IZ PERA BRANIMIRA VASIĆA

Predsednik NBC Klaus Bart: “Hvala Kuglaškom savezu Srbije“

Pročitaj  više >>>

VRBAS, 6. avgust (Info centar).- Doskorašnji selektor srpske seniorske kuglaške reprezentcije, zvaničnih prvaka sveta Miloš Ponjavić određen  je za člana Komisije za mlade Međunarodne federacije  za kuglanje na devet čunjeva (NBC klasik). Ovo je u toku posete sedmom međunarodnom kampu  NBC klasik u Vrbasu saopštio predsednik NBC – klasik nemački sportski zvaničnik Klaus Bart.

U petočlanoj  komisiji, koju će voditi Jirži Jančalek (Češka) potpredsednik NBC – klasik zadužen za rad sa mladima, su i Franc Gornik (Slovenija) i Ondrej Kiselica (Slovačka), Očekuje se uskoro imenovanje još jednog člana iz Mađarske.

– Međunarodni kamp u Vrbasu posetili su i  potpredsednik NBC – klasik mađarski kuglaški radnik Ferenc Karšai i predsednik Kuglaškog i bovling savaza Mađarske Marsel Pintjuke i u otvorenom i veoma konstruktivnom razgovoru dobio sam čvrsta uveravanja da mađarski savez sto posto podržavaa organizaciju  kampa talenata  NBC klasik i de će  iduće godine poslati svoje mlade kuglašice i kuglaše. Cilj je da što više mladih iz što većeg broja zemalja dovedemo na kampove  – istakao je Klaus Bart.- Zahvaljujem se Kuglaškom savezu Srbije, predsedniku Urošu Dragojloviću, generalnom sekretaru i članu stručnog tima u kampu Vojku Pavaloviću kao i rukovodiocu kampa MilošuPonjaviću  na gostoprimstvu talentima i izvanrednoj organizaciji. Moram da kažem i da je Kuglaški savez Srbije, u NBC klasik pokrenuo ideju o međunarodnim kampovima 2009. i da je, upravo insistirajući na održavanju ranijih godina, prihvatajući čak tri puta gostoprimstvo,  učinio ogromnu stvar za svetsko kuglanje, jer bi se kamp ugasio.

Do sada je NBC klasik za dva učesnika i trenera plaćala po 50 evra troškova, ostalo su snosile nacionalne federacije?

– Ubuduće, jednu trećinu troškova za sve učesnike kampa snosiće NBC klasik. Želimo da omasovimo kamp, da iz što više zemalja dođu najtalentovaniji kuglaši i kuglašice i vrhunski treneri. Takođe, ubuduće će i klubovim moći sami da prijavljuju talente za kamp. Uverio sam se da je program kampa izuzetno dobro osmišljen i da sa polaznicima rade sjajni stručnjaci, u izuzetnim uslovima na vrhunskoj kuglani. Jirži Jančalek, potpredsednik NBC klasik, ulaže mnogo volje i entuzijazma  u organizaciju, koja je na visokom nivou – rekao je Klaus Bart.

Kakvi su vaši utisci i ukupna ocena  ovogodišnjeg kampa?

– Veoma sam srećan, jer sam u razgovoru sa polaznicima čuo da su prezadovoljni i da su se u Vrbasu osećali veoma prijatno. Dragoceno na ovakvim okupljanjima je i druženje, nova prijateljstva koja su sklopili polaznici i koja ostaju u trajnom sećanju. U kampu je bilo nekoliko dečaka i devojčica koji su  već osvajali trofeje na pionirskim i kadetskim takmičenjima u organizaciji NBC klasik. Nadam se da će njihovim stopama poći i ostali učesnici i da ću imati  zadovoljstvo da im uručim medalje na nekim narednim prvenstvima i svetskim kupovima- uveren je  Klaus Bart koji je na Konferencij NBC klasik u maju ove godine u Detenhajmu u toku SP izabran za predsednika.

U Komisiju za marketing NBC klasik kooptirali ste  Jovu Kerečkog, kuglaša Crvene zvezde i velikog mecenu kuglanja u Sbriji?

– Moramo mnogo više da radimo na  marketingu  i zbog toga je važno ojačati ovu komisiju koju veoma uspešno vodi, i na  tome mu treba odati priznanje, slovenački kuglaški radnik Franc Gornik. Treći član biće  iz Poljske, koji ima iskustva jer uspešno sarađuje sa vodećim sportskim federacijama u toj zemlji. Sponzori su u svakom sportu važan segment, bez njih nema uspeha i dobrog rada i cilj je da ih privučemo u kuglanje na devet čunjeva, kao i da deo prikupljenih sredstava uložimo, između ostalog, i u školovanje i razvoj talenata- zaključio je Klaus Bart. 

U ovogodišnjem međunarodnom kampu talenata NBC klasik u Vrbasu  učestvovalo je 28 mladih kuglašica i kuglaša (do 16 godina) iz Slovenije, Slovačke, Češke i Srbije. Klaus Bart je uručivao trofeje na završnom takmičenju i prisutvovao podeli diploma polaznicima i učesničkih plaketa trenerima.

Do sada su kampovi održani u  Rabenbergu (Nemačka) 2011, Podbrezovaj (Slovačka) 2012, Vrbasu (Srbija) 2013. i 2014, Prerovu (Češka) 2015, Vrbasu 2016. i 2017.