IZ PERA BRANIMIRA VASIĆA

Juniorke otvaraju  meč sa Rumunijom u Trgu Murešu

Prvi test za SP sa Rumunima u Trgu Murešu za vikend

Pročitaj  više >>>

Juniorke otvaraju  meč sa Rumunijom u Trgu Murešu

TRGU MUJREŠ,. 20. APRIL (Info centar).- Posle 12- časovnog putovanja udobnim autobusom Niš ekspresa, kuglaške reprezentacije Srbije doputovale su u Trgu Mureš na prijateljski meč sa selekcijama Rumunije.

Na tehničkom sastanku po dolasku, potvrđeno je da meč otvaraju juniorke i selektor Julijana Vukadinović odlučila se da u prvom „bloku“ (igra se na šest staza) igraju  Angela Zolnai, Vesna Boškov i Teodora Relota, u drugom Sara Žurovski, Olivera Čikoš i Hermina Lukač i u trećem igraće dve rezerve Milena Jurišić i Gordana Rogić, kao i kadetkinja Vladana Obrenić.

Na staze će, potom juniori i selektor Vojko Pavlović odlučio se da  prva tri igrača budu Norbert Ernješi, Čaba Zavarko i David Lainčšak, druga tri Adrian Lončarević, Alen Kujundžić i Bojan Kličarić, a u trećem „bloku“ igraće rezerve Milorad Vojnović i  Želislav Jakab i kadet Vuk Boškov.

Seniorke će igrati posle juniora, a selektor Dragan Fatović je odredio ovih šest takmičarki – prvi „blok“ Zorica Barać, Nataša Lemić (devojačko Savić) i Jasmina Anđelković, drugi „blok“: Marija Kresović, Marijana Oros i Dijana Kormanjoš.

Poslednji će na staze izaći seniori. Pavlović je i selektor seniora i  odlučio se za ovaj raspored- prvi „blok“: Uroš Jagličić, Aleksandar Milinković i Saša Juhas, drugi „blok“ Radovan Vlajkov, Milan Jovetić i Miloš Simijonović.

Drugog dana, u nedelju 22. aprila,   igraće se sa po šest juniora, juniorki, seniora i seniorki, stim da  su domaćini zbog obaveza seniorske muške reptezentacije zamolili da oni igraju pre seniorki.

– Za  nas je ovo veoma važan susret, jer nastavljmo izuzetnu tradiciju koja datira  od 1993.  – rekla je Maria Popesku predsednik Kuglaškog saveza Rumunije.- Takođe, ove godine organizujemo u maju u Klužu šampionate sveta i za sve naše reprezentacije prijateljski susret sa selekcijama Srbije, koje su u svetskom vrhu biće prilika stručni timovi vide u kakvoj su formi njihovi izabranici pred završne pripreme.

Uroš Dragojlović, predsednik KSS se zahvalio na gostoprimstvu i poželeo domaćinima uspeh na  majskom kuglaškom festivalu, čiji će domaćin biti Kluž:

– Prihvatili smo, zbog izuzetnih prijateljskih i čvrstih veza naše dve federacije, da dođemo i sa seniorskim selekcijama iako nije uobičajeno da se  one okupljaju u godini kada se održava pojedinačni Šampionat sveta. Vidim da  rumunski savez imi i novog generalnog sekretara i želim mu mnogo uspeha u radu i upešnu organizaciju takmičenja koja će u maju okupiti svetsku kuglašku elitu.

 U delegaciji KSS, uz Dragojlovića, bili su Vojko Pavlović selektor seniora i juniora,  Dragan Fatović selektor seniorki, Julijana Vukadinović selektor juniorki, Ljubomir Štetin selektor kadeta i prevodilac Marija Sekulić.

Uz predsednicu  Mariju Popesku i novog generalnog sekretara  Viktora Stacojiua,  u stručnom timu domaćina su  Remus Antimeresku savezni trener i selektor juniora,  Marsel Dobrica (selektor seniora), Ištav Oroš (selektor seniorki) i  Jožef Sereš (selektor  juniorki). Sudija će biti internacionalni arbitar iz Rumunije Dumitru Bese.

U Klužu u Rumuniji će se od 9. do 13. maja 2018. odigrati pojedinačni kadetski Svetski kup, od 14. do 19. maja ekipno i pojedinačno juniorsko Prvenstvo sveta i od 20. do 26. maja  seniorski pojedinačni Šampionat sveta.  Do polaska u Kluž, Srbija će odgrati još dve prijateljske utakmice (juniori i kadeti), obe u Banji Junaković sa Slovenijom (27-29. april) i Mađarskom (4-6. maj).

Prvi test za SP sa Rumunima u Trgu Murešu za vikend

VRBAS, 19. april (Info centar).-Kuglaške reprezentacije Srbije prvi test u seriji pripremnih utakmica za Šampionate sveta u maju u Klužu u Rumuniji, imaće ovog vikenda na kuglani u Trgu Murešu protiv najboljih selekcija Rumunije (kadeti, juniori i seniori).

Put Rumunije,  srpske selekcije krenule su iz Vrbasa. Selektor seniora i juniora Vojko Pavlović odlučio se za ove sastave – seniori: Uroš Jagličić (Beograd), Radovan Vlajkov i Miloš Simijonović (Nojkirhen, Austrija), Saša Juhas (Spartak 024, Subotica), Milan Jovetić (Partizan) i Aleksandar Milinković (Kragujevac), juniori: Norbert Ernješi (Segedin), Alen Kujundžić (Mertojak, Split), David Lainščak i Milorad Vojnović (Radnički, Novi Sad), Adrian Lončarević i Čaba Zavarko (Jedinstvo, Novi Bečej), Bojan Kličarić i Želislav Jakab (Crvena zvezda). Kao kadet putovaće Vuk Boškov (Banat, Zrenjanin).

 U seniorskoj selekciji nema prvotimaca prvaka Inter lige klubova Slovačke i Češke Železarne (Podnbrezova, Slovačka) najboljeg kuglaša sveta Vilmoša Zavarka i Daniela Tepše, kao i dvojice članova italijanskog šampiona Nojmarkta Roberta Ernješija i Igora Kovačića zbog obaveza u klubovima. Zavarko ima i povredu desne šake. Inače, nije bilo planirano da učestvuju i seniorske selekcije, ali su Rumuni zamolili da i one igraju jer su domaćini Šampionata sveta i želeli su jaku proveru.

Selektor seniorki Dragan Fatović odredio je ovu šestorku za megdan sa Rumunkama: Zorica Barać (Fojt Sent Pelten, Austrija), Jasmina Anđelković (Alimenta, Novi Sad), Marija Kresović (Kristal), Marijana Oros i Dijana Kormanjoš (Radnički, Novi Sad) i Nataša Lemić (Apatin). Julijana Vukadinović, selektor juniorki odlučila se za ovih osam igračica: Hermina Lukač i Milena Jurišić  (Kristal, Zrenjanin), Olivera Čikoš, Vesna Boškov  (Banat, Zrenjanin), Sara Žurovski i Angela Zolnai (Vojvodina, Novi Sad), Taodora Relota (Bačka, Novi Sad) i Gordana Rogić (Singidunum, Beograd). Selektor kadetkinja  Ljubomir Štetin odredio je  Vladanu Obrenić (Kristal, Zrenjanin).

U seniorskoj reprezentacije nema Maje Đukić (Kristal) šampionke Srbije u kombinaciji ove godine, koja igra i trenira smanjenim intenzitetom zbog još nesanirane povrede leđa. Iz juniorskog tima izostala je Kristina Ljubenković  (Alimenta) zbog bolesti. Očekuje se da obe budu spremne za Šampionate sveta u maju.

Prvog dana, u subotu, juniorske selekcije igraće sa osam kuglašica i kuglaša, a na staze će i kadet i kadetkinja, kao i po šest seniora i seniorki. U nedelju će se igrati sa po šest juniora, juniorki, seniora i seniorki.

Seniorske selekcije Srbije poslednji put su gostovale u Trgu Murešu 2015. Kuglaši su prvog dana pobedili sa maksimalnih 8:0, kuglašice  sa 5:3. Uz to, oborili su i tri seniorska rekorda kuglane: muška reprezentacija, Vilmoš Zavarko i Jasmina Anđelković! Zavarko je sa 658 čunjeva oborio rekord kuglane (stari 632), muška reprezentacija Srbije oborila je  ekipni rekord kuglane sa 3.793 čunja (stari 3.544) dok je  Jasmina Anđelković je  blistala sa 621 čunjem oborila rekord kuglane (stari 616). Drugog dana, seniori su odigrali nerešeno (4:4) a seniorke su poražene 7:1.

U Klužu u Rumuniji će se od 9. do 13. maja 2018. odigrati pojedinačni kadetski Svetski kup, od 14. do 19. maja ekipno i pojedinačno juniorsko Prvenstvo sveta i od 20. do 26. maja  seniorski pojedinačni Šampionat sveta.  Do polaska u Kluž odgraće se još dve prijateljske utakmice, obe u Banji Junaković sa Slovenijom (27-29. april) i Mađarskom (4-6. maj).