IZ PERA BRANIMIRA VASIĆA

Fatović: “Istupanje Pionira ogromna šteta, ali će šampionat biti interesantniji”

Singidunum superligaš

MAJSTORICA ZA SUPER LIGU SINGIDUNUM – VRBAS PREUZMI

Najtrofejniji srpski ženski klub Pionir se ugasio!

Umesto Pionira superligaš će biti bolji iz „majstorice“ Vrbas – Singidunum

Pročitaj više >>>

Fatović: “Istupanje Pionira ogromna šteta, ali će šampionat biti interesantniji”

 

ZRENjANIN, 13. jun (Info centar). Dragan Fatović, selektor ženske seniorske reprezentacije Srbije, na pitanje da li ga je iznenadilo istupanje iz Super lige Srbije, zbog nedostaka finasija, najtrofejnijeg srpskog ženskog kuglaškog kluba svih vremena subotičkog Pionira, je rekao:

– Da, veoma sam iznenađen istupanjem, jer ništa nije nagoveštavalo takav rasplet. Šteta je velika.

Koliko će se izostanak Pionira u novoj sezoni odraziti na kvalitet Super lige?

– Mislim da će sve igračice vrlo lako naći angažman i da će, tako, igrački kvalitet Super lige ostati, manje više, nepromenjen. Ne bih jedino voleo da neka kuglašica  prestane da igra, to ne bi bilo dobro. Sa duge strane, bez Pionira, neće se unapred znati pobednik Super lige, a samim tim i prvenstvo će biti neizvesnije i zanimljivije.

Gde je, sada, u svetlu ovog događaja srpsko žensko kuglanje u domaćim okvirima i kakve su njegove perspektive?

– Perspektiva srpskog ženskog kuglanja je, kako ja to gledam sa mesta selektora , nepromenjena. Ponavljam, važno je da sve igračice  Pionira nastave da kuglaju. Na reprezentativnom planu naš cilj je i dalje isti, da se sa današnje trenutne pozicije,koja se kretala od petog do osmog mesta u svetu, ostvarimo napredak i u perspektivi osvajimo medalju.  Odlazak igračica Pionira u druge klubove može, sa druge strane, da u tim sredinama popravi kvalitet, da dođu i dobri rezultati i samim tim se poveća i interesovanje i podrška lokalnih vlasti.

Koliko će se gašenje Pionira odraziti na žensku reprezentaciju i vaše planove i programe?

– Da budem iskren, ne mnogo. Uveren sam da  ni u kom slučaju neće poremetiti planove reprezentacije u bliskoj budućnosti. Ovo ne važi u slučaju ako više reprezentativki  Pionira prestane sa kuglanjem. To bi bio veliki udarac, ali se nadam da do toga neće doći.

Da li postoji, po vašoj oceni, opasnost od daljeg urušavanja i istupanja još nekih klubova iz ženske Super lige?

– Na ovo pitanje ne postoji niko ko  može sa sigurnošću da odgovori, pa ni ja. Takva mogućnost uvek postoji, jer svi ostali klubovi u Super ligi i do sada su opstajali zahvaljujući minimalnoj pomoći gradskih vlasti, a više zahvaljujući entuzijazmu ljudi koji ih vode. Finansijskih sredstava ni jedan klub, osim možda Pionira, nikada nije imao dovoljno da je mogao sa sigurnošću da kaže da će uspeti da završi sezonu, a ipak su je završavali.

Kakvi su, po vašem mišljenu, sada izgledi našeg klupskog ženskog kuglanja u međunarodnim takmičenjima u oktobru?

– Sve zavisi od toga da li će se klubovi koji učestvuju u Evro kupu i Kupu NBC federacije pojačati u prelaznom roku, možda i nekom igračicom iz Pionira, čime se šanse  tih klubova, na tim takmičenjima, povećavaju. Bilo bi dobro ako bi se zadržali na nivou plasmana od petog do osmog mesta. Mislim da je ovo, trenutno, i realno očekivati.

 

 

Singidunum superligaš

ZRENjANIN, 11. jun (Info centar).- Kuglašice beogradskog Singidunuma pobedile su Vrbas u „majstorici“ za plasman u Super ligu Srbije na kuglani u Zrenjaninu sa 5:3 u igračkim poenima i 3.038:2.937 u čunjevima.

Igračica utakmice bila je „srebrna“ sa kadetskog Svetskog kupa u maju Kristina Ljubenković (Singidunum) sa 553 čunja. Kod kuglašica Vrbasa najbolja je bila Dušanka Korać sa 524 čunja. Sudio je Ivan Brančić.

„Majstorica“ je odgirana jer je šampion Srbije, subotički Pionir „Agro Višković“ odustao od takmičenja iz finansijskih razloga.

„MAJSTORICA“ ZA POPUNU SUPER LIGE SBIJE ZA KUGLAŠICE: VRBAS – SINGUDUNUM (BEOGRAD)  2.937:3.038 (3:5). Rezultati igračica: Dušanka Korać – Kristina Ljubenković 0:1 524:553 (2:2), Nataša Ragai – Nevenka Antić 0:1 (217, igrala zamena Biljana Kvrgić 214, ukupno 431:476, 1:3), Bojana Radosavljev – Goradna Rogić 1:0 (494:476, 2:2), Duška Obrovački – Diana Tatar 0:1 (464:539, 0:4), Ljiljana Babić- Vesna Janković 1:0 (515:494, 2:2), Milena Madžgalj – Jasna Martinović 1:0 (509:500, 3:1).

U sezoni 2016 – 2017. u Super ligi Srbije za kuglašice, na osnovu trenutnog stanja takmičiće se: Kristal, Banat (oba kluba iz Zrenjanina), Radnički (Novi Sad), Apatin, Džambo invest (Novi Sad), EDB (Beograd), Srem, novi superligaši Rudar iz Kostolca i SPC Vojvodina iz Novog Sada i Singidunum (Beograd).

 

Najtrofejniji srpski ženski klub Pionir se ugasio!

SUBOTICA, 3. jun (Info centar).- Prošle godine, 3. aprila objavili smo priču pod naslovom “Od Lige šampiona do ponora” o ženskom Kuglaškom klubu Pionir iz Subotice koji se, tada,  našao pred gašenjem jer je posle višedecenijske saradnje fabrika konditorskih proizvoda Pionir prestala da ga, u punoj meri, pomaže. Lane je, međutim, priskočila u pomoć firma “Agro Višković” i sa tim dodatkom u imenu, kuglašice Pionira su u sezoni 2105.- 2016. osvojile 14. titulu šampiona i 11. titulu u kupu, igrale Svetski kup (šesto mesto) i  nesrećno izgubile u Ligi šampiona od nemačkog Šrechajma…

Ove godine je, međutim, predsednik Pionira Eržebet Molnar bila prisiljena da povuče potez koji će imati dalekosežne posledice na srpsko žensko kuglanje: nije prijavila Pionir za učešće Super ligi Srbije iduće godine što praktično znači da se klub – ugasio! O tome je mejlom obavestila i kancelariju KSS.

– Ostali smo bez sponzora, “Agro Višković” se posle godinu dana povukao, a lane smo uz njegovu pomoć, iako nije sve što smo se dogovorili i ispunio, nekako izgurali. Ove godine mi je, gospodin Višković  u petak 27. maja  javio da ne možemo da nastavimo saradnju, a u ponedeljak 31. maja sam morala da prijavim ili otkažem superligaško učešće. Tako  smo ostali bez ikave mogućnosti da se takmičimo i morala sam da  presečem. Predlog trenera Sekerša da prijavimo ekipu, pa da posle pregovaramo sa gradom o eventualnoj pomoći, nisam mogla da prihvatim, jer je nosio ogroman rizik u slučaju neuspeha, pre svega zbog igračica…- objasnila je Eržebet Molnar pod čijim je rukovodstvom Pionir izrastao u jedan od najjačih klubova svetskog kuglanja!

Pionir je bio rasadnik reprezentativki u poslednjoj deceniji, na ovogodišnjem Šampionatu sveta u Novigradu igrale su dve juniorke i dve seniorke iz ovog kluba. Eržebet Molnar objašnjava:

– Sve kuglašice su dobile ispisnice i obavestila sam ih da mogu da traže nove klubove u letnjem prelaznom roku. Ne bi bilo u redu da  ne budu obaveštene kakva je situacija, niti da im ne ostavim dovoljno vremena. Od srca se zahvaljujem fabrici Pionir i vlasniku Miroljubu Aleksiću na dugogodišnjoj saradnji, pomogao je i lane, i bez njega ne bi bilo ni naših uspeha. Tužno je što u Subotici nema razumevanja niti nagoveštaja želje da se pomogne klubu, iako je doprineo mnogo  uspesima sporta u ovom gradu.  Društveno sportske organizacije Subotice, iako znaju u kakvoj smo situaciji, nisu se oglasile, tako da drugog izlaza, osim  gašenja kluba, nisam imala…

Na pitanje da li je postojao plan da klub pređe u najniži rang takmičenja i nastavi da živi, Eržebet Molnar je rekla:

– Ovo nisu kuglašice za najniži rang, ne bi bilo ni motiva, a ni smisla, da tamo igraju, a  ne bismo imali novca ni za takvo takmičenje. Sa druge strane, nemam snage da počinjem od početka sa najmlađima. Sve sam dobro odvagala, ovo je bilo jedino rešenje. Možda sam i ja malo kriva, nisam dovoljno, kao potpredsednik Kuglaškog saveza Srbije, bila agilnija i upornija da  ova organizacija u direktnim kontaktima sa lokalnom samoupravom Subotice pokuša da pomogne da se nađe neki izlaz.

Pionir je najtrofejninji klub u istoriji srpskog ženskog kuglanja: 14 titula prvaka države, 11 pobeda u kupu, sedam “duplih kruna” (pobeda u šampionatu i kupu u istoj godini), dva druga i jedno treće mesto u Ligi šampiona, jedno srebro i tri bronze u Svetskom kupu (Kupu šampiona) najjačem takmičenju za klubove, a  više od decenije klub je davao najviše kuglašica za reprezentaciju.

Pionir je 2014. dobio „Spartakovu nagradu“ najviše društveno sportsko priznanje Vojvodine, a potom i nagradu „Vihor“ Sekretarijata za sport i omladinu i Vlade Vojvodine. Takav klub je zaslužio da mu se pomogne da ostane na domaćoj i svetskoj kuglaškoj sceni i obaveza svih u Subotici koji ovo pričitaju i  kojima je sport u srcu, je da ne dozvole da se ugasi.

 

Umesto Pionira superligaš će biti bolji iz „majstorice“ Vrbas – Singidunum

BEOGRAD, 4. jun (Info centar).-  Umesto kuglašica subotičkog Pionira, šampiona Srbije,  koji je zbog nedostatka finansijskih sredstva istupio iz Super lige Srbije, novi superligaš odrediće se u „majstorici“ između kuglašica Vrbasa i beogradskog Singidunuma, drugoplasiranih timova Prve lige Srbije – Vojvodina i Prve lige Srbije – Centar.

Utakmice će se odigrati u Zrenjaninu na kuglani Kristala u subotu 11. juna u 11 časova i sudiće  Ivan Brančić. Pobednik će steći superligaški status. Ukoliko  još neka ženska ekipa istupi iz Super lige, mesto će popuniti poraženi iz ove „majstorice“.

Pionir „Agro Viškivić“ je u sezoni 2015-2016. osvojio 14. šampionsku titulu i to bez poraza, kao i 11. titulu u Kupu!

Super ligu su napustili Vojvodina (Bačko Gradište) i beogradski Pobednik.

U sezoni 2016 – 2017. u Super ligi Srbije za kuglašice, na osnovu trenutnog stanja takmičiće se: Kristal, Banat (oba kluba iz Zrenjanina), Radnički (Novi Sad), Apatin, Džambo invest (Novi Sad), EDB (Beograd), Srem, novi superligaši Rudar iz Kostolca i SPC Vojvodina iz Novog Sada, kao i pobednik iz „majstorice“ Vrbas – Singidunum.