IZ PERA BRANIMIRA VASIĆA

Srebro i bronza za Moni Kovač u kampu u Vrbasu

Švajkard i Dragojlović uručili trofeje i diplome u kampu u Vrbasu

Pročitaj više >>>

Srebro i bronza za Moni Kovač u kampu u Vrbasu

VRBAS, 16. jul (Info centar).- Mlada srpska kuglašica Moni Kovač (Spartak Debeljača) osvojila je srebro u pojedinačnom delu i bronzu u kombinaciji na kontrolnom takmičenju u kampu Međunarodne kuglaške federacije na devet čunjeva – klasik završenom u Vrbasu.

Ona je, ujedno, i najuspešnija polaznica iz Srbije jer je osvojila i zlato u sprintu i bronzu u miksu. Bila je član mešovite grupe  koju je vodio srpski stručnjak, Vojko Pavlović, selektor muške juniorske reprezentacije Srbije, četvorostrukih šampiona sveta (Moni Kovač, Iris Zoran – Slovenija, Denis Pašić – Slovenija, Filip Mikulašek – Češka).

Enej Požar (Slovenija), osvojio je dva prva mesta – pojedinačno i kombinacija i imao je, ujedno, i najbolji rezultat kod dečaka (553 čunja).  Pojedinačno, drugi je Marek Švantner iz  Slovačke, a treći Duška Lukaš  (Češka). U kombinaciji srebro je pripalo Lukašu, a bronza Slovencu Denisu  Pašiću.

Kod devojčica, pojedinačno je slavila Iris Zoran (Slovenija) koja je imala i najbolji rezultat od 529 čunjeva. Druga je Veronika  Harkova  (Češka) a treća Moni Kovač (Srbija).

U kombinaciji,  Iris Zoran (Slovenija) je zauzela prvo mesto, ispred Moni Kovač (Srbija) i Veronike  Harkove (Češka).

Kamp su obišli predsednik Međunarodne kuglaške federacije na devet čunjeva, nemački kuglaški zvaničnik Zigfrif Švajkard, Uroš Dragojlović, predsednik Kuglaškog saveza Srbije i  Franc Gornik istaknuti slovenački kuglaški radnik zadužen za merketing u međunarodnoj federaciji.

Polaznike kampa posebno je obradovao dolazak najboljeg kuglaša sveta, srpskog reprezentativca Vilmoša Zavarka dvostrukog šampiona sveta u maju u Novigradu (sprint i pojedinačno) , koji  u novu sezonu ulazi kao „broj 1“ na obe svetske rang liste. Pratio je takmičenja u pojedinačnom delu i strpljivo izlazio u susret molbama mladih kuglašica i kuglaša – od davanja autograma do fotografisanja sa polaznicima.

– Ovo je šesti  međunarodni kamp i čini mi se da smo imali jednu od najslabijih generacija – ocena je direktora kampa Miloša Ponjavića, selektora muške seniorske reprezentacije, trostrukih prvaka sveta.- Česi su odskakali kao i Slovenci i  jedini imaju čime da se pohvale. Generalno, deca su mnogo nespremnija, tromija i trapavija. Što se tiče naših polaznika,  čeka nas teška smena generacije. Alarm kod nas zvoni na uzbunu,  moja poruka trenerima u klubovima je da moraju mnogo više da rade sa  najmlađima, inače nam se ne piše dobro.

U kampu je bilo petoro učesnika iz Srbije: Andrea Lazarević  i Moni Kovač (Spartak, Debeljača), Miona Grujić (Banat Zrenjanin), Bogdan Trailović (PPT Trstenik) i Dejan Radonić (Kristal, Zrenjanin).

Koordinator programa rada bio je Jiri Jančalek, češki kuglaški radnik u međunarodnoj federaciji zadužen za mlađe kategorije.

Uz dva srpska istaknuta stručnjaka, Ponjavića i Pavlovića, u trenerskom timu su bili i Eva Kotilova iz Češke, Ondrej Kiselica iz Slovačke i Istok Kovač iz Slovenije.

Vrbas i CFK „Drago Jovović“ (sa izvanrednim uslovima –  kuglana, dvorana, atletska staza i bazeni), bili su domaćin svetskim talentima 2013,  2014. i 2016.  Prošle godine, kamp je održan u Prerovu u Češkoj. Prva dva kampa su organizovana u Nemačkoj i Slovačkoj (Podbrezova).

 

 

Švajkard i Dragojlović uručili trofeje i diplome u kampu u Vrbasu

VRBAS, 15.jul (Iinfo centar) – Šesti kamp Međunarodne kuglaške federacije na devet čunjeva – klasik (VNBA) održava se u Vrbasu. Učestvuje 19 mladih kuglašica i kuglaša i Slovenije, Slovačke, Češke i Srbije.  Direktor kampa je istaknuti srpski stručnjak, selektor muške reprezentacije Srbije, trostrukih prvaka sveta, Miloš Ponjavić, dok je vođa programa Jiri Jančalek, češki kuglaški radnik u međunarodnoj federaciji zadužen za mlađe kategorije.

Kamp su obišli predsednik Međunarodne kuglaške federacije na devet čunjeva, nemački kuglaški zvaničnik Zigfrif Švajkard, Uroš Dragojlović, predsednik Kuglaškog saveza Srbije i  Franc Gornik istaknuti slovenački kuglaški radnik zadužen za merketing u međunarodnoj federaciji.

Švajkard i Dragojlović su prvog dana boravka u kampu uručili  trofeje najuspešnijim u završnim takmičenjima u sprintu i miksu kao i diplome svim učesnicim kampa. Od polaznika kampa iz Srbije, reprezentativka Spartaka iz Debeljače, Moni Kovač je osvojila zlato u sprintu i bronzu  u miksu sa  Čehom Denisom Hofmanom.

– Ovo je treći put da se kamp održava u Vrabsu koji, u CFK „Drago Jovović“, ima izvanredne uslove za treninge, smeštaj i ishranu. Sa predsednikom Švajkardom razgovarali smo dosta o budućnosti kuglaškog sporta i  poziciji kuglanja na devet čunjeva u novoj svetskoj asocijaciji kuglaških sportova „Vorld bovlingu“ i izneli neka zapažanja i predloge koji će, ubeđan sam, doprineti da se naš sport uspešno razvija. Posebno mi je drago što u Međunarodnoj kuglaškoj federaciji izuzetno vode računa o podmlatku i podržavaju ovakve kampove.  Cilj je da okupimo što više mladih, ali i veći broj trenera koji će imati priliku da se usavršavaju i uče. Ovde u Vrbasu su, na primer, u stručnom rukovodstvu kampa, što sa ponosom ističem,  i dvojica selektora koji nemaju premca u svetskom kuglaškom sportu u poslednjoj deceniji jer zajedno imaju sedam titula ekipnih šampiona sveta: srpski selektor seniorske muške reprezentacije Miloš Ponjavić je sa svojim izabranicima na poslednja četiri svetska šampionata osvojio  tri zlata i bronzu, a Vojko Pavlović je selektor srpskih juniora koji su ove godine osvojili četvrtu uzastopnu svetsku titulu, što je podvig za anale svetskog kuglanja.

Zigfrid Švajkard je istakao da su ovakvi kampovi veoma važni za budućnost kuglaškog sporta i poželeo učesnicima da se uskoro nađu i u reprezentacijama na šampionatima sveta. Jiri Jančalek se posebno zahvalio Urošu Dragojloviću predsedniku i Vojku Pavloviću generalnom sekretaru Kuglaškog saveza Srbije  jer su u veoma kratkom roku, uspešno pripremili kamp, kao i trenerima predvođenim Milošem Ponjavićem, na saradnji i sjajno sprovedenom, veoma obimnom i kvalitetnom, programu.

Uz Ponjavića i Pavlovića, u trenerskom timu su i Eva Kotilova iz Češke, Ondrej Kiselica iz Slovačke i Istok Kovač iz Slovenije. Kamp se završava u subotu 16. jula. Nacionalne federacije polaznika kampa snose troškove.

 

Vrbas je bio domaćin svetskim talentima i 2013. i  2014.  Prošle godine, kamp je održan u Prerovu u Češkoj. Prva dva kampa su organizovana u Nemačkoj i Slovačkoj (Podbrezova).

Rezultati kontrolnih takmičenja – sprint, dečaci: 1. Denis Pašić (Slovenija), 2. Denis Hofman (Češka) – finale 1:1, pobeda na „zlatne kugle“ 21:16, 3. Lukaš Duška (Češka), 4. Marek Švantner (Slovačka)  – meč za bronzu 2:0. Najbolji rezultat imao je Denis Hofman 207 čunjeva.

Devojčice: 1. Moni Kovač (Srbija), 2. Varonika Horkova (Češka)  – finale 2:0, 3. Helena Mervartova (Češka), 4. Ajda Ule (Slovenija) – meč za bronzu 2:0. Najbolji rezultat imala je srpska reprezentativka Miona Grujić 196 čunjeva.

Miks: 1. Iris Zoran (Slovenija), Danis Pašić (Slovenija), 2. Veronika Horkova (Češka), Lukaš Duška (Češka)  –finale 1:1, na „zlatne kugle“ 14:13. 3. Moni Kovač (Srbija), Denis Hofman (Češka), 4. Ajda Ule (Slovenija), Filip Mikulaštek (Češka) – meč za bronzu 2:0.