IZ PERA BRANIMIRA VASIĆA

Šest srpskih klubova pred svetskim izazovima

Naslednici Zavarka u kampu u Vrbasu

Pročitaj više >>>

Šest srpskih klubova pred svetskim izazovima

BEOGRAD, 8. jul (Info centar).- U međunarodnim kupovima za klubove Srbija će ove godine imati šest predstavnika, četiri u muškoj i dva u ženskoj konkurenciji.

U Svetskom kupu (Kupu šampiona), Srbiju će predstavljati kuglaši šampiona i pobednika kupa Beograda. Posle istupanja, zbog nedostatka finansijskih sredstava, kuglašica subotičkog Pionira „Agro Višković“ iz Super lige, na Svetskom kupu Srbiju će predstavljati kuglašice vicešampionki, zrenjaninskog Kristala. Svetski kup će se odigrati u Bozenu u Italiji od 4. do 8. oktobra.

U Evropa kupu, u kome igraju nacionalni vicešampioni, Srbija će  imati predstavnike u obe konkurencije. Od 3. do 8. oktobra u Bačkoj Topoli igraće kuglaši Metalca iz Gornjeg Milanovca i kuglašice zrenjaninskog Banata, treće u Super ligi, koje su posle „selidbe“ Kristala u Svetski kup, stekle prvo učešća u ovom jakom takmičenju.

Najmasovnije takmičenje za klubove, Kup NBC fedracije, gde igraju trećeplasirani timovi iz nacionalnih liga i najbolje plasirane ekipe i nacionalnih kupova,  odgraće se u Štraubingu u Nemačkoj od 2. do 8. oktobra. Igraće kuglaši Radničkog iz Novog Sada, drugoplasirani tim u Kupu Srbije i trećeplasirani tim  Super lige, kao i kuglaši Kragujevca (peti u ligi), koji su uskočili umesto četvrtoplasiranog Korduna iz Kljajićeva (odustao od takmičenja u ovom kupu iz finansijskih razloga).

Na žalost, iako je pomeranjem Kristala i Banata „otvoreno“ jedno mesto za žensku ekipu u Kupu NBC federacije, trećeplasirani tim u Kupu Srbije, novosadska SPC Vojvodine je odustala od takmičenja iz finansijskih razloga i Srbija neće imati predstavnika.

Ponovo će se u Srbiji  klubovi boriti za trofeje u jednom međunarodnom kupu. “Funk arena” u Bačkoj Topoli, koja je lane bila domaćin Svetskog kupa, ove godine će ugostiti učesnike Evropskog kupa.

Prošle godine u Svetskom kupu Beograd je osvojio drugo mesto što je najveći uspeh srpskog muškog kuglanja u istoriji na ovom takmičenju. Kuglašice Pionira „Agro Višković“ bile su šeste.

U Evropskom kupu kuglaši Metalca su osvojili sedmo, a  kuglašice novosadskog Džambo ivesta osmo mesto.

U Kupu NBC federacije, kuglašice zrenjaninskog Banata bile su šeste, a kuglašice Apatina 12. Kod kuglaša, novosadski Radnički zauzeo je 18. a beogradska Crvena zvezda 21. mesto.

 

Naslednici Zavarka u kampu u Vrbasu

VRBAS, 8. jul (Info centar).- Kamp Kuglaškog saveza Srbije i Ministarstva omladine i sporta Srbije u Vrbasu zatvara se u subotu 9. jula i okupio je 22 polaznika, 12 devojčica i deset dečaka, naslednika najboljeg kuglaša sveta, srpskog reprezentaivca Vilmoša Zavarka.

– Program je, uz treninge na kuglani, obuhvatio i trčanje, rad u dvorani i bazenu  i bio je sa sportskog aspekta veoma sadržajan – istakao je jedan od trenera u kampu, selektor kadeta Mirko Čukvas. – Stručnjaci Zavoda za sport i medicinu sporta Srbije obavili su u toku kampa i testiranje 14 polaznika rođenih od 1998. do 2000. godine. Zahvaljujemo se na gostoprimstvu izuzetnim domaćinima iz CFK “Drago Jovović”  koji šruža vrhunske uslove za  ovakva okupljanja mladih, ne samo iz kuglaškog sporta, već i iz ostalih sportskih grana.

Uz Čukvasa, u kampu su u stručnom timu bili i Vojko Pavlović, selektor juniorske reprezentacije Srbije, četvorostrukih uzastopnih šampiona sveta i Ljubomir Štetin selektor kadetekinja. Polaznici su bili – pioniri: Denis Besedeš, Adam Lak (obojica Sloboda), Ilija Jevremović (Car Lazar, Kruševac), pionirke: Jelena Barać (Apatin), Kristina Trošić (Rudar, Kostolac) i Renata Bodo (Kristal, Zrenjanin), mlađi kadeti: Želislav Jakab (Crvena zvezda) Sevastijan Molnar (Vojvodina, Novi Sad), Pavle Stojanović (Car Lazar, Kruševac), Mark Balint (Senta), Nikola Laketić (Kragujevac), Dušan Pejin (Jedinstvo, Novi Bečej), Vuk Boškov (Banat, Zrenjanin), mlađe kadetkinje: Maša Grujić, Leona Zarin i Višnja Živanović (Banat, Zrenjanin), Tanja Petrović i Katarina Milanković (PPT Trstenik), Milena Jurišić, Vladana Obrenić i Anja Starjački (Kristal, Zrenjanin) i Ena Grubor (Rudar, Kostolac).

Kampove finasira Ministarstvo omladine i sporta Srbije. Kroz njih su prošli svi osvajači medalja na Šaminatima sveta i Svetskim kupovima u u poslednjoj deceniji.