IZ PERA BRANIMIRA VASIĆA

Kuglaška mladost na Banjici

Počinje „Operacija Detenhajm 2017“

Crvena zvezda osvojila “Junaković kup”

Tepša pobedio na turniru u Podbrezovoj

Spartak 024 pobednik „Memorijala Karolj Meheš“

Pročitaj više >>> 

 

Kuglaška mladost na Banjici

BEOGRAD, 26. avgust (info centar).- Kuglaški savez Beograda, pod pokroviteljstvom Sekretarijata za sport i omladinu Beograda, organizovaće u subotu i nedelju na kuglani na Banjici „Trofej Beograda“ koji će okupiti kuglašku mladost iz Slovenije, Republike Srpske, Makedonije i Srbije.

– Sekretarijat za sport i omladinu Beograda podržava, u sistemu takmičenja za „Trofej Beograda“, koja se održavaju u skoro svim sportovima, popularizaciju i razvoj sporta među mladima – istakao je na konferenciji za novinare Novica Todosejević, samostalni stručni saradnik Sekretrijata za sport i omladinu Beograda.-  U kuglanju „Trofej Beograda“ ima izuzetnu tradiciju i lep ugled u regionu  što potvrđuje iz godine u godinu,  jer dolaze veoma talentovani i već afirmisani kuglaši i kuglašice. Obezbedili smo medalje i trofeje za najuspešnije.

Milica Antić je ispred Kuglaškog saveza Beograda, čiji je agilni predsednik Novak Obradović,  istakla da će „Trofej Beograda“ ove godine okupiti preko 40 kuglašica i kuglaša.

– Iz Slovenije dolaze četiri juniorke, a imaćemo još 12 kuglašica iz srpskih klubova i na ovaj način Kuglaški savez Beograda pomaže i razvoj ženskog kuglanja. U muškoj konkurenciji igraće pet ekipa, iz Slovenije, Republike Srpske, Makedonije i Srbije. Zahvaljujemo se Sekretarijatu za sport i omladinu Beograda,  koji izuzetno pomaže našem savez u organizaciji ovog turnira i sprovođenju godišnjeg programa. Svečano otvaranje je u subotu u 12,30 časova na kuglani na Banjici,  posle kojeg će od 13 časova igrati juniorke. U nedlju od 10 časova je nastavak „Trofeja Beograda“, kada će na staze izaći juniori.

Na „Trofeju Beograda“ 2015. najbolji je bio Marko Vujović (Crvena zvezda). U poslednjoj deceniji najtrofejniji igrač je Igor Kovačić  trostruki pobednik za juniore (2012, 2013. i 2014) koji je ove godine na šampionatima sveta u istarskom Novigradu osvojio sedam medalja, tri seniorske i četiri juniorske i okitio se sa dva zlata – seniorskim u kombinaciji i juniorskim sa reprezentacijom.

Pobednici „Trofeja Beograda“ u poslednjih šest godina, 2010. – juniori: Radovan Vlajkov (Banat), kadeti: Milorad Vojnović (Senta), ekipno: juniorska reprezentacija Srbije.

  1. – juniori: Nemanja Galić (Gradiška, Republika Srpska), kadeti: Nemanja Galić, ekipno: Gradiška, juniorke: Milica Đoković (reprezentacija Beograda).

2012.- juniori: Igor Kovačić (Crvena zvezda), kadeti: Bojan Kličarić (reprezentacija Beograda), ekipno: reprezentacija Beograda.

2013.-juniori: Igor Kovačić (Crvena zvezda), kadeti: Đorđe Mandić (Gradiška), ekipno: juniorska reprezentacija Srbije.

2014.- juniori: Igor Kovačić (Crvena zvezda), kadeti: Želislav Jakab (C. zvezda), ekipno: reprezentacija Beograda, juniorke: Ana Marton (EDB).

2015.- juniori: Marko Vujović (Crvena zvezda), ekipno – juniori: reprezentacija Beograda (druga ekipa), juniorke: Ljiljana Frenc (Kristal, gost u reprezentaciji Beograda), ekipno – juniorke: reprezentacija Beograda.

 

Počinje „Operacija Detenhajm 2017“

BEOGRAD, 24. avgust (Info centar).- Nedeljko Vujaković, koji se istaknutim kuglaškim radnikom Slobodanom Prijićem, predsednikom Udurženja kuglaških klubova naših radnika u dijaspori, uspešno koordinira aktivnosti ovog udružnjea u Nemačkoj, boravio je u Beogradu i sastao se sa Urošem Dragojlovićem predsednikom Kuglaškog saveza Srbije i Vojkom Pavlovićem generalnim sekretarom KSS.

Čestitao je, u ime svih ljubitelja kuglanja u dijaspori, na ogromnim uspesima srpskog kuglanja na SP u maju, kada se u istarskom Novigradu devet puta čula srpska himna (osvojeno je ukupno 14 juniorskih i seniorskih odličja)  kao i na „Majskoj nagradi“  Sportskog saveza Srbije koju je ove godine dobio Kuglaški savez Srbije.

Teme sastanka su bile pomoć ovog udruženja reprezentacijama Srbije za tri velika takmičenja čiji će domaćin biti Detenjham u Nemačkoj u maju 2017. (pojedinačni i ekipni kadetski šampionat, ekipno seniorsko prvenstvo i pionirski Svetski kup), kao i organizacija jubilarnog 40. Prvenstva kuglaških klubova naših radnika u dijaspori 2018.

– Želja svih kuglaša u srpskim klubovima u Nemačkoj, ali i mnogih nemačkih kuglaša, je da seniorska muška reprezentacija Srbije bude  naš gost pred Šampionat sveta iduće godine i da odigramo i prijateljsku utakmicu.  Kuglam za srpski klub „Hanau 78“,  ali sam i dugogodiši član nemačkog kluba Rotenberger koji se takmiči u četvrtom rangu nemačke lige i on bi i bio domaćin srpskim kuglašima na svojoj kuglani sa četiri staze. U klubu je jedan Nemac kome je životni san da odigra 120 hitaca sa Vilmošem Zavarkom, srpskim reprezentativcem i najboljim igračem sveta. Srpski kuglaši i kuglašice uživaju ogroman ugled u Nemačkoj i veoma su popularni u klubovima, tako da bi gostovanje bi bio neviđeni spektakl – istakao je Vujaković.- Obezbedili smo sredstva da pokrijemo sve troškove i bilo bi nam drago, ukoliko se to ne kosi sa planovima selektora, da  ugostimo trostruke šampione sveta. Pomoći ćemo i u toku Šampionata sveta u Detenhajmu, obezbedićemo kombi za prevoz a nudimo saradnju i u rezervaciji smeštaja.

Uroš Dragojlović, predsednik KSS se zahvalio na ovoj ponudi, istakavši da će konačnu reč imati selektor i stručni tim naše reprezentacije, koja se u Detenham vraća na mesto uspeha, jer je uprvo u ovom seocetu 2009. osvojena prva svetska seniorska titula, a usledile su, potom, još dve-  2011. u Sarajevu i 2015. u Špajherzdorfu.

– Mi, ovim, počinjemo „Operaciju Detenhajm 2017“  i pohod na četvrtu svetsku titulu. Juniori ih imaju već četiri, seniori  neka se potrude da ih stignu – našalio se Dragojlović.- U pripremama za SP iduće godine, vratićemo gostoprimstvo nemačkoj reprezentaciji sa kojom smo igrali uoči SP 2015. i odigraćemo prijateljsku utakmicu u Banji Junaković. Dobro je što smo o vašoj ponudi obavešteni mnogo ranije, što ostavlja dovoljno vremena da se isplaniraju pripreme a poslednju reč o programima, naravo, imaće selektori seniorskih reprezentcija Miloš Ponjavić i Dragan Fatović. Sportski savez Srbije, naša druga kuća, sa kojim imamo izvanredan odnos, ima dobru saradnju sa gradom Ulmom čiji su visoki zvaničnici, u toku nedavnog boravka delegacije SS Srbije, ponudili odlične uslove  za pripreme našim reprezentacijama i ekipama u svim sportovima. Iskristićemo ovu ponudu, ako bude povoljana i odgovarala planovima selektora, gde bismo uključili i meč koji ste nam vi ponudili.

Vujaković je obavestio čelne ljude KSS i o planovima za organizaciju  Prvenstva kuglaških klubova naših radnika u dijaspori kroz dve godine.

– Uživali smo  izuzetno gostoprimstvo Novog Sada na nekoliko poslednjih prvenstava i zahvaljujem im se na saradnji. Želimo da jubilarno takmičenje održimo, ako je moguće u Beogradu, glavnom gradu, a termin je za katolički Uskrs 2018.  Znamo da Beograd kuburi sa objektima, da ima samo jednu kuglanu i da će  biti naporno i skupo za organizaciju, pogotovo ako bude više ekipa, jer  će trajati duže, možda i tri dana. Za mnoge kuglaše biće prilika da prvi put dođu i vide Beograd  – istakao je Vujaković.- Ove godine smo na prvenstnvu u Novom Sadu imali devet klubova i da se pohvalim, Hanau je osvojio prvo mesto.

Vojko Pavlović, generalni sekretar KSS je istako da je termin prvenstva poklapa sa završnim kolima Super lige Srbije i da ona ne mogu da se pomeraju, ali je obećao da će u sardnji sa članovima TK razmotriti mogućnost da se u propozicijama za 2017-2018. rezerviše termin i za organizaciju ovog prvenstva:

– Učinićem sve da pomognemo da dođete u Beograd,  uključićemo u pripreme za prvenstvi i KS Beograda i biće to, ujedno i dobra prilika da skrenemo pažnju sportskim organizacijama i grada i Republike na nedostatak staza u Beogradu  koji daje mnogo reprezentativaca zaslužnih i za poslednje blistave uspehe srpskog kuglanja – rekao je Vojko Pavlović.

Uroš Dragojlović je uručio i prigodne suvenire KSS Nedeljku Vujakoviću u njegovoj supruzi.

 

 

Crvena zvezda osvojila “Junaković kup”

BANjA JUNAKOVIĆ, 21. avgust (Info centar). – Kuglaši srpskog superligaša Crvene zvezde osvojili su titulu  na petom međunarodnom “Junaković kupu” pošto su u finalu na stazama kuglane u Banji Junaković savladali superligaša Kordun iz Kljajićeva  sa 6:2. Meč nije odigran do kraja. Zbog nestanka struje i pada kompjuterskog sistema nije odigran poslednji set u poslednjem bloku. Ranko Kurteš (Kordun)  je sa 613 čunjeva bio igrač utakmice dok je kod  crveno belih  sa 576 čunjeva prednjačio mladi Nemanja Balać. Šansu za rezultat od preko 600 “drva” imao je i Ivan Anđelković (Crvena zvezda) koji je bez jednog seta srušio 465 čunjeva.

Treće mesto pripalo je osiječkom Kanditu  koji je savladao  sa 6:2 tuzlansku Slobodu.

Svečanom zatvaranju prisustvovali su predsednik Opštine Apatin  Radivoj Sekulić i direktor Banje Junaković dr Rajko Majstorović koji su sa direktorom turnira Đorđem Jovanićem uručivali trofeje najuspešnijima.

U polufinalu,  Crvena zvezda je  maksimalnim rezultatom (8:0) pobedila premijer ligaša iz BiH tuzlansku Slobodu. Igrač utakmice bio je mladi Apatinac u redovima Crvene zvezde Nemanja Balać sa 613 čunjeva. U drugom polufinalu  srpski superligaš Kordun (igrao bez jednog od najboljih prvotimaca Milana Jovetića koji je učestvovao na turniru u Podbrezovoj)  je sa 5:3 savladao hrvatskog prvoligaša Kandit iz Osijeka. Igrač utamice bio je Ranko Kurteš iz Korduna sa 614 čunjeva.

U direktnom duelu u trećem kolu “B” grupe Kandit je savladao tuzlansku Slobodu u ušao u polufinale sa prve pozicije.

U “A” grupi, posle dve pobede Crvene zvezde, meč Apatin – Kordun odlučivao je o drugom polufinalisti. Superligaš Kordun je slavio sa 5:3 i otišao u polufinale na megdan Osiječanima.

Sudili su srpski internacionali sudija Dragi Štikovac kao i  Zorica Barać, Mirko Čukvas i  Milan Mitić.

Sjajni domaćini i organizatori „Junaković kupa“ bili su kuglaški radnici kluba Apatin predvođeni Đokom Jovanićem, uz podršku društveno sportskih organizacija Apatina i uz veliko gostoprimstvo Banje Junaković.  Prošle godine pobednik je bio Apatin savladavši u finalu tuzlansku Slobodu sa 5:3. Treći je bio Kandit koji je u meču za bronzu bio bolji od Korduna sa 6:2.

 

PETI “JUNAKOVIĆ KUP” – FINALE: CRVENA ZVEZDA – KORDUN 3.147:3.098 (6:2) – bez poslednjeg seta. Rezultati igrača: Marko Antić – Milan Trkulja 0:1 (529:606, 0,5:3,5), Želislav Jakab – Ranko Kurteš 0:1 (575:613, 1:3),  Jovan Kerečki –  Marko Jovetić 1:0 (569:541, 3:1), Nemanja Balać – Nikola Blagojević 1:0 (576:550, 2:2), Bojan Kličarić – Milorad Blagojević 1:0 (433:110, igrala zamena Đorđe Dragojević 260, ukupno 370, 3,5:0,5 – po pole bod za neodigrani set), Ivan Anđelković – Nenad Blagojvić 1:0 (465:418, 2,5:0,5 – po pola boda za neodigrani set).

ZA TREĆE MESTO: KANDIT – SLOBODA 3.401;3.286 (6:2).  Rezultati igrača:  Rupčić – Avdić 1:0 (591;539, 4:0), N. Jeličić – Ibrahimović 1:0 (566:562, 2:1), D. Šipalo – Brkić 1:0 (304, igrala zamena Čajkušić 285, ukupno 589:522, 3,5:0,5),  Begović – Mahmutović 1:0 (559:512, 4:0), Baloš – Kasumović 0:1 (516:566, 1:3), M. Jeličić – Stjepić 0:1 (580:585, 2:2),

POLUFINALE: CRVENA ZVEZDA – SLOBODA TUZLA 3.430:3.291 (8:0). Rezultati igrača: Bojan Kličarić –  Ibrahimović 1:0 (592:590, 2:2), Ivan Anđelković – Abdić 1:0 (569:539, 4:0), Marko Vujović – Mahmutović 1:0 (572:524, 3:1), Nemanja Balać – Halilović 1:0 (613:575, 3:1), Marko Antić – Kausmović 1:0 (540:262, igral zamena Novaković 267, ukupno 529, 2:2), Želislav Jakab – Stjepić 1:0 (538:534, 2,5:1,5).

KANDIT-KORDUN 3.449:3.474 (3:5). Rezultati igrača: Čaljkušić – Nenad Blagojević 0:1 (528:596, 0,5:3,5), Šipalo – Ranko Kurteš 0:1 (612:614, 2:2), M. Jeličić – Marko Jovetić 1:0 (260, igrala zamena Milorad Dragojević 268, ukupno 528), S. Vuka – Nikola Blagojević 1:0 (577:564, 3:1),  Rupčić- Đorđe Dragojević 1:0 (595:573, 2:2), N. Jeličić- Milan Trkulja 0:1 (591:599, 1:3).

Kvalifikacije, „A“ grupa, prvo kolo: Crvena zvezda – Kordun Kljajićevo 3.578:3450, (5:3).

Drugo kolo: Apatin – Crvena zvezda  3.402:3.453 (3:5).

Treće kolo : Apatin-Kordun 3.383:3.420 (3:5). Rezultati igrača: Milan Škundrić – Nikola Blagojević 0:1 (562:615, 1:3), Đorđe Jovanić- Ranko Kurteš 0:1 (539:565, 1:3), Lajoš Bagi – Marko Jovetić 0:1 (593:605, 2:2), Mile Vuletić – Milorad Dagojević1:0 (557:515, 4:0), Predrag Majstorović – Đorđe Dragojević 1:0 (551:545, 2:2), Strahinja Jovanić – Milan Trkulja 1:0 (581:575, 3:1).

 Tabela „A“ grupa

 

  1. Crvena zvezda   2   2    0     0      10:6       4
  2. Kordun             2   1    0     1        8:8       2
  3. Apatin              2   0    0     2        6:10     0

 

„B“ grupa- prvo kolo: Kandit Osijek – Reprezentacija Apatina 3.475:3.406, (6:2). Drugo kolo: Sloboda Tuzla – Reprezentacija Apatina 3.420:3.155 (6,5:1,5).

Treće kolo: Sloboda – Kandit 3.259:3.371 (2:6). Rezultai igrača: Avdić – Rupčić 0:1 (548;594, 1:3), S. Ibrahimović – Biloš 1:0 (559:534, 3:1), Mahmutović – Kneževič 0:1 (541:250, igrala zamena D. Šipalo 311, ukuno 561, 2:2), N. Halilović – Čaljkušić 0:1 (247, igrala zamena M. Brkić 288, ukupno 535:560, 1:3), H. Kasumović – Begović 1:0 (292, igrala zamena Novaković 253, ukupno 545:533, 3:1), I. Stjepić – N. Jeličić 0:1 (531:291, igrala zamena M. Jeličić 298, ukupno 589, 1:3).

 Tabela „B“ grupa 

  1. Kandit             2   2    0     0       12:4          4
  2. 2 Sloboda        2   1    0     1      8,5:7,5       2
  3. Rep. Apatina    2   0    0     1      3,5:12,5     0

 DOSADAŠNjI POBEDNICI „JUNAKOVIĆ KUPA“ – 2016: Crvena zvezda (Beograd), 2015: Apatin,  2014: Beograd, 2013: Sport Podbrezova (Slovačka), 2012: Segedin (Mađarska).

 

 

Tepša pobedio na turniru u Podbrezovoj

PODBREZOVA, 21. avgust (Info centar).- Srpski reprezentativac Daniel Tepša, prvotimac slovačkog šampiona Sporta iz Podbrezove pobednik je 10. turnira „Kup Železarne Podbrezova“ za svetsku rang listu. U finalu, oborio je  656 čunjeva i pretekao je Norberta Kiša (Mađarska, Segedin)  sa 645 čunjeva i Milana Jovetića (Kordun, Kljajićevo – gost u Borcu iz Banjaluke) sa 633 čunja. Četvrto mesto u finalu zauzeo je Milan Tomka (Slovačka, Sport Podbrezova) sa 618 čunjeva.

U kvalifikacijama, najbolji je buo Radoslav Foltin (Češka, „Legende Podbrezove“) sa 689  čunjeva.  Tepša je bio treći sa 659 lunjeva a među 12 igrača koji su otišla u polufinale bili je na petom mestu Jovetić 651, sedmi je bio senirski i juniorski šampion sveta,  srpski reprezentativac Igor Kovačić (Segedin) sa 650 čunjeva a osmi juniorski prvak sveta Robert Ernješi (Segedin) sa 647 čunjeva. Na 21. mesto plasirao  se Jovan Ćalić (Beograd, gost u Borcu iz Banjaluke) sa 623 čunja,  dok je 23. bio nekadašnji  srpski reprezentativac Tibor Sel (Segedin) sa 619 čunjeva.

Na osnovu rezultata iz kvalifikacija i polufinala četvorica najboljih plasiralo se u finale: Tomka (Sport) 1.352 (680 i 672), Kiš 1.328 (652 i 676), Tepša 1.319 (659 i 660) i Jovetić 1.306 (651 i 655). Ernješi je u polufinalu oborio 596 čunjeva, Kovačić 601. Nagrade su bile 400, 300, 200 i 100 evra.

U ekipnoj konkurenciji  ponovo je slavio domaćin, Sport („A“ tim) sa 3.877 čunjeva, ispred Segedina sa 3.820 i „Legendi Podbrezove“ sa 3.705 čunjeva. Hrvatski šampion Zaprešić bio je četvrti sa 3.646 čunjeva, a Borac iz Banjaluke peti   sa 3.561 čunj u konkurenciji  devet selekcija.

– Zbog porodičnih obaveza nije učestvovao prošlogodišnji pobednik, najbolji kuglaš sveta, dvostruki šampion sveta iz istarskog Novgrada u maju i broj jedan na svetskim rang listama srpski reprezentativac Vilmoš Zavarko, član Podbrezove – rekao je Miloš Ponjavić, selektor senirske reprezentacije Srbije trostrukih prvaka sveta i trener Sport iz Podbrezove.- Tepša je odigrao najujednačenije i zasluženo je pobedio na ovom jakom i prestižnom turniru.

 

 

Spartak 024 pobednik „Memorijala Karolj Meheš“

STARA MORAVICA, 21. avgust (Info centar).- Kuglaši vojvođanskog ligaša subotičkog Spartaka 024 osvojili su prvo mesto na drugom „Memorijalu Karolj Meheš“ u spomen na nekadašnjeg predsednika kluba Sloboda iz Stare Moravice  odigranom na kuglani u Staroj Moravici.

 Oborili su 3.297 čunjeva predvođeni pojačanjima u ovom prelaznom roku Draganom Gajinom (569) i Daliborom Popovim (607) koji su došli iz zrenjaninskog Banata.  Popov je, ujedno, bio i najbolji pojedinac turnira i jedini je prebacio granicu od 600 „drva“. Za Subotičane su igrali i Slaven Skenderović 269, Čaba Miškolci 522, Alen Kujundžić 538, Nemanja Musulin 542 i Pero Skenderović 250.

Drugo mesto zauzeo je domaćin turnira i prošlogodišnji pobednik, klub Sloboda iz Stare Moravice sa 3.187 čunjeva  a najbolji pojedinac bio je  Robert Juhas sa 589 čunjeva i drugim rezultatom turnira. Treće mesto pripalo je Kljajićevu sa 3.137 čunjeva a  predvodio ih je Miloš Mihajlović sa 551 čunjem. Četvrti su  kuglaši Jadrana iz Feketića  sa 3.010 čunjeva. Najbolji igrač Jadrana bio je Predrag Pjer Koprivica sa 559 čunjeva.

DOSADAŠNjI POBEDNICI – 2016: Spartak 024 (Subotica), 2015: Sloboda (Stara Moravica).