DETENHAJM 18. MAJ

„Sportnetwork“ na SP u Detenhajmu

Zavarko oborio 704 čunja u Grindau Rotenbergenu 

Jakab i miks zaustavljeni u četvrtfinalu

Pročitaj  više >>> 

„Sportnetwork“ na SP u Detenhajmu

Ekipa TV mreže „Sportnetwork“, snimatelj Nikola Maksimović  i novinar Ivan Labudović doputovala je u Detenhajm i svakodnevno će emitovati priloge koje možete pratiti na Youtube kanalu „Sportnetworka“.

 

Zavarko oborio 704 čunja u Grindau Rotenbergenu 

GRINDAU ROTENBERGEN, 18. maj (Info centar).-  Ženska i muška seniorska reprezentacija Srbije, gostovale su u mestu Grindau Rotenbergen u blizini Frankfurta odakle su nastavile put u Detenhajm gde 20. maja počinju borbe na seniorskom ekipnom Šampionatu sveta.

Domaćin je bio klub Rotenbergen u kome igraju otac i sin Neđa i Stevan Vujaković. Seniorke su trenirale, a seniori su odigrali prijateljsku utakmicu sa Rotenbergenom.

Goste i brojne zvanice pozdravio je gradonačelnik mesta  Grindau Gerald Helfriš i potpredsednik kluba  Denis Hajnen, a u ulozi prevodioca bio je Neđo Vujaković koji je i predsednik Udruženja kuglaških klubova naših radnika u Nemačkoj. Na kuglani je bio istaknut transparent „Dobro došli Orlovi“ na srpskom i nemačkom.

Predsednik Kuglaškog saveza Srbije Uroš Dragojlović uručio je prigodne suvenire gradonačelniku, koji se prvo obradovao majici sa grbom Srbije, a potom i oduševio zbog flaše šljivovice sa etiketom na kojoj je fotografija seniorske reprezentacije Srbije, trostrukih šampiona sveta, dar direktora reprezentacije Milana Jovanovića „Cvike“.

– Hvala vam na divnom dočeku,  našim reprezentacijama su trening i prijateljska utakmica bili veoma korisni pred SP u Detenhajmu – istakao je  Dragojlović.- Za sve je zaslužan naš veliki prijatelj i kuglaški zaljubenik Neđo Vujaković i  pripadaju mu samo pohvale. Mali broj gradova može da se podiči da je ugostio najbolju svetsku ekipu …Rotenbergenu želim da se iduće sezone plasira u viši rang, ove godine je,za malo,bio „kratak“.

 Nedeljko Vujaković se, sa mnogo emocija, zahvalio Kuglaškom savezu Srbije jer je prihvatio da gostuje u Grindauu:

– Srce mi je puno, došli su  mi u goste zemljaci, a još sam srećniji kao kuglaš jer sam ugostio prvake sveta. Svi naši ljudi koji vole kuglanje biće uz reprezentacije Srbije  i bodriće ih u Detenhajmu da seniori odbrane titulu, a seniorke osvoje toliko dugo priželjkivanu i čekanu medalju.

Na kraju se i našalio:

– U klubu smo se dogovorili da ne zapinjemo protiv reprezentacije Srbije, da ih ne pobedimo. Ne želimo da  u Detenhajm otputuju sa lošom uspomenom…

Selektor seniorki Dragan Fatović je zadovoljan kako je protekao trening:

– Sa šest najboljih rezultata, imamo prosek od preko 580 čunjeva, sa osam 573 čunja. Jedino je loš veliki broj promašaja, čak 25 što je, u mnogome, pokvarilo rezultat…

Trenirale su Zorica Barać, Hermina Lukač, Renata Vilov, Kristina Ljubenković, Vesna Boškov, Olivera Čikoš, Marijana Oros i Maja Đukić. Ljubenkovićeva je srušila 628, a Đukićeva 612 čunjeva.

Rezultat u utakmici muških timova Rotenbergen- Srbija bio je u drugom planu: 3.863:3.337 čunjeva za Srbiju. Aplauz koji je trajao nekoliko minuta dobio je najbolji kuglaš sveta Vilmoš Zavarko, srpski reprezentativac,  za fantastičan rezultat od 704 čunja (440 u  pune!!!). Robert Ernješi je oborio 690, Uroš Jagličić 600, Daniel Tepša 574, Čongor Baranj 648 i Igor Kovačić 646 čunjeva.  Igrali su još i Radovan Vlajkov 684, Miloš Simijonović 625 i Milan Jovetić 621 čunj.

– Ovaj meč nam je dobro došao da se posle prespavanog pre podneva nakon 23-časovnog puta iz Beograda, malo razmrdamo, na dobroj kuglani okruženi iskrenim kuglaškim prijateljima iz Rotenbergena. Neki igrači su u pravoj formi, nekima će trebati još malo, ali cilj je jasan: da odbranimo svetsku titulu. Za Detenhajm nas vežu divne uspomene 2009. smo prvi put pod zastavom Srbije postali prvaci sveta – istakao je Miloš Ponjavić selektor seniora.

 

Jakab i miks zaustavljeni u četvrtfinalu

DETENHAJM, 18. maj (Info centar).- Želislav Jakab, kadetski reprezentativac Srbije zaustavljen je u četvrtfinalu na Šampionatu sveta u kuglanju u Detenhajmu u Nemačkoj u disciplini sprint od  Nemca Tima Brahtela. Nemac je slavio sa 2:0 u setovima (83:98, 104:109). Pre toga, Jakab je u prvoj rundi savladao  Roberta Danijela Laposija (Italija). Posle 1:1 u setovima (89:111, 104:69) odlučivale su „zlatne kugle“ u kojima je Jakab bio sjajan 21:13. U drugom kolu izbacio je Denisa Pašića (Slovenija), ponovo posle dodatnih kugli 20:14. U setovima je bilo 1:1 (112:90 za Jakaba, 111:98 za  Slovenca).

Drugi srpski predstavnik u sprintu Dušan Pejin  u prvom kolu je bio bolji od Marina Rosandića (Hrvatska). Posle  1:1 u setovima (95:85, 83:91), sjajno je odigrao tri dodatne kugle i prošao u osminu finala sa 22:17.

U osmini finala Pejin je  naišao na Austrijanca Julijana Hubera  i izgubio  na tri dodatne kugle. Srpski kadet prvi set dobio sa 94:83, Austrijanac je bio bolji u drugom 101:81, kao i u „zlatnim kuglama“ 17:10. Pejin je  u dva, od tri dodatna hica, probio desne „dame“.

Obe srpske predstavnice u sprintu ispale su u prvoj rundi i to na „zlatne kugle“. Višnja Živanović je  posle 1:1 u setovima (85:86, 96:92) izgubila na tri „zlatne kugle“ 21:17 od Rumunke Melise Leonide Ungureanu. Vladana Obrenić je poražena od Rahel Simon (Francuska). Prvi set je dobila Francuskinja 95:96, Obrenićeva joj se revanširala u drugom 106:102. Odlučilo je razigravanje sa tri kugle, Francuskinja je bila bolja za čunj 18:17 i prošla među 16 kuglašica.

Za gledanje, najteži je bio drugi meč našeg miksa Milena Jurišić- Vuk Boškov, koji je odlučivao o plasmanu u polufinale i bronzanoj medalji. Prvi meč srpski miks je dobio sa 2:0  protiv slovenačke kombinacije  Nuša Bajzelj- Žiga Požar. Prvi set je pripao srpskom miksu 157:136, u drugom setu bilo je nerešeno 145:145 (Slovenka  je poslednjim hicem srušila „šesticu“ za izjednačenje) pa se sa po jednom kuglom razigravalo za pobedu u setu! Požar je prvi igrao i srušio osam čunjeva, Boškov je  poslao „bombu“ i oborio „devetku“  za  pobedu u setu i meču i plasman u četvrtfinale.

U nastavku,  Gabrijela Hapcikova – Matuš Cervenec (Slovačka) su zaustavili srpski par.  Milena Jurišić i Vuk Boškov su dobili prvi set sigurnom igrom 139:135. U drugom Slovaci su  posle 15 hitaca u pune imali šest čunjeva prednosti, rezultat se, u nastavku, lomio sve do 21. hica kada je  Jurišićeva srušila „devetku“ i otvorila vrata polufinala. Potom je Boškov oborio sedam čunjeva (ostala su dva vezana „drva“), ali je Jurišićeva pogodila samo čunj, a drugi je srušio Boškov. U 25. hicu Jurišićeva je oborila pet čunjeva, ostala je desna prednja „stolica“ i levi „seljak“, Boškov je, na očajanje svih u publici, „izbio“ desnu prednju „damu“ i ostavio tri razdvojena čunja, takozvani „libek“. Nade je još uvek bilo, iako su morali da potroše tri hica  na tri čunja. Jurišićeva je pogodila jedan čunj, ali je Boškov promašio, ostala su dva čunja čime je propala šansa da posledi hitac odigraju u pune i Slovaci su dobili set sa 141:127.

Odlučivale su, zatim, dve dodatne „zlatne“ kugle. Slovakinja je oborila šest, Jurišićeva sedam čunjeva. Potom je Slovak srušio sedam, Boškov je, na žalost „probio“ kroz sredinu tri čunja i srpski miks je ispao sa 13:10.

Rezultati, sprint – kadeti, polufinale: Funk (Nemačka) – Temistokle (Austrija)  1:1 (23:20), Brahtel (Nemačka) – Eisl (Austrija). 2:0. Finale:  Funk – Brahtel 1:1 (16:23). Zlato: Tim Brahtel (Nemačka), srebro: Lukas Funk (Nemačka). Dve bronze: Lukas Temistokle (Austrija) i Andreas Eisl (Austrija).

Kadetkinje, polufinale: Leila Lisjak (Slovenija) – Julija Brodšeževska (Poljska) 0:2, Maja Nikolić (Austrija) – Nikoleta Dudziak (Poljska) 0:2. Finale: Brodšeževska – Dudziak 1:1 (14:22). Zlato: Nikoleta Dudziak (Poljska), srebro: Julija Brodšeževska (Poljska). Dve bronze: Maja Nikolić (Austrija) i Leila Lisjak (Slovenija).

Miks tandemi – finale: Matea Juričić, Mihael Grivičić (Hrvatska) – Gabriela Hupcikova- Matus Cervenec (Slovačka) 2:0- dve bronze:Lateutia Hert, Enco Kumpf (Francuska) i Sabina Pariger, Huber Sobl (Italija).