IN MEMORIAM

Preminuo Petar Šomoši

Pročitaj  više >>>

 

 

SOMBOR, 26. maj (Info centar).-  Vojvođansko i srpsko kuglanje ostalo je bez Petra Šomošija „Petike“, kuglaša, trenera i kuglaškog radnika koji je preminuo u Somboru u 85. godini

Kuglanjem je počeo da se bavi sa 13 godina u klubu Polet odmah posle Drugog svetskog rata i postao je jedan od najmlađih igrača ovog somborskog kolektiva.

Prvak Vojvodine je bio 1955. godine u Petrovaradinu u konkurenciji 105 takmičara sa ubedljivih 846 oborenih čunjeva. što je u to vreme bio svetski vredan rezultat. Drugoplasirani je oborio 784 čunja i ovaj podatak govori koliko je Šomoši bio kvalitetan igrač. Iste godine postao je  i prvak Srbije na takmičenju u Zrenjaninu sa 786 čunjeva u konkurenciji 40 takmičara. Bio je  1957. opet prvak Vojvodine, a zatim i Srbije, a sa oborenih 843 čunja u Domu JNA u Beogradu napravio je pravu senzaciju. Na državnom prvenstvu u Celju 1957. oborio je  888 čunjeva i za tako vredne rezultate dobio je visoko sportsko zvanje majstor kuglanja.

U anketi „Somborskih novina“ postao je 1957. sportista godine. I neredne  dve godine je ponovo osvajao titulu prvaka Vojvodine i bio je dvostruki prvak Srbije kao i prvak Savezne zone, što je u to vreme bio  izuzetan uspeh.

Blistavu igračku karijeru jednog od najboljih igrača reprezentacije Srbije, čiji je kapiten bio tri godine, krunisao dvostrukim titulama prvaka Srbije u parovima. Prvi put sa Matijom Kekezovićem oborivši 906 čunjeva a drugi put sa Stevanom Obuškovićem oborivši 909 čunjeva. U Crikvenici 1969. je imao treći rezultat na državnom prvenstvu, ali zbog istog broja oborenih čunjeva i kasnijeg nastupa, bronzanu medalju ipak je dobio takmičar sa ranijim nastupom!  Nagrađivan je  Zlatnim plaketama SOFK Sombora, Kuglaškog saveza Vojvodine, Kuglaškog saveza Srbije i Kuglaškog saveza Jugoslavije.

Od 1976. godine, posvetio se trenerskom radu u ženskom kuglaškom klubu „Somboled“ koji je skoro 20 godina uspešno vodio od Vojvođanske do Savezne lige (u vreme SRJ). Kroz klub je prošlo više od 90 takmičarki, od koje su pojedinke postale i reprezentativke SRJ. Bio je i savezni kuglaški sudija, sudio je nekoliko državnih prvanstava kao  savezni trener instruktor i savezni sudija instruktor.

Teško da će se neko naći ravan Petiki, i u kuglanju i u zanatu majstora drvodeljca. Sve što je radio, radio je sa puno ljubavi, znanja i veštine.

Pamtićemo ga kao vedrog i uvek spremnog za šalu i dobro raspoloženje. Sahrana je na u Somboru na Velikom katoličkom groblju  27. maja  u 15 časova.