IZ PERA BRANIMIRA VASIĆA

Radovan Šunjka ponovo izabran za predsednika KS Vojvodine

Batez primio delegacije KSS i KSV

Pročitaj  više >>>

Radovan Šunjka ponovo izabran za predsednika KS Vojvodine

NOVI SAD, 8. decembar (Info centar).- Istaknuti kuglaški radnik Radovan Šunjka ponovo je dobio poverenje kuglaške organizacije Vojvodine i na Izbornoj Skupštini KSV izabran je za predsednika. Skupštini je prisusvovalo 37 od 45 delegata, koliko je skupštinsko telo, i za Šunjku je glasalo 28 delegate,  pet je bilo protiv, dok je četvoro bilo uzdržano.

Kao kandidat, Šunjka je imao validnu podršku sedam klubova i organizacija: Kuglaški savez Zone Sombor, Vihor (Sombor), Alimenta (Novi Sad), Jedinstvo (Novi Bečej), Vojvodina (Novi Sad), “13. maj“ (Novi Sad) i NS 1932.

– Hvala svim delegatima koji su učestvovali u radu. Ovakav dobar odziv pokazuje snagu naše kuglaške organizacije.  Onima koji su glasali za mene, hvala na poverenju i trudiću se da ono što sam naveo u programu sprovedem u delo u narednom periodu- rekao je Radovan Šunjka.

Izabran je i novi Upravni odbor u kome su  Marijana Savić – Panić (Senta), Snežana Petrović (ŽKK Apatin), Mirko Čukvas (Vihor, Sombor), Pjer Koprivica (Jadran, Feketić), Ivan Mesaroš (Jedinstvo, Novi Bečej), Želimir Hriješik (Slavia, Kovačica), Aleksandar Antić (Sloven, Ruma) i Zdravko Kresović (Vojvodina, Novi Sad). U Nadzorni odbor imenovani su Dragana Dorožan, Svetlana Lečei i Željko Suzić.

Kao protivkandidat Šunjki  bio je Nedeljko Đorđević, ali je njegovu kandidaturu odbila Kandidaciona komisija (Pjer Koprivica,  Petar Skenderović i Đorđe Alagić). U obrazloženju, Koprivica je naglasio da je  Đorđević, dostavio do statutom predviđenog roka,  validnu podršku samo šest klubova (a treba sedam): Spens, Radnički i Bačka (Novi Sad), Tikvara (Bačka Palanka), muški Kuglaški klub Polet (Sombor)  i Sloboda (Stara Moravica). Podrška Sente nije imala pečat i nije prihvaćena. Podrška ženskog Kuglaškog kluba Polet nije prihvaćena jer ovaj klub nije aktivan već dugi niz godina, kao i podrška novosadskog Džambo investa, koji od  maja ove godine ne postoji, pošto je promenio ime u Bačka.

Na samoj Izbornoj Skupštini KSV, Đorđević je doneo novu podršku Sente, sa pečatom. Tvrdio je da je pečata bilo i na staroj potvrdi, pokazivao je i kopiju, ali njegov zahtev da se ona prihvati, koju je podržao i njegov pravni savetnik prisutan na sednici, nije usvojen. Radovan Šunjka je prekinuo raspravu, u koju se žustro uključio i delegat Tikvare, rekavši da će policijski i drugi organi, ukoliko bude bilo potrebno, utvrditi  koji je dokument pravi, a koji lažan.

U diskusiji, Đorđević je naglasio da mu nije rečeno, kada je predavao dokumentaciju sa podrškama, da  nešto nije u redu, a sekretar KSV Lazar Šunjka je replicirao da on nema ovlašćenja da procenjuje da li je nešto nedostaje ili nije valjano i da svaki kandidat mora da vodi računa da sva dokumentacija  bude u skladu sa statutarnim odredbama. Đorđević je, takođe, rekao  i „da ga je mnogo veći broj klubova podržavali, ali da nije hteo da dostavi njihove podrške, da ne bio otkrio ko je sve za njega“.

Međutim, ova tvrdnju je, na neki način, demantovalo i ostalo glasanje: za izveštaj Kandidacione komisije da se odbija kandidatura Đorđevića glasalo je 27 delegata, pet je bilo protiv, četvoro uzdržano, a  da glasanje bude javno  27 je bilo „za“, šest protiv. I delegat Sente na Skupštini, Miroslava Savić Panić, koja je izabrana i u Upravni odbor KSS,  glasala je za Šunjku.

Jovanka Ralić, delegat Srema iz Rume, je zahtevala u raspravi da se i KSS i KSV mnogo više pozabave problemima klubova u lokalnim sredinama i apelovala da  delegacija oba saveza dođe u Rumu i pomogne klubu  da reši probleme  koje ima u saradnji sa opštinskim vlastima, kao i da klubovi nemaju sredstava da školuju trenere, pa je i na tom planu  tražila veće angažovanje kuglaških saveza „inače više neće biti mladih kuglašica i kuglaša“.

Delegat iz Vrbasa  Miodrag Jovović, ukazao je i na ogroman problem „malih sportova“ a to je nedostatak kadrova i dobrih sportskih radnika:

–  U Zoni srednja Bačka,  zbog Zakona o sportu, koji ne dozvoljava da predsednik kluba, zonskog saveza ili neke druge kuglaške organizacije bude i član UO KSV,  nismo mogli da izaberemo pravog čoveka za predsednika,  pa smo, donekle i mojom krivicomo, odabrali pogrešnog i sada nam se to sveti, organizacija nam je zamrla. Ako kvaliteni kuglaški radnici dobro rade za klub, sigurno je da će dobro raditi i za savez i treba im to omogućiti. Mislim da je potrebno pokrenuti inicijativu da se taj deo u zakonu menja. Kuglanje, a i neki drugi sportovi, nemaju toliko sportskih radnika, kao neki veliki sportovi…

Uroš Dragojlović, predsednik KSS  obratio se delegatima:

– Veoma mi je drago što sam prisustvovao Izbornoj Skupštini KSV, čestitam Radovanu Šunjki, sa kojim imamo  izuzetnu saradnju, i želim mu da i ovom mandatu uspešno vodi KSV. Bilo je i nekih razmimoilaženja u stavovima, ali mislim da ovako masovna i snažna organizacija, kakav je KSV, ima snage i dobre volje da prevaziđe sve probleme. Naš sport, najtrofejniji u Srbiji u 2016. sa 15 medalja, od toga sedam zlatnih,  što je skoro polovina od ukupno 15 titula koji su svi srpski sportisti doneli lane sa Šampionata sveta,  je izuzetno uspešan i razvijen u Vojvodini, ali se suočavamo se dva  velika problema: nedostatak školovanih trenera, jer imamo samo oko 40 na preko 80 klubova i nedostatak  kuglana. Niti KSS, a ni KSV, ne mogu da plate iz budžetskih sredstava školovanje trenera i izgradnju i opremanje kuglana, jer im to zakon zabranjuje. Znam da u klubovima mnogi ovo ne mogu da shvate i prihvate, da su ogorčeni,  žao mi je, ali je tako. Možemo samo da pomognemo da stručni deo ispita za trenersko zvanje novi stručnjaci pohađaju u toku naših kampova i da, tako,  u znatnoj meri, olakšamo situaciju. I Šunjka i ja rado ćemo se odazvati svakom pozivu ljudi iz klubova za razgovare sa predstavnicima lokalne uprave, da posavetujemo i pomognemo…

Na Izbornoj Skupštni KSV usvojen je i izveštaj o radu za period 2013-2017,  izveštaj Nadzornog odbora i usvojen je i Poslovnik o radu. U radnom Predsedništvu bile su, u uz Radovana Šunjku, i Marijana Savić Panić i Snežana Petrović, dok  su u Verifikacionoj komisiji bili Ivan Mesaroš, Boba Božić i Daniel Trivić.

 

Batez primio delegacije KSS i KSV

NOVI SAD 8. decembra (Info centar).- Proslavljeni odbojkaš, sekretar za sport i omladinu Vojvodine Vladimir Batez primio  je delegaciju Kuglaškog saveza Srbije i Kuglaškog saveza Vojvodine.

U delegaciji su bili predsednik KSS Uroš Dragojlović, predsednik KSV Radovan Šunjka, generalni sekretar KSS Vojko Pavlović, predsednik TK KSS Miloš Mitrović i predsednik Komisije za informisanje KSS Branimir Vasić.

Batez je u otvorenom i veoma konstruktivnom razgovoru istakao da je primarni cilj Sekretarijata za sport i omladinu Vojvodine da se što više mladih bavi sportom, da se svim sportistima omoguće najbolji uslovi za treninge i takmičenja i kvalitetni stručni kadrovi. Naglasio je i da u velikoj i trofejnoj porodici  vojvođanskog sporta, kuglanje zauzima istaknutu poziciju po tradiciji i vrhunskim rezultatima, jer je seniorska reprezentacija Srbije i zvanični šampion sveta.

– Vladimir Batez izuzetno dobro poznaje, i što je najvažnije, razume probleme i poteškoće sa kojima se sportski radnici i funcioneri svakodnevno  suočavaju– istakao je  Uroš Dragojlović, predsednik KSS.-  Obavestili smo ga o našim aktivnostima i planovima i dobili veoma korisne sugestije i informacije. Sekretarijat za sport i omladinu Vojvodine ima dobre programe, mnogo ulaže u stvaranje i školovanje trenerskog kadra u svim sportovima, u razvoj sporta među mladima, ali i u infrastrukturu tako da se će pomoći i izgradnju kuglane u Novom Bečeju što nas posebno raduje. Zahvaljujemo se Vladimiru Batezu na dosadašnjoj podršci kuglaškom sprtu, koji je prošle godine od ukupno 15 zlatnih medalja sa šampionata sveta u svim sportovima, Srbiji doneo čak sedam i bio, sa ukupno 14 trofeja, naš najuspešniji sport!

Dragojlović i Šunjka uručili su prigodne suvenire Vladimiru Batezu, simbole kuglaškog sprta, čunj i originalnu kuglu sa kojom se igra na šampionatima sveta.