IZ PERA BRANIMIRA VASIĆA

Čačanski kuglaški Feniks
Da 2016. bude uspešnija od sjajne 2015!

Pročitaj  više >>>

Čačanski kuglaški Feniks

ČAČAK, 2. JANUAR (Info centar).- Čuda se stalno dešavaju u srpskom kuglanju iako kuglaši, veliki entuzijasti i večiti siromasi žive u vremenu kada se svaki uspeh u bilo kojoj sferi života, a pogotovo u sportu, meri količinom novca uloženog u neki projekat.
Tako je i sa Kuglaškim klubom Čačak osnovanim davne 1969. godine. Stalno se kao mitska egipatska ptica Feniks rađao iz pepela, rušio sve predrasude i postavljao nove standarde.
U sezoni 2014 – 2015. i pored ogromnih teškoća, jer je igrala kao domaćin na kuglanama u drugim gradovima, muška seniorska ekipa za koju su kuglali i mladi igrači Miloš Milojević, Slobodan Spasić, Nemanja Krstić, Stefan Kovačević, Nenad Kovačević … potpomognuti prekaljenim asovima Miloradom Borovnjakom, Milanom Marinkovićem, Nebojšom Novakovićem, Slobodanom Varjačićeme i trenerom i igračem Zoranom Golubovićem, osvojila je prvo mesto u Prvoj srpskoj ligi i obzbedila učešće u Prvoj ligi Srbrje – Centar za novu sezonu. Veliki uspeh ostvaren je uz ogromnu borbenost i požrtvovanje svih u klubu koji je trenirao i igrao utakmice na kuglani u Gornjem Milanovcu.
– Nismo imali ni vremena da proslavimo ovaj veliki uspeh koji nas je sve ispunio ogromnim zadovoljstvom, ali i brigama kako se usuditi i početi tako ozbiljno i kvalitetno ligaško takmičenje bez kuglane i dovoljno sredstava- kaže Zoran Golubović.- Nosila nas jer, međutim, samo ogromna želja i volja da idemo napred. I kako to obično biva, hrabrost i upornosti je nagrađena pa smo od skromnih početnih želja da izdržimo prvi deo prvenstva i odemo na sva gostovanja, došli do fantastičnog uspeha da jesenji deo završimo na prvom mestu sa osam pobeda u deset utakmica i 16 bodova tri više od nekadašnjeg superligaša kruševačkog Car Lazara i četiri više od kraljevačkog Ibra. Ne treba zabraviti da smo kao domaćini mečeve igrali na kuglani u Kragujevcu.
Iskusni igrači Borovnjak, Varjačić, Novaković, Marinković, Golubović… su bili najbolji kada je bilo najteže i najvažnije, a poletarci Milojević, Spasić i Krstić su za veoma kratko vreme stasali u pouzdane prvotimce sa sjajnom kuglaškom perspektivom.
– Zimujemo na prvom mestu elitnog srpskoligaškog karavana, iako i dalje nemamo osnovnih uslova za rad, ali, kako kažu, ono što te ne satre, to te ojača– dodao je Golubović.- Naše zalaganje i pošten odnos prema sportu prepoznali su i ljubitelji kuglanja iz firmi “PE eksport – Čačak“ i „Jeftović auto d.o.o“ kao i pomažući članovi i prijatelji bez čije podrške ne bi bili tu gde jesmo. Lokalnoj samoupravi u Čačku veliko hvala, uz molbu da nas malo više pomažu. Treba poštovati i male sportske kolektive koji dostojno reprezentuju svoj grad. Na kraju u ime cele ekipe, koja će sve učiniti da sezonu završi kao prvak i da se plasira u Super ligu Srbije, čestitam Novu 2016. godinu i Božićne praznike svim kuglašima i posebno ljubiteljima sporta u gradu kraj Morave.

 

Da 2016. bude uspešnija od sjajne 2015!

BEOGRAD, 30. decembar (Info centar).- Uroš Dragojlović, predsednik Kuglaškog saveza Srbije, na redovnoj godišnjoj Skupštini KSS u amfiteatru Fakulteta za sport „Union Nikola Tesla“ poželeo je u 2106. mnogo zdravlja, sreće i uspeha svi kuglašima, kuglaškim radnicima i stručnjacima i podvukao:
– Neka nam 2016. bude uspešnija od sjajne 2015! Seniorska muška reprezentacija, najmlađa na Prvenstvu sveta 2015. je treći put na poslednja četiri šampionata, postala šampion, seniorke su bile odlične, šeste, a uz malo sreće mogle su i do medalje, a što nas najviše raduje, kadeti su osvojili sedam svetskih trofeja, od toga tri zlatna, dok je na pionirskom Svetskom kupu osvojena bronza! Dogodine u maju nas čekaju kadetski Svetski kup, juniorsko ekipno i pojedinačno Prvenstvo sveta i pojedinačni seniorski Šampionat sveta u Novigradu u Hrvatskoj i nadam se de ćemo se i sa Jadrana vratiti u Beograd na zlatnom talasu.
Dragojlović je posebno podvukao da su svi dosadašnji uspesi plod dobrog rada u klubovima i da je, na našu sreću, sačuvana, ali i unapređena, srpska kuglaška škola:
– Kuglaški savez Srbije će izdvojiti u idućoj godini skromna sredstva, jer ne možemo više, za školovanje stručnjaka. Pokazalo se da bez nauke nema napredovanja u sportu. Apelujem na sve klubove da u svojim sredinama angažuju profesore fizičkog vaspitanja da rade sa najmlađima, jer je to obaveza i po Zakonu o sportu i da što više kuglaša i kuglašice uđe u trenerske vode jer nam već sada nedostaju kadrovi. Imamo kvalitetne stručnjake, to pokazuju i rezultati, ali je važno da dobiju i odgovarajuće zakonom propisane licence.
U maju 2015. u nemačkom Špajherzdorfu osvajanju zlata učestvovali su: Vilmoš Zavarko, Daneil Tepša (obojica Sport Podbrezova, Slovačka), Robert Ernješi (Segedin), Goran Ostojić, Čongor Baranj, Miloš Simijonović, Radovan Vlajkov i Igor Kovačić (svi Beograd) i Uroš Jagličić (Metalac, Gornji Milanovac). Selektor reprezentacije bio je Miloš Ponjavić.
U Nemačkoj je u jednom danu najbolji kuglaš sveta Vilmoš Zavarko, reprezentativac Srbije u razmaku od tri sata dva puta oborio više od 700 čunjeva – 721 u polufinalu protiv Austrije i 705 u finalu sa Nemačkom. Protiv Austrije bio je blizu svetskog pojedinačnog rekorda (734).
Seniorke su zabeležile sve tri pobede u grupi i poražene su, nesrećno, u četvrtfinalu od, kasnije vicešampionki sveta Nemica, tako da su zauzele šesto mesto što je jedan od najboljih plasmana u istoriji. Selektor je bio Dragan Fatović, a igrale su Hermina Lukač, Livia Santo, Zorica Barać (sve Pionir „Agro Višković“), Maja Đukić, Jovana Stantić (obe Radnički Novi Sad), Jasmina Anđelković (Džambo invest, Novi Sad), Marija Kresović (Kristal, Zrenjanin) i Ksenija Milosav (SPC Vojvodina).
Pre seniorskog, u Špajherzdorfu je održan i kadetski ekipni i pojedinačni Šampionat sveta. Srpski podmladak je blistao i osvojio ukupno sedam medalja tri zlatne, dve srebrne i dve bronzane. Zlatom su se okitili Hermina Lukač (pojedinačo – klasik), Marko Antić i Sebastijan Molnar (tandem), Marko Antić i Hermina Lukač (miks tandem), srebrne medalje pripale su Kristini Ljubenković (pojedinačno za kombinaciju) i ženskoj reprezentaciji u kojoj su bile Hermina Lukač, Kristina Ljubenković, Angela Zolnai, Ana Boškov i Olivera Čikoš dok su se bronzama okitili Kristina Ljubenković (pojedinačno – klasik) i Hermina Lukač (pojedinačno -za kombinaciju). Selektori su bili Ljubomir Štetin (kadetkinje) i Mirko Čukvas (kadeti).
Na pionirskom Svetskom kupu, koji je bio uvertira kedetskom i seniorskom Šampionatu sveta u Špajherzdrofu, Tanja Petrović je osvojila bronzu.
Bilo je uspeha i u takmičenju srpskih klubova u međunarodim kupovima. Kuglaši Beograda su u Svetskom kupu bili drugi, kuglašice Pionira „Agro Viškovića“ su šeste. U NBC kupu kuglašice zrenjaninskog Banata su bile pete. U Evropskom kupu kuglašice novosadskog Džambo investa i kuglaši Metalca iz Gornjeg Milanovca su sedmi…
Usvojen je i finansijski izveštaj i razmatran i izveštaj Nadzornog odbora. Dragojlović se zahvalio na pomoći „Lasti“, Vodi Vrnjci i Pak prometu, članu UO KSS kuglašu i kuglaškom radniku Zoranu Stanojeviću „Šumaru“, direktoru reprezentacije, kuglašu i kuglaškom radniku Milanu Jovanoviću Cviki i kuglašu i kuglaškom radniku Radovanu Simoviću direktoru Vode Vrnjci. Takođe je istako izuzetnu saradnju sa Sportskim savezom Srbije i Ministarstvom omladine i sporta Srbije i zahvalio se Fakultetu za sport „Union Nikola Tesla“ na gostoprimstvu.
Skupštini je prisustvovalo 20 delegata, od 25 koliko je skupštinsko telo. U radnom predsedništvu bili su, uz Dragojlovića, i Radovan Šunjka predsednik Kuglaškog saveza Vojvodine i Suzana Radosavljević generalni sekretar KS Beograda.
Učesnike je pozdravila dekan Fakulteta za sport „Union Nikola Tesla“ profesor Ivanka Gajić, poželela im sve najbolje za praznike i da se ugodno osećaju u prostorijama ove ugledne visokoškolske ustanove.