DETENHAJM 15. maj

Višnja Živanović u pojedinačnom finalu

Pročitaj  više >>> 

DETENHAJM, 15. maj (Info centar).- Višnja Živanović, kedetska reprezentativka Srbije, plasirala se u pojedinačno finale na kadetskom Šampionatu sveta u Nemačkoj u  Detenhajmu kao deveta u konkurenciji  59 kuglašica sa 579 čunjeva i 19. maja igraće za titulu u disiciplini pojedinačno – klasik.

Ostale srpske kugašice  nisu ušle među 24 finalistkinje. Ivana Arsić je sa 533 čunja na 37. mestu, Brigita Zolnai je 39. sa 532 čunja, dok je Milena Jurišić 40. sa 524 čunja.

Za plasman u finale računali su se rezultati iz ekipnog dela. Titulu je osvojila u uzbudljivoj završnici selekcija Hrvatske sa 2.326 čunjeva, srebro je pripalo Nemačkoj sa 2.324 čunja, dok je  Slovenija treća sa 2.281 čunjem. Četvrto i peto mesto zauzele su selekcije Slovačke sa 2.245 i Poljske sa 2.240 čunjeva. Pre dve godine na SP titula je pripala Čehinjama, druga je bila Srbija a treća Nemačka.

Selekcija Srbije je zauzela 11. mesto  sa 2.168 čunjeva (Arsić 533, Zolnai 532, Jurišić 524, Živanović 579).

Led je probila Ivana Arsić. Počela je meč sa odličnih 158 čunjeva, ali je završila na  533 čunja. Brigita Zolnai, od koje se najviše očekivalo, je  srušila  532 čunja i šanse za visok plasman su već tada  svedene na minimum.  Obraz je osvetlala poslednja igračica Višnja Živanović i sa ličnim rekordom od  579 čunjeva (prolaz na 60 hitaca 308)  ušla među 24 najbolje kuglašice na šampionatu koje predvodi sjajna Nemica  Blanka Cimerman sa rezultatom dana od 648 čunjeva.

Nemice su bile u vođstvu do poslednjeg seta  kada je Hrvatica  Tamara Sinković sa 594 čunja pretelka  Nemicu Varn (534) i donela, sa samo dva čunja razlike, titulu Hrvatskoj.

– Sve čestitke Višnji Živanović jer na najvećem takmičenju postavila svoj najbolji rezultat, ali je mogla još bolje. Malo je uplašio visok rezultat na 60 hitaca, počela je i da kalkuliše pa je u finipu  i ona grešila, što je bila boljka i svih ostalih kuglaica da u „probijaju“ u  24, 25. ili 26. hicu.  Brigita Zolnai je imala problema, nije joj bilo dobro, tražila je, u drugom setu,  nešto slatko da pojede i čini mi se da je i to uticalo na  njen ukupni rezultat.   U celini mnogo sam više očekivao , nisu pokazale ni deo onoga što objektivno mogu. To što su sve bile debitantkinje,  nije opravdanje…

Kadeti u borbu za ekipne medalje izlaze na staze 16. maja. Selektor  Mirko Čukvas ima na raspolaganju   ovih pet igrača: Želislav Jakab (Crvena zvezda),  Pavle Stojanović (Car Lazar, Kruševac),  Sebastijan Molnar (Vojvodina, Novi Sad), Dušan Pejin (Jedinstvo, Novi Bečej) i Vuk Boškov (Banat, Zrenjanin).