IN MEMORIAM

Preminula Ljiljana Draganović

Pročitaj  više >>>

 

 

 

BEOGRAD, 8. mart (Info centar).- Ljiljana Draganović, reprezentativka SFR Jugoslavije  i SR Jugoslavije u kuglanju, kuglaški trener i sudija preminula je u Beogradu u 72. godini.

Počela je da kugla u beogradskoj Dugi odmah po osnivanju ovog kluba 1973.  a prestala kada se ovaj klub ugasio 2003. godine. U tri decenije bogate karijere igrala je i za Rijeku, beogradski EDB, Hajduk iz Kule i Vojvodinu iz Novog Sada da bi se, potom, vratila u Dugu.

Ostaće upamćena kao prva kuglašica iz Beograda koja je 1986. ušla u seniorsku reprezentaciju SFR Jugoslavije kroz veoma naporna i kvalitetna  izborna takmičenja. Te godine je i igrala na SP u Minhenu, gde je reperzentacija osvojila sedmo mesto, a Draganovićeva je sa 436 čunjeva imala najbolji rezultat u ekipi. Pojedinačno bila je 33, a u paru sa Margit Tort 24. U reprezentaciji SRJ zaigrala je 1992. na SP u Bratislavi, kada je reprezentacija ponovo bila sedma. U paru sa Slavicom Đukić bila je 11. a pojedinačno za kombinaciju 42. Od reprezentacije se oprostila 2002. na SP u Osijeku ekipnim sedmim mestom.

Najveći uspeh u karijeri joj je vicešampionska  titula u paru sa Biserkom Perman na Šampionatu SFRJ 1990. Na Šampionatu SRJ 1997. sa Margit Tot u dresu novosadske Vojvodine osvojila je šampionsku titulu u paru. U ovoj disciplini sa Gordanom Marinković u dresu ERB ima dva srebra (2000. i 2001) i bronzu (2003).

Pojedinačna vicešampionka SRJ bila je 1995. a pojedinačnu bronzu osvojila je 1993.

Sa Dugom je osvojila dve šampionske titule (1992. i 1995). Sa Rijekom, za koju je igrala nekoliko sezona krajem osamdesetih, osvojila je dve vicešampionske titule i jednom je Rijeka bila treća. Igrala je više puta i za republičku reprezentaciju Srbije.

Po prestanku igračke karijere, posvetila se trenerskom radu i 2004. je vodila kao selektor,  žensku seniorsku reprezentaciju SCG na SP u Bršovu, koja je osvojila deveto mesto. Bila je i cenjeni kuglaški sudija.

Srpsko i beogradsko kuglanje smrću Ljiljane Draganović ostalo je bez velike igračice, dobrog čoveka i iskrenog prijatelja. Njeno uobičajeno mesto  u poslednjem redu tribina na kuglani na Banjici, odakle je pratila mečeve beogradskih ekipa u Ligi šampiona, superligaške utakmice i takmičenja mlađih kategorija, sada je prazno…

Sahrana je u utorak 13. marta u 13,15 časova na starom Bežanijskom groblju.