IZ PERA BRANIMIRA VASIĆA

Udruženje sportskih novinara Srbije

Crnaliću „Nagrada za životno delo“, odbojkašica Tijana Bošković i rvač Viktor Nemeš sportisti godine Udruženja sportskih novinara Srbije

Pročitaj  više >>>

BEOGRAD, 31. januar (Info centar).- Najboljoj odbojkašici Evrope Tijani Bošković i svetskom šampionu u rvanju Viktoru Nemešu uručena su, na svečanosti u sali Skupštine Grada Beograda, priznanja za sportiste godine u tradicionalnom izboru Udruženja sportskih novinara Srbije (USNS) za 2017. Boškovićeva zbog obaveza nije prisustvovala svečanosti i priznanje je primio njen ujak Vlada.

Visoko priznanje USNS “Nagradu za životno delo” dobio je  dugogodišnji novinar, fudbaler, isktaknuti kuglaški radnik i još uvek aktivni kuglaš iz Niša Edo Crnalić (“Narodne novine” i “Niška televizija”). Na nagradi mu je, između ostalih,  čestitao i Uroš Dragojlović, predsednik Kuglaškog saveza Srbije koji je prisustvovao svečanosti.

U žiriju su bili zamenik gradonačelnika Beograda Andreja Mladenović, predstavnik Sportskog saveza Srbije, atletska legenda, Dane Korica, Stevan Kovačević, Radovan Maksimović, Predrag Milinković, Branimir Vasić, Milan Simić, Zoran Stojadinović i Aleksandar Stefanović.

Za izbor svetskog prvaka Viktora Nemeša nije bilo dileme, dok je u ženskoj konkurenciji odlučio jedan glas između Tijane Bošković, Ivane Španović i Milice Mandić. Pobedila je najbolja odbojkašica Evrope.

Na izuzetno posećenoj svačanosti, laureate, ugledne goste i brojne predstavnike  medija, pozdravio je Andrija Mladenović, zamenik gradinačelnika Beograda, naglasivši da je Beograd, kao grad sporta, u 2017. uspešno organizovao niz velikih sportskih događaja, o kojima se, zahvaljujući upravo sportskim novinarima i medijima, nadaleko čulo, videlo i pročitalo.

Predrag Milinković, predsednik Udruženja sportskih novinara Srbije, istakao je da je udruženje u prošloj godini stalo, u nekim teškim trenucima, u zaštitu svojih članova i redakcija, da se trudilo da pomogne da status novinarske struke bude poboljšan, kao i da je organizacijom kongresa Asocijacije sportskih novinara jugoistočne Evrope učinjeno mnogo na afirmaciji  Srbije i Beograda. Zahvalio se FSS na gostoprimstvu delegatima na kongresu u nacionalnom fudbalskom centru u Staroj Pazovi, Ministarstvu omladine i sporta Srbije na  podršci, kao i Skupštini Grada Beograda na tradicionalnom gostoprimstvu  svečanosti proglašenja najboljih.

Olimpijski šampion u rvanju, predsednik Sportskog saveza Srbije Davor Štefanek, koji je lane dobio nagradu USNS za sportistu godine, čestitao je laureatima kao i srpskim sportistima na izuzetnim rezultatima u 2017. poželevši  da i iduće godine bude  u sali Skupštine Grada Beograda, ali ponovo kao dobitnik priznanja.

Nagradu za „Novinara godine“ dobili su Slobodan Maletić iz Radio Beograda (elektronski mediji) i Milun Nešović iz “Sportskog žurnala” (pisani mediji).

Trofej „Kamera godine“ otišla je u ruke Siniši Svijiću iz TV Arene za  prilog o Nemanji Vidiću sniman u Mančesteeu i na mečevima Lige šampiona.

Priznanje za dopisnika godine uručeno je Miroslavu Ristiću iz Čačka, od osnivanja članu redakcije „Sportskog žurnala“.

Nagradu „Branka Prelević“ koja nosi  ime legendarne košarkašice, izuzetnog novinara i kolumniste “Borbe”, dobila je Biljana Kostreš iz „Sportskog žurnala“.

Specijalno priznanje za „Izdavački poduhvat godine“ dodeljeno je Vladimiru Pajiću iz „PGM Netvorka“ za dokumentarni film „250 stepenika“ o juniorskoj  reprezentaciji Jugoslavije,  šampionima sveta iz Bormija 1987.

Nagrada za naj – vest, „Ekskluzivu godine“ pripala je Branku Spasojeviću iz „Sportskog žurnala“. Dan posle osvojene titule fudbalera Partizana, objavio je da trener Marko Nikolić prelazi u Videoton.

Posebno lep deo svečanosti bio je uručenje “Nagrada za životno delo“. Primili su ih novinari koji su višedecenijskim radom ostavili izuzetno dubok trag u srpskom sportskom novinarstvu.

Dobili su ih, uz Crnalića, i izveštač sa deset Olimpijskih igara (devet letnjih i zimske 1984) novinar i urednik sportske rubrike “Politike” Živko Baljkas, više od decenije i po  glavni i odgovorni urednik “Sportskog žurnala” a pre toga sportske rubrike “Politike ekspres” Miodrag Simeunović, jedan od najistrajnijih  i najboljih znalaca auto moto sporta Đorđe Đenić (Radio Beograd, “JU Info kanal” i “Vrele gume”) i urednik “Politike ekspres”, šahovski i fudbalski znalac Siniša Ružičić.

Priznanja  su uručili Davor Štefanek, Andrija Mladenović,  Predrag Milinković, članovi žirija Dane Korica, Zoran Stojadinović  i Stevan Kovačević, članovi UO USNS Aleksandar Stefanović i Zorica Đoković, glavni i odgovorni urednik “Sportskog žurnala” Predrag Sarić, urednik sportske rubrike “Politike” Ratko Pavlović, istaknuti košarkaški radnik Bata  Đorđević…