IZ PERA BRANIMIRA VASIĆA

Davor Štefanek izabran za predsednika Sportskog saveza Srbije

Pročitaj  više >>>

BEOGRAD, 27. decembar (Info centar).- Davor Štefanek olimpijski šampion u rvanju grčko rimskim stilom iz Rija 2016. svetski šampion iz 2014.  trostruki evropski vicešampion, izabran je jednoglasno za  predsednika Sportskog saveza Srbije na redovnoj Izbornoj skupštini u Beogradu.

Prisustvovalo je 157 delegata sa pravom glasa. Skupštinsko telo ima 247 delegata. Drugi kandidat, dosadašnji predsadnik Aleksandar Šoštar, proslavljeni vaterpolista, je dan uoči sednice povukao kandidaturu.

– Hvala vam na poverenju. Svestan sam  odgovornosti, ali i težine posla koji me čeka,  jer je Sportski savez Srbije  veoma važan i ugledan  deo srpskog sporta. Imao sam veliku tremu, skoro istu kao pred finale Olimpijskih igara u Riju dok sam govorio – reko je vidno uzbuđen posle izbora Davor Štefanek.-   Mlad sam, ne znam mnogo, kao  neki od vas koji sede ovde  i imaju višedecenijsko iskustvo, ali sam spreman da učim. Obećavam da ću, onako kako sam na strunjači davao sve od sebe, i na ovoj funkciji uložiti  maksimum da bi naša organizacija napredovala. Zahvaljujem se dosadašnjem predsedniku Aleksandru Šoštaru  i njegovim saradnicima na svemu što su uradili.  Ostavili su dobre, čvrste, temelje da možemo da nastavimo da radimo za dobrobit srpskog sporta.

Kao  jedan od najvažnijih ciljeva u radu Štefanek je istakao razvijanje  još bolje saradnje  sa granskim,  gradskim, regionalnim i opštinskim savezima i organizacija i povećanje broja članova  kako bi se učvrstila pozicija Sportskog saveza Srbije  kao jednog od najvažnijih činilaca u srpskom sportu:

– U nardnom periodu planiramo obilazak svih nacionalnih prvenstava u neolimpijskim sportovima, da se upoznamo sa stvarnom slikom na terenu kako bismo  videli sa kavim se problemima suočavaju  granski savezi i da bismo im pomogli u orgazacionom pogledu. Veoma je važno i da  kroz kategorizaciju sportista, stručnjaka i sportova  pomognemo razvoj svakog sporta i na lokalnom nivou.  Osnažićemo, sistematizovati i reorganizovati kancelariju  Sportskog saveza Srbije  kako bismo odogovorili, na savremeniji način, novim obavezama.   Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je uvek pružao svu podršku sportistima da im se omoguće najbolji uslovi za takmičenje i pripreme i na nama je da to maksimalno iskoristimo i budemeo fabrika budućih šampiona. Vlada Srbije i Ministarstvo omladine i sporta  Srbije su naši glavni partneri i sufinansijeri godišnjih programa i ovu saradnju moramo još više da unapređujemo. Podrška Ministarstva omladine i sporta Srbije  i ministra Vanje Udovičić nikada nije izostala i moj tim i ja ćemo se truditi da opravdamo poverenje- istakao je Štefanek.

Na predlog predsednika Davora Štefaneka,  jednoglasno je izabran i novi Upravni odbor Sportskog  saveza Srbije  četiri potpredsednika i 14 članova –potpredsednici: Dragoljub Kočović,  Ivana Maksimović, Milica  Starović i Goran Grbović i članovi: Slavoljub Piper, Sreten Damnjanović, Marko Majkić, Simo Savić,  Vladimir Bošković, Staniša Lazarac, Minja Radaković, Goran Ivanović, Miodrag Maslar, Duško Đukanović, Ognjen Vukićević, Zoran Simović, Ivan Knežević i Slađan Stanojković.

Novi Nadzorni odbor SS Srbije radiće u ovom mandatu u sastavu Velizar Đerić (predsednik), Sava Zatezalo i Miodrag Rakić.

Generalni sekretar Sportskog saveza Srbije nije imenovan na ovoj sednici. Predsednik Štefanek je objasnio:

– Ovo je veoma važna  funkcija u Sportskom savezu Srbije i  potrebno mi je još vremena za konsultacije. Planiram da u narednih desetak dana saopštim ime prvog operativca SS Srbije. Moje obaveze, pripreme, treninzi, takmičenja…   će me u  pojedinim delovima godine sprečavati da se u punoj meri posvetim radu, tako da  želim generalnog sekretara koji će mi biti „i leva i desna ruka“ .

Aleksandar Šoštar, koji je u dva poslednja mandata bio predsednik Sportskog saveza Srbije, zahvalio se svim delgatima, članovima UI SS Srbije  i komisija na saradnji:

–  Na poslednjoj sednici UO SS Srbije podneo sam kandidaturu za predsednika, iako sam se i tada premišljao. Juče sam prelomio da se ne kandidujem. U moja dva mandata, zajedničkim radom, Sportski savez Srbije je postao najveća sportska organizacija na Balkanu i jedan od stubova srpskog sporta. Odgovorili smo na pravi način i obavezama, preuzevši na sebe i veoma važne poslove iz Zakona o sportu. Imali smo izuzetne rezultate i uspehe u radu i bili smo odgovorni i kvaliteni partneri Olimpijskom komitetu Srbije i Ministarstvu omladine i sporta Srbije. Promene rukovodstva i nove ljude vidim kao priliku, ne da se nešto menja u nečemu što je dobro, već samo da se poboljša.