IZ PERA BRANIMIRA VASIĆA

Segedinci sa Ernješijem, Kovačićem i Selom osvojili Ligu šampiona!

Segedin – Viktorija u finalu Lige šampiona, Zavarko 705 čunjeva!

Ana i Vuk Boškov najbolji kadeti u izboru Sportskog saveza Zrenjanina

Pročitaj više >>>

Segedinci sa Ernješijem, Kovačićem i Selom osvojili Ligu šampiona!

BAMBERG, 3. april (Info centar).- Kuglaši mađarskog Segedina, pobedili su  u finalu na završnom turniru Lige šampiona u Bambergu u Nemačkoj  domaću Viktoriju iz Bamberga sa 3.865:4.693 (7:1) i  četvrti put trijumfovali u ovom prestižnom takmičenju (2016, 2014, 2013. i 2006). Viktoriji, koja ima tri titule, ovo je  treće „srebro“. Treće mesto pripalo je nemačkom Rot vajsu, dod je četvrti slovački prvak Sport iz Podbrezove.

Žensko finale pripalo je Beču koji je pobedio domaću Viktoriju koja ima čak šest titula u Ligi šampiona. Ovo je prva pobeda Beča, bio je drugi 2006. U borbi za treće mesto Mlaka iz Rijeke je savladala Admiral iz Zagreba. Riječanke su bile treće i prošle godine.

Na startu finalnog meča kuglaša, srpski trio Robert Ernješi, Igor Kovačić i Tibor Sel u redovima Segedina doneo je tri poena i  rival je već tada bio u nok daunu! Ernješi je oborio  682 čunja i bio igrač utakmice, Kovačić je srušio 635 čunjeva, dok je Sel odlično odigrao sa 656 čunjeva. U drugom bloku samo je L. Karšai kod Segedinaca izgubio pen i to od Julijana Hesa, koji je bio najbolji igrač Viktorije.

Nemački Rot vajs je došao do trećeg mesta (četvrti put u ovom takmičenju)  pobedivši slovačkog prvaka Sport iz Podbrezove koga trenira selektor srpske reprezentacije, prvaka sveta, Miloš Ponjavić sa 3.813:3746 čunjeva i 6,5:1,5 u igračkim poenima. Srpski reprezentativac  Vilmoš Zavarko najbolji kuglaš sveta sa 689 čunjeva bio je igrač meča i drugog dana i doneo je poen sa 4:0 protiv Slovenca sa makedonskim pasošem Benedika, dok je pola poena doneo drugi srpski reprezentativac u redovima Slovaka  Daniel Tepša sa 625 čunjeva (protiv Šondelmajarea 625, 2:2 u setovima). Najbolji igrač u redovima Rot vajsa bio je Slovenac Uroš Stoklas sa 662 čunja.

U ženskom finalu, slobodno može da se kaže, dogodila se senzacija veka! Beč je pobedio favorizovanog domaćina Viktoriju iz Bamberga sa 5,5:2,5 u poenima kuglašica i 3.462:3.448 u čunjevima! Češka reprezentativka Hana Vidermanova bila je najbolja u redovima Beča sa 597 čunjeva, dok je kod Viktorije najbolja bila Nemica Danijela Kiker sa 593 čunja. Viktoriji,  koja je sa Celjem najtrofejniji klub Lige šampiona sa po šest titula, ovo je četvrto drugo mesto.

Treće mesto pripalo je Mlaki iz Rijeke koja je sa 3.419:3.407 (5:3) savladala  Admiral iz Zagreba. Klara Sedlar sa 591 čunjem bila je najbolja u redovima Admirala, dok je kod Mlake igračica utakmice bila Ana Jambrović sa 605 čunjeva.

 

 

Segedin – Viktorija u finalu Lige šampiona, Zavarko 705 čunjeva! 

BEMBERG, 2. april (Info centar).- Kuglaši mađarskog Segedina igraće u finalu Lige šampiona protiv nemačke Viktorije iz Bamberga. U borbi za treće mesto sastaće se slovački Sport iz Podbrezove, koji je izgubio od Bamberga i nemački Rot vajs koga je u polufinalu savladao Segedin.

U ženskom finalu igraće Beč i Viktorija, za treće mesto boriće se Admiral iz Zagreba i  Mlaka iz Rijeke. Završni turir se igra na kuglani sa šest staza u Bambergu.

Segedinci su  savladali nemački Rot vajs sa 3.565:3.325 (7:1). Udarni trio Segedinaca činili su srpski kuglaši, dvoje mladih reprezentativaca Robert Ernješi i Igor Kovačić i iskusni as Tibor Sel. Doneli su dva igračka poena – Ernješi je sa 2,5:1,5 pobedio Nemca Šondelmajera (najbolji igrač u redovima Nemaca)  iako je imao manje čunjeva (634:639). U poslednjem setu bilo je nerešeno 164:164. Igor Kovačić je bio igrač utakmice sa 652 čunja i doneo je poen, dok je  Tibor Seli izgubio je poen od Šnajdera (628:625, 3:1).

Sport iz Podbrezove, koga trenira selektor srpske reprezentacije, šampiona sveta,  Miloš Ponjavić izgubio je od domaće Viktorije iz Bamberga u drugom polufinalu sa 3.726:3.691 (5:3). U igračkim poenima bilo je 3:3 domaćini su otišli u finale zahvaljujući dva poena koja su dobili jer si imala 35 čunjeva više u ukupnom zbiru.  U prvom bloku Sport je poveo sa 2:1 u igračkim poenima, oba su doneli srpski kuglaši. Srpski reprezentativac, najbolji kuglaš sveta Vilmoš Zavarko, srušio je 705 čunjeva i bio igrač meča, savladavši Fricmana (621) sa 3:1 u setovima. Daniel Tepša je sa 2,5:1,5 u setovima doneo poen Sportu protiv Vajsa koji je imao više čunjeva 616:611. U poslednjem setu je bilo nerešeno 158:158. Na žalost, u nastavku samo je  Vadovic Slovacima doneo poen, ali je najbolji igrač Nemaca Hes (645) sa 3:1 pobedio Pašijaka (598) i „istopio“ čunj zalihu Sporta…

Na ženskom  fajnal foru, nešto što se retko događa – bacane su „zlatne kugle“! U prvom polufinalu Admiral (Zagreb) i Beč su igrali  nerešeno 4:4 u igračkim poenima i 12:12 u set poenima (u čnjevima je bilo 3.407:3.451 za Beč). Razlika u čunjevima donela je kuglašicama iz Beča dva poena za nerešen rezulta jer je u poenima igračica bilo 4:2 za Admiral. Odlučile su po tri dodatne „zlatne kugla“ koje su „bacile“ po tri igračice iz svake ekipe koje su igrale u drugom „bloku“. Bilo je 57:54 za Beč koji je, tako,  otišao u finale. Kod Admirala najbolja je bila Klara Sedlar sa 610 čunjva, dok je kod Beča  igračica meča  bila Čehinja Hana Vidermanova sa 611 čunjeva.

Viktorija iz Bamberga je  lako izašla na kraj sa Mlakom iz Rijeke (Hrvatska) 3.325:3.565 (1:7). Marija Zver kod Mlake bila je najbolja sa 578 čunjeva, dok je Nemice do plasmana u finale vodila iskusna Danijela Kiker sa 617 čunjeva i titulom najbolje igračice u oba polufinala.

Srbija nije imala predstavnike na završnom turniru Lige šampiona. Kuglaši srpskog prvaka  Beograda ispali su nesrećno u dugom kolu. Izgubili su od Viktorija iz Bamberga na Banjici sa 5:3 i 14:10 u set poenima. U Bambergu su slavili sa 5:3 ali su Nemci ponovo imali 14:10 u set poenima i otišli na završni turnir. U prvom kolu Beograd je sa 6:2 na Banjici i 7:1 u Strazburu eliminisao francuski Rasing.

Srpske šampionke, kuglašice subotičkog Pionira „Agro Višković“, nisu uspele da u prvom kolu sačuvaju u Nemačkoj, u revanšu protiv Šrechajma, prednost od 5:3 stečenu u prvoj utakmici u Bačkoj Topoli. Poražene su sa 6:2 i nisu se plasirale na fajnal for.

 

 

Ana i Vuk Boškov najbolji kadeti u izboru Sportskog saveza Zrenjanina

ZRENjANIN, 1. april (Info centar).- Brat i sestra Ana i Vuk Boškov kuglaški reprezentativci zrenjaninskog Banata proglašeni su za najbolje sportiste u kadetskoj konkurenciji u neolimpijskim sportovima u tridcionalnom izboru Sportskog saveza Zrenjanina i priznanju su im, kao i ostalim laureatima, uručena u na svečanosti u “Baroknoj sali” Gradske kuće Zrenjanina.

Najbolji seniori u neolimpijskim sportovima su Stefan Janjatov (Savate klub Banat) i Aleksandra Aranitović (Fitnes klub Stefani). Dušan Sarić (sambo) i Marijana Đekić (KBS Internacional) su najbolji u omladinskoj konukrenciji.

Rvač Viktor Nemeš i karatistkinja Sanja Cvrkota su najbolji u kategoriji seniora u olimpijskim spotovima i sportovima – pridruženim članovima MOK. Karatista Đorđe Salapura i džudistkinja Anita Sakal najuspešniji su u juniorskoj konkurenciji, dok je  Sebastijan Kolombar (rvanje) i Anja Milovanović (karate) najbolji u kadetskom uzrastu.

Najbolje ekipe kod seniora su odbojkaši Džentlmeni Klek Srbijašume i odbojkašice MD Zrenjanin.

(Izvor: Sportski žurnal – B. Cvijetić)