DRUGI PIŠU O NAMA

Hermina Lukač: Sport i škola pod ruku
Menjali bi nagrade za struju u kuglani

Pročitaj  više >>>

Hermina Lukač: Sport i škola pod ruku

Četiri medalje na Svetskom kadetskom prvenstvu u nemačkom gradu Špajhercdorfu, gde je postala svetski prvak u pojedinačnoj konkurenciji i u miksu sa Markom Antićem iz Rume,
Hermina Lukač
Enlarge
Hermina Lukač
ekipno vicešampionka i bronzana pojedinačno u kombinaciji, članica šampionske ekipe u domaćem prvenstvu Pionira iz Subotice i potom osvojeno četvrto mesto u Ligi šampiona, a pomogla je i matičnoj Vojvodini iz Bačkog Gradišta da se posle 16 godina vrati u kuglašku elitu. Sve su to rezultati mlade devetnaestogodišnje Hermine Lukač, koji su joj omogućili da se domogne epiteta najbolje kuglašice u našoj tradicionalnoj anketi, a onda postane i apsolutno najuspešnija sportistkinja najveće potiske opštine.

– Iza mene je, zaista, najuspešnija godina do sada i nadam se da je ona samo jedan stepenik na mojoj stazi sportskog uspeha. Dodala bih da sam minule godina i maturirala u srednjoj Ekonomskij školi u Bečeju i upisala Ekonomski fakultet u Subotici. Smatram da škola i sport mogu i moraju zajedno, jer valja i posle sportske karijere nastaviti život – trezveno razmišlja Hermina Lukač.

Zanimljivo je kako je naša mlada sagovornica prvo ušla u sport i otkud to da izabere, baš, kuglanje.
-Sa deset i po godina su mi otkrili da bolujem od dijabetesa, a koliko moji roditelji znaju niko u porodici nije bio šećeraš. Lekari su preporučili da se uključim u neki sport, kako bi fizičkom aktivnošću trošila višak šećera u krvi. Nije u Bačkom Gradištu bio veliki izbor za devojčicu. Mogla sam da biram između stonog tenisa i kuglanja. Oprobala sam se u kuglani i iz prve zavolela ovaj sport. Naravno, ni u snu nisam mogla da predpostavim da će mi pružiti ovolika zadovoljstva – otkriva Hermina Lukač kako joj se kugla „zalepila“ za ruku.

Talenat je odmah isplivao na površinu. Prva prilika na međunarodnoj sceni, 2010. godine na Pionirskom prvenstvu sveta u Rijeci, je iskorišćena. Hermina je osvojila vicešampionsku titulu u paru i to je promovisalo u sportistkinju godine bečejske opštine.
-Onda sam se potajno nadala da mogu konkurisati za najbolju sportistkinju bečejske opštine, a sada sam bila uverena da ću to i biti, pošto je minula sezona za mene bila, baš, berićetna. Tako sam na najbolji način iskoristila izlaznu godinu iz bečejske sredine i na životnom i na sportskom polju. Završila sam srednju školu, matičnom klubu pomogla da se vrati u elitu, proglašena za sportistkinju godine i sada se okrećem obavezama na fakultetu i u subotičkom Pioniru, nastavlja Hermina Lukač.

Interesovalo nas je šta je u planu devojke koja ne skriva ambicije i na životnom i na sportskom terenu.
-Fakultet mi je dobro krenuo i mislim da će to ići svojim tokom. Što se kuglanja tiče, u maju će se u hrvatskom Novigradu održati Svetsko juniorsko prvenstvo. Daj bože zdravlja, da me mimoiđu povrede i eto prilike da na još jednom prestižnom takmičenju potvrdim kvalitet i u ekipnoj i u pojedinačnoj konkurenciji. Tu je, naravno, i već zacementirana titula ekipnog prvaka s Pionirom, a nadam se i trofeju u kupu. Imam visoke ambicije i na pojedinačnom seniorskom prvenstvu države, gde će konkurencija biti žestoka. Jer, iste, ako ne i veće ambicije, imaju još klupska koleginica Zorica Barać, zatim Ranata Vilov, Maja Đukić, Nataša Savić – zaključuje Hemina Lukač

V. Jankov

 

 

Menjali bi nagrade za struju u kuglani

Kuglaški klub Vojvodina iz Bačkog Gradišta ima razloga da slavi posle tradicionalne manifestacije Sportskog saveza opštine Bečej – Izbor sportiste 2015. godine,
Hermina Lukač
Enlarge
Hermina Lukač
jer je dvostruka svetska kadetska šampionka Hermina Lukač proglašena za najbolju sportistkinju najveće potiske opštine, kuglašicama je pripao epitet najbolje ženke ekipe, a treneru Milanu Kaćanskom je uručena nagrada za 25 godina trenerskog rada. Međutim, kako da slave kada je kuglana već nekoliko meseci u mraku. Elektrodistribucija je bila bez milosti i zbog duga od oko 250.000 dinara, koji nije samo njihov, prestala da isporučuje električnu energiju.

Niko u klubu neće da kaže, ali bi sve tri nagrade menjali za izmirenje duga i ponovno svetlo u klubu, koje bi im omogućilo da redovno treniraju i na takmičarskom planu beleže bolje rezultate.

– Mi ne bežimo od duga, ali valja znati da je to višegodišnji račun čitavog Sportskog centra „Đorđe Tapavica Džoja“ u kom su korisnici, pored nas, stonoteniski i fudbalski klub istog imena Vojvodina. Od 2008. do 2011. godine električna energija je išla preko istog brojila i niko od pomenuta dva komšijska kluba nije izdvojio ni dinar. Naredne tri godine su ponešto uplaćivali. Posle rekonstrukcije Sportskog centra, svaki klub je dobio svoje brojilo, a nama je u tal ostalo staro sa ogromnim brojem utrošenih kilovata. Sav dug se svalio na naša pleća. Upozoravali smo ljude u Sportskom savezu, lokalnoj samoupravi, ali niko nije reagovao. Većina sportskih klubova u Bečeju imaju optimalne uslove za rad ulaskom u Sportski centar. Oni nemaju problema s vodom, grejanjem, električnom energijom, održavanjem higijene… Mi u naseljenim mestima o svemu moramo da vodimo računa, a niko nam ne refundira, bar ne u dovoljnoj meri, sredstva za te nemene – monolog je ogorčenog predsednika i trenera Kugaškog kluba Vojvodina u Bačkom Gradištu Milana Kaćanskog.

Klub ima šezdesetak registrovanih kuglaša u svim uzrasnim kategorijama, u obe konkurencije. Senirke su se taman, posle 16 godina, izborile za povratak u elitu i sada će, zbog banalnog razloga, možda izgubiti status superligašica.

– Gotovo decenija je protekla, posle gubljenja prvoligaškog statusa, a da se u Bačkom Gradištu takmičarski nije kuglalo. Pre sedam godina sam s par istomišljenika odlučio da aktiviramo klub. Krenuli smo od nule i vrednim radom, rezultati to potvrđuju, uradili mnogo. Ženska ekipa se plasirala u Superligu, a muškarci igraju u Prvoj vojvođanskoj ligi. U međuvremenu smo osvojili 13 titula državnih prvaka u raznim uzrasnim kategorijama i iznedrili svetske šampione, kao što su Vilmoš Zavarko, zatim Čongor Baranj, pa državni šampion Gavra Ćosić, Milorad Vojnović u muškoj konkurenciji, odnosno mlada Hermina Lukač, koja je već prvim bacanjima na svetskoj sceni u pionirskoj konkurenciji najavila talenat, a dokazala se osvajanjem četiri medalje na lanjskom svetskom šampionatu u kadetskoj konkurenciji, reprezentativke u raznim uzrasnim selekcijama su sestre Nina i Tijana Kaćanski, Tanja Slavnić, Isidora Šibul – rekao je Kaćanski.

Ne traže u bačkogradištanskom kuglaškom klubu mnogo. Samo da im plate dug za struju, koji nije samo njihov, kako bi opet mogli da redovno treniraju i kuglašice pokušaju da se spasu najgoreg. A vratiće višestruko više, jer neće samo pomenutih registrovanih šezdesetak kuglaša biti u kuglani, već će se uključiti mladi meštani i oprobati s kuglom u ruci.

V. Jankov