IZ PERA BRANIMIRA VASIĆA

Zavarko pobedio na turniru za svetsku rang listu u Podbrezovoj

Crvena zvezda brani titulu na  „Junaković kupu“

Pročitaj  više >>>

Zavarko pobedio na turniru za svetsku rang listu u Podbrezovoj

PODBREZOVA, 24. avgust (Info centar).- Vilmoš Zavarko najbolji kuglaš sveta srpski reprezentativac, član kluba „Železarna Podbrezova“ koga trenira doskorašnji selektor aktuelnih šampiona sveta, srpske seniorske reprezentacije Miloš Ponjavić, počeo je novu sezonu trijumfom na međunarodnom turniru „A“ kategorije  u Podbrezovoj koji se boduje za svetsku „Gran pri“ rang listu.

U superfinalu Zavarko je oborio 678 čunjeva i pretekao Žombora Zapletana (Mađarska, Repcelaki – Mađarska) koji je srušio 667 čunjeva i druga iz ekipe Tomaša Pašiaka koji je oborio 630 čunjeva. Četvrto mesto pripalo je Levente Kakuku (Mađarska, Repcelaki).

U superfinale su ušla četvorica kuglaša posle kvalifikacija i polufinala (sabirali su se rezultati). U polufinalu su igrala dvanaestorica najboljih iz kvalifikacija. Zavarko je bio najuspešniji sa 1.368 čunjeva (polufinale 691, kvalifikacije 677) ispred Zapletana sa 1.311 (684 i 627) i Pašiaka sa 1.300 čunjeva (647 i 653).  Zavarko je ove godine bio drugi u januaru na „Božićnom turniru“ u Vrbasu za „gran pri“ svetsku rang listu. Na turnirima u Segdinu (gde je slavio srpski reprezentativac Čingor Baranj) i u Banjaluci (gde je pobedio prvotimac šampiona Beograda Njegoš Šakić) nije učestvovao.

U kvalfikacijama, najbolji rezultat imao je Kakuk sa 696 čunjeva, ispred Zavarka 677, Pašiaka 653 i Erika Kune (Slovačka, „Železarna Podbrezova“) sa 652 čunja. Među 12 polufinalista našao se i Marko Trklja iz banjalučkog Boraca na 11. mestu sa 634 čunja. Zapletan je bio 12. sa 627 čunjeva. Od srpskih kuglaša igrali su i: 14. Milan Jovetić (Partizan, gost u Borcu iz Banjaluke) 625, 16. Jovan Ćalić (Segedin) 626, 23. Daniel Tepša („Železarna Podbrezova“) 614, 40. Norbert Ernješi (Segedin) 579, 43. Čaba Zavarko (Jedinstvo, Novi Bečej, igrao za „Selekciju turnira“) 571. Ukupno je igralo preko 160 kuglaša.

U ekipnoj konkurenciji, slavio je domaćin turnira „Železarna Podbrezova“ („A“ tim) sa 3.848 čunjeva. Mađarski Repcelaki bio je drugi sa 3.784 čunjeva, a Segedin treći sa 3.691 čunjem. „B“ tim „Železarne Podbrezova“ je četvrti sa 3.605 čunjeva. Slede: 5. Borac Banjaluka 3.560, 6. Makpetrol Skoplje 3.510, 7. Plitvice Hrvatska 3.411 i 8. „Selekcija turnira“ sa 3.376 čunjeva.

Od juna ove godine klub iz Podbrezove, dva puta pobednik Lige šampiona, jedanput prvi u Svetskom kupu, 17 puta uzastopno šampion Slovačke,  je promenio ime i umesto ŽP Sport zove se ŠK „Železarna Podbrezova“.

 

Crvena zvezda brani titulu na  „Junaković kupu“

BANjA JUNAKOVIĆ, 24. avgust (Info centar).- Šest jakih klubva učestvovaće na šestom međunarodnom kuglaškom „Junaković kupu“ od 25. do 27. avgusta na kuglani sa osam staza u Banji Junaković kraj Apatina.

– Dolazi prošlogodišnji pobednik Crvena zvezda, trećeplasirani tim u Super ligi Srbije minule sezone, hrvatski prvoligaš Kandit iz Osjeka koji je lane osvojio bronzu na stazama u Banji Junaković, zatim Sloboda iz Tuzle član Premijer lige BiH koja je 2015. bila druga na „Junaković kupu“ a dragi gosti će nam biti i kuglaši Košica, šestoplasirani tim Ekstra lige Slovačke – kaže Đorđe Jovanić direktor turnira.- Očekujemo veoma kvalitetne i izjednačene utakmice i pozivam sve ljubitelje kuglanja da nam dođu u goste i navijaju.

Učestvovaće još jedan klub iz BiH, Rad iz Brčkog, a na staze će izaći i kuglaši domaćina turnira Apatina, koji je slavio 2015. 

U „A“ grupi su Košice, Sloboda i Apatin, a u „B“ grupi Rad, Kandit i Crvena zvezda.

Svečano otvaranje je u petak u 16,30 časova. Potom će se u prvom kolu sastati od 17 časova Apatin – Košice i Kandit – Crvena zvezda.

U subotu   je raspored-  9,00: Sloboda – Apatin, Rad –Crvena zvezda, 16,30: Rad- Kandit, Sloboda – Košice. Od 19,30 odigraće se utakmica za peto mesto na šest staza.

Polufinale je u nedelju od 9 časova („A“ 1- „B“-2, i „B“ 1 – „A“ 2). Potom će se igrati finale i meč za bronzu.

Prošle godine slavila je Crvena zvezda savladavši u finalu Kordun iz Kljajićeva. Kandit je bio treći  pošto je u meču za bronzu bio bolji od tuzlanske Slobode.

Uvek sjajni domaćini i organizatori „Junaković kupa“ su kuglaški radnici kluba Apatin predvođeni Đokom Jovanićem, uz podršku društveno sportskih organizacija Apatina i uz veliko gostoprimstvo Banje Junaković. 

U subotu 26. avgusta na stazama kuglane u Banji Junaković od  12 do 16 časova odigraće se i „Memorijalni turnir Đuro Štikovac“ u spomen na nekadašnjeg kuglaša, trenera i selektora reprezentacije Jugoslavije.  Učestvaće 32 igrača iz Srbije, Hrvatske, BiH…