IZ PERA BRANIMIRA VASIĆA

Beograd pobedio u Bambergu, ali je ispao na „male“ poene iz Lige šampiona!
Umesto čunjeva – dve stolice, lopte zamenile kugle
Prvoj ekipi Metalca pripao “Metalac kup 2016”
U Kragujevcu Mladost zakotrljala kugle

Pročitaj  više >>>

Beograd pobedio u Bambergu, ali je ispao na „male“ poene iz Lige šampiona!

 BAMBERG, 20. februar (Info centar).- Kuglaši srpskog šampiona Beograda pobedili su u revanš meču drugog kola Lige šampiona u Bambergu domaću Viktoriju sa 5:3 u igračkim poenima, dok je u čunjevima bilo 3.736:3.722 za srpskog predstavnika. U „malim“ set penima bilo je 14:10 za Nemce i upravo je taj dodatni kriterijum odlučio ko će se oplasirati na završni turnir!

Naime, Viktorija je u prvom meču na Banjici pobedila Beograd sa 5:3 i imala je  bolji skor set poena 14:10. Četa trenera Vojka Pavlovića revanširala im se u Bambergu ali su kuglaši Viktorije imali ponovo 14:10 u set poenima i igraće na svojim stazama na  fajnal foru 2. i 3. aprila.

Beograd je posle tri igrača vodio sa 2:1 u poenima. Najprijatnije iznenađenje meča Njegoš Šakić doneo je poen protiv Fricmana koji je u Beogradu bio igrač dana, Miloš Simijonović je odigrao odlično protiv Hesa i sa 659 čunjeva doneo drugi igrački poen, dok je  Radovan Vlajkov izgubio poen protiv češkog internacionalca Jelineka koji je u prvom meču na Banjici „okrenuo“ ishod.

U drugom bloku,  Goran Ostojić je poražen od Jelitea, a Saša Juhas od Kuncea. Jovan Ćalić je, kao i u Beogradu, doneo treći poen i sa 669 čunjeva poneo titulu igrača dana, savladavši rumunskog internacionalca Lupua i njegovu zamenu  Vajsa, a Beograđani su dobili još dva poena za više čunjeva i pobedom se veoma časno, oprostili od ovogodišnje Lige šampiona. 

REVANŠ MEČ DRUGOG KOLA LIGE ŠAMPIONA: VIKTORIJA BAMBERG (NEMAČKA) – BEOGRAD (SRBIJA) 3.722:3.736 (3:5, 14:10). Rezultati igrača:  Fricman – Njegoš Šakić 0:1 (623:639, 2:2), Hes – Miloš Simijonović 0:1 (646:659, 2:2), Jelinek – Radovan Vlajkov 1:0 (616:586, 3:1), Jelite – Goran Ostojić 1:0 (616:589, 3:1), Kince – Saša Juhas 1:0 ( 648:596, 4:0), Lupu – Jovan Ćalić 0:1 (310, igrala zamena Vajs 263, ukupno 573:667, 0:4).

Ljubitelji kuglanja u Srbiji imaće, ipak, za koga da navijaju  na fajnal foru. Slovački prvak sport iz Podbrezove, čiji je trener Miloš Ponjavić, selektor seniorske reprezentacije Srbije šampiona sveta, pobedio je i na gostovanju ruminski Kluž sa 3.564:3.602, (3:5). U prvom meču bilo je  8:0 za Sport koji je otišao, tako, na fajnal for. Najbolji kuglaš sveta srpski reprezentativac Vilmoš Zavarko doneo je Sportu sa 641 čunjem poen, a igrač dana bio je srpski reprezentativac Daniel Teša sa 659 čunjeva i takođe je doneo Slovacima poen. Tepša je bio bolji od Rumuna Dorina za 95 čunjeva!

Mađarski Segedin je naprvio pravi podvig i sa 7.1 (3.901:3.670) savladao hrvatski Zaprešić. U „malim“ set penima bilo je 18,5:5,5. U prvom meču Zaprešić je na svojim stazama pobedio sa 7:1 i imao  17,5:6,5  set poenima.  Segedinci su se našli na fajnal foru jer su imali bolji ukupni odnos set poena 25:23. U redovima Segedinaca sva trojica srpskih internacionalaca osvojili su poene: Tobor Sel  614, Robert Ernješi 659 i Igor Kovačić 677. Kovačić je bio igrač dana i pobedio je  hrvatskog reprezentativca Bogdanovića sa 107 čunjeva!

Nemci će imati dva kluba na fajnal foru jer je Rot vajs (Zerbs) pobedio u revanšu mađarski Repcelaki sa 3.591:3.632 (3:5). U prvom meču bilo je 8:0 za Nemce.

U ženskoj Ligi šampiona ogromno iznenađenje je  eliminacija branioca titule slovenačkog Celja od hrvatskog Admirala (Zagreb). U prvom meču u Celju bilo je 6:2 za domaće kuglašice, u revanšu 7:1 (3.442:3.226) za Admiral koji je prošao na fajnal for, gde će igrati i Viktorija iz Bamberga i austrijski Beč. Četvrti učesnik  biće  bolji iz dvomeča Mlake Rijeka i Ponga (Nemačka).  Riječanke su prvi meč dobile sa 8:0.

 

 

Umesto čunjeva – dve stolice, lopte zamenile kugle

 BEOGRAD, 20. februar (Info centar).- Profesor Branislav Nikolić održao je u srednjoj školi Politehnika – škola za nove tehnologije u Beogradu prvi kuglaški trening i to u – hodniku.

Ovo je bio konkretan nastavak uvođenja kuglanja u ovu školu, jer je krajem prošle godine, profesor Nikolić i sam nekada kuglaš i sudija (dodajemo  za njegovu sportsku biografiju da je najduže kuglao u beogradskom klubu “4. jula” i sa, sada istaknitim sudijom Vukadinom Simonovićem, igrao u trećem “bloku”)  organizovao je  čas o kuglanju i za katedrom mu je pomagao Vojko Pavlović generalni sekertar KSS i selektor juniorske reprezentacije Srbije, šampiona sveta. Ono što su tada đaci čuli, sada su pokušali da sprovedu u delo…

– Čunjeve nismo imali, ali su poslužile dve stolice. Kugle takođe nismo imali pa sam nabavio četiri gumene lopte prečnika 15 santimetra, a jedino što je kako tako odgovaralo je dužina hodnika u kome smo vežbali, koja je bila kao na kuglani – kaže profesor Nikolić.- Radili smo tehniku izbačaja,  određivanje položaja na dasci položnici, insistirao sama da lopta – kugla ne sme da skakuće već mora da se položi i da ne smeju da bacaju sa visine. Glavni cilj je bio da ih zainteresujem za kuglaški sport i da odu na pravu kuglanu, jer se dosta njih prijavilo da bi volelo da kugla…

Za početak, broj  đaka kuglaša nije bio veliki, jer su tog dana imali i neko stručno takmičenje, ali profesor Nikolić je obećao  da će nastojati da što više  svojih đaka uključi u  školu kuglanja KSB koja radi na Banjici i vodi je Petar Knežević, profesor, ali i u škole nekih drugih beogradskih klubova i da na sledećem kadetskom takmičenju dovede dve ekipe svoje škole…

 

Prvoj ekipi Metalca pripao “Metalac kup 2016”

 KRAGUJEVAC, 19. februar (Info centar).-  Prva ekipa superligaša Metalca iz Gornjeg Milanovca pobedila je na kuglaškom turniru “Metalac kup 2016” ubedljivo ispred druge selekcije Metalca, dok je treće mesto pripalo prvom timu Kragujevca u konkurenciji 12 ekipa sa po četvoricom kuglaša iz Kragujevca, Čačka i Gornjeg Milanovca. Pobedničkom timu pripao je prelazni pehar KK Metalac iz Gornjeg Milanovca.

U pojedinačnoj konkurenciji slavio je prvotimac superligaša Kragujevca Milovan Pantić, ispred člana Metalca Milojka Solujića. Oni su jedini oborili  600 i više čunjeva. Treće mesto zauzeo je Miloš Radojičić iz Metalca.

Rezultati, „Metalac kup 2016“: 1. Metalac 1  2.303 čunja, 2. Metalac 2  2.227, 3. Kragujevac 1  2.217, 4. Kragujevac 2  2.205, 5. Čačak 1.138, 6. Pak promet 1  2.069 čunjeva itd. Učestvalo 12 ekipa.

Pojedinačno: 1. Milovan Pantić 611, 2. Milojko Solujić 600, 3. Miloš Radojičić 584, 4. Vlada Đorđević 580, 5. Miloš Paunović 576, 6. Nikola Laković 570 itd.

 

U Kragujevcu Mladost zakotrljala kugle

KRAGUJEVAC, 15. februar (Info centar).- Lepa vest iz Krgujevca: zaživeo je novi Kuglaški klub Mladost!

Tako je Sveti Trifun, zaštitnik vinogradara i zaljubljenih, na najlepši način proslavljen  u Kragujevcu promocijom novog kluba  na radost svih ljubitelja kuglaškog sporta u ovim teškim vremenima kada se mnogo klubova gasi a  veoma malo osniva. Za prvog predsednika izabran  je Dušan Radulović, a  za tehničkog sekretara Slavomir Živanović.

Kuglaši novog člana Kuglaškog saveza Kragujevca, ekipe Mladosti, odmah po osnivanju odigrali su prijateljski meč sa ekipom srpskoligaša Šumadije, pojačani (odigrali su po neki set) prekaljenim superligaškim igrači Aleksandrom Milinkovićem, Dragoslavom Vuksanovićem, Markom Marinkovićem….  Rezultat je bio u drugom planu. Tim sa dužom tradicijom, Šumadija, upisala je pobedu…

Osnivačkoj Skupštini Kuglaškog kluba Mladost prisustvovao je predsednik Kuglaškog saveza Kragujevca Dragoslav  Vuksanović, članovi rukovodstva i predstavnici  opštine.  Pozdravili su osnivanje nove ekipa koje će pomoći da se još više populariše kuglaški sport, najtrofejniji u porodici neolimpijskih sportova u Srbiji, posebno među mladima jer će sa  više klubova imati i više prilika da se razvijaju i usavršavaju kroz ligaška nadmetanja.

– U ime Kuglaškog saveza Kragujevca želim dug i rezultatski uspešan kuglaški život ekipi „Mladosti“, sa nadom da će nam se uskoro pridružiti i  ženska ekipa jer postiji veliko interesovanje – istakao je Dragoslav Vuksanović.