IZ KSS

Zlatne stranice kuglaške istorije ispisane u Novigradu

Pročitaj više >>>

 

BEOGRAD, 30. maj (Info centar) – Seniorske i juniorske srpske kuglaške reprezentacije, kao i kadeti, ispisali su zlatne  stranice kuglaške istorije na Šamnatima sveta i Svetskom kupu održanom u Novigradu u Istri u Hrvatskoj ponevši u obe konkurenciji titule najbolje nacije, osvojivši šest seniorskih medalja, od toga tri zlatne i osam juniorskih od čega su četiri bile najsjajnije, kao i dve kadetske!

– Najuspešnija smo zemlja na oba šampionata i pripale su nam diplome u prestižnom Kupu nacija, a osvojili smo još 14 medalja i dve na pojedinačnom kadetskom Svetskom kupu  na čemu mogu da nam pozavide i mnogo jače kuglaške nacije, koje imaju milionske budžete u evrima. Od 18 proglašenja u devet  se čula himna „Bože pravde“ – istakao je Uoroš Dragojlović predsednik KS Srbije  u uvodnoj reči na izuzetno posećnoj konferenciji za medije u  hotelu Union u Beogradu.- Zahvaljujem se Ministarstvu omladine i sporta Srbije koji nam izuzetno pomaže u sprovođenju naših programa i još jednom čestitam reprezentativcima  i stručnom štabu na ogromnom uspehu koji je imao i lepog odjeka u našoj sportskoj javnosti.

Seniore je predvodio selektor Miloš Ponjavić, čiji su izabranici osvojili zlatne medalje u svim discipilnama i možda je i jedini trener u svetu koji time može da se podiči:

– Zavarko mi je trijumfom u sprintu doneo toliko željeno zlato koje je kompletiralo kolekciju. Ponosan sam na ove reprezentaivce , na njihovu veliku odanost našem „malom“ sportu ogromnih uspeha i to je ono što nas izdiže od ostalih.  U Novigradu smo ispisali najlepšu stranicu našeg kuglaškog almanaha.  Zlatne medalje su potvrda kvaliteta ovih igrača i oni će, siguran sam, još dugo vladati svetskim kuglanjem. Vilmoš Zavarko je od 2009. godine neprikosnoveni broj 1 na svetskim rang listama i kao i Novaku Đokoviću u tenisu još dugo mu niko neće prići ni blizu.

Vojko Pavlović, selektor juniora, dobio je od reperezentativaca nadimak Murinjo, jer njegovi juniori osvojili na nekoliko poslednjih šampionata svetske titule  u svim disciplinama i jedini je stručnjak u svetskom kuglanju sa četiri uzastopne ekipne juniorske titule:

– Po tome će se pamtiti Novgrad: Srbija je prva zemlja u istoriji koja je četiri puta za redom, do 2009. do 2016. osvajala ekipna zlata na muškim omladinskim Šampionatima sveta. Najzaslužniji su reprezentativci i još jednom veliko hvala za sve radosti koje su nam pričinili. Na ovoj konferenciji nedostaju trostruki svetski juniorski prvak Robert Ernješi i šampion u sprintu i ekpno Milorad Vojnović zbog obaveza na fakultetu, da sa vama podeli utiske.  Srbija je imala Igora Kovačića i Roberta Ernješija koji su omladinski tim vodili do osvajanja osam medalja a kasnije je Kovačić sa Zavarkom obeležio i celokupni šampionat. Ogromnu ulogu u ovim uspesima ima Ministarstvo omaladine i sporta Srbije koje ne samo da finansira naš program, nego i kampove. Svi osvajači medalja na ovom prvenstvu, od kadeta do seniora, prošli su kampove koje su najveće blago našeg sporta.

Vilmoš Zavarko je  osvojio u Novigradu dva zlata – u sprintu i pojedinačno i kompletirao zlatne medalje i sada je jedini kuglaš u svetu sa titulama u svim disciplinama: ekipno, pojedinačno, sprint, miks tandem i  kombinacija!

– Najteže je bilo osvojiti titulu u sprintu, gde mala greška  može da pokvari planove a bio sam i pod pritiskom da kompletiram kolekciju i šansa nije smela da se propusti. U pojedinačnom finalu bilo je teško, Kiš je poveo sa 1,5:0,5 i treći set sam morao da dobijem. Rekao sam sebi da ne smem da se predam, u četvrtom odlučujućem setu su mi pale dve „devetke“ za redom i osvojio sam drugi put u krijeri pojedinačno svetsko zlato.

Igor Kovačić je obeležio prvenstvo sa sedam medalja – tri seniorske i četiri juniorske i najtrofejniji je učesnik:

– Presrećan sam. Ni u najlepšim snovima nisam mogao do očekujem ovakve uspehe. Posebno me je obradovala  četvrta ekipna titula i žao mi je što moj drug Robert Ernješi, koji je učestvovao u osvajanju svih zlata, nije sa nama. Najveću težinu ima seniorska titula u kombinaciji. Novigrad će biti uvek u mom sećanju jer sam prvi put na zvaničnom takmičenju obrio više od 700 čunjeva – 704 i 717 što mi je donelo i tutulu u kombinaciji. Imam i svetski rekord sa Kličaričem  u tandemima i srce mi je puno…

Bojan Kličarić je  debitovao na SP, učestvovao u osvajanju  istorijske četvrte ekipne titule juniora, osvojio bronzu u tandemima i oborio svetski rekord u ovoj disciplini.

– Prvi šampionat u karijeri i tri medalje  svih boja. Ne mogu da opišem kako sam se osećao. Šteta što smo „ispustili“ titulu u tandemima, ali nam je za utehu ostao svetski rekord iz polufinala. 

Kristina Ljubenković je na kadetskom Svetskom kupu osvojila pojedinačno srebro. Kasnije je igrala i za juniorke koje su četvrte u svetu:

– Opristila sma se od kadetske konkurencije sa medaljom i to ću pamtiti.  Sa junorskom ekipom ostaje žal za medaljom. Kasnije me je stigao umor, nisam mogla da pružim onoliko koliko sam želela.

Želislav Jakab je iz male Padine otišao je u veliki svet i vratio se sa pojedinačnom bronzom na kadetskom Svetskom kupu:

– Odigrao sam  dobro u pojedinanom delu, osvojio kao debitant prvu veliku medalju. Kasnije me je selektor Vojko Pavlović ostavio sa juniorima i sa njima sam se  popeo na pobedničko postolje. Bilo je teže navijati i pratiti juniorsko takmičenje nego igrati, jer je sve bilo uzbudljivo, titulu smo osvojili sa samo dva čunja vipe od Čeha. Navijao sam i radovao se posle dva zlata Ernješija i njegovog sveskog rekorda u kombinaciji, zlata Milorada Vojnovića u sprintu, dva srebra Kovačića, bronze Kličarića i bilo  zaista fantastično.

Stigle su i brojne čestitke, izemeđu ostalih i Zorana Stanojevića “Šumara” predsednika Kuglaškog kluba Rudar iz Kostolca i člana UO KSS koji je, poželeo još lepšu  budućnost kuglanja  i, između ostalog, napisao:

“Uzimam pravo da mislim da smo svi zajedno, kao navijači i vođstvo puta, bar jednim promilom doprineli ogromnom uspehu kuglanja i celog srpskog sporta. S druge strane, smatram da smo se u radovanju približili igračima makar na 50 procenata od onoga kako su se oni radovali. Bilo bi lepo da cela Srbija zna , preko sredstava informisanja, o kakvim se vrhunskim sportistima i rezultatima radi, u kontinuitetu, mnogo godina unazad”.

Srbija je učešće na pojedinačnom seniorskom Prvenstvu sveta  u istarskom Novigradu, završila sa šest medalja, tri zlata, srebrom i dve bronze: zlato Zavarka u pojedinačnom delu, zlato Kovačića u kombinaciji, zlato Zavarka u sprintu, srebro Zavarka u kombinaciji, bronza Kovačića u sprintu i bronza Kovačića – pojedinačno.

Na juniorskom SP u Novigradu mladi kuglaši Srbije osvojili su osam medalja, četiri zlatne (Robert Ernješi – kombinacija sa svetskim rekordom, Robert Ernješi – pojedinačno, muška juniorska reprezentacija: Robert Ernješi, Čaba Zavarko, Milorad Vojnović, Norbert Ernješi, Bojan Kličarić , Igor Kovačić, Alen Kujundžić, rezerve Marko Antić i Želislav Jakab, selektor Vojko Pavlović i Milorad Vojnović – sprint), tri srebra (Igor Kovačić i  Bojan Kličarić – tandem sa svetskim rekordom, Igor Kovačić-  pojedinačno, Igor Kovačić – kombinacija) i  jednu bronzu (Bojan Kličarić – sprint).

Na pojedanačnom kadetskom Svetskom kupu odigranom pre juniorskog šampionata,  Kristina Ljubenković je osvojila pojedinačno srebro a Želislav Jakab pojedinačnu bronzu.

 

                                             Bilans medalja u Novigradu  – seniori

 

 1. SRBIJA      3   1    2    6
 2. Hrvatska     2   0    3     5
 3. Poljska        1   0    0     1
 4. Rumunija    1   0    0    1
 5. Mađarska     0   3   0     3
 6. Slovenija     0   1   1     2
 7. Nemačka     0   1   1     2
 8. Francuska    0   1   1    2
 9. Češka          0   0   2    2
 10. Austrija       0   0   1    1
 11. BiH             0   0   1    1

______________________________________-

Ukupno              7   7   12   26

 

                                             Bilans medalja u Novigradu – juniori

 

 1. SRBIJA     4    3    1    8
 2. Nemačka     3   3    3    9
 3. Češka          2   2    2    6
 4. Austrija       1   0    3    4
 5. Mađarska     1   0    2    3
 6. Hrvatska      0   2   2    4
 7. Francuska    0   1   1    2
 8. Slovenija     0   0    1    1
 9. Italija          0   0    1    1

Ukupno             11   11    16   38

 

Bilans medalja u Novigradu – Svetski kadetski kup

 

 1. Nemačka     2    1   0    3
 2. Slovenija     1    0   1    2
 3. SRBIJA      0    1   1   2
 4. Rumunija    0    0    1   1
 5. Hrvatska      0    1   0   1

    Ukupno:           3   3    3     9

 

NAPOMENA: Kolone znače zlatnih, srebnih i bronzanih medlja. Bilansi su po olimpijskom principu (više zlatnih). U pojedinim disciplinama dele se po dve bronze.