IZ PERA BRANIMIRA VASIĆA

„Susret sa šampionima“ na četvrtom Sajmu sporta
od petka do nedelje u Beogradu

Pročitaj  više >>>

BEOGRAD, 23. novembar (Ino centar).- Vanja Udovičić, ministar omladine i sporta Srbije, istakao je na izuzetno posećenoj konferenciji u Medija centru, da će na četvrtom Sajmu sporta  od 27. do 29. novembra u hali 1 „Beogradskog sajma“  posetioci, a posebno najmlađi,  moći da se upoznaju sa sportistima Srbije koji su nas u ovoj godini mnogo puta  obradovali, ali i da na osnovu onog što budu videli na štandovima 87 granskih saveza izaberu i sport kojim će se baviti!

– Sajam će se održati pod sloganom „Susret sa šampionima“ i, uz želju da predstavimo i da se pohvalimo onim što su  nam darovali srpski sportisti, naši najbolji ambasadori u svetu, privučemo i što više mladih u sport, da ih zainteresujemo i za one sportove koji nisu na TV i u žiži javnosti, a čiji su sportisti, posebno u neolimpijskim disciplinama, doprineli izuzetnom bilansu u ovoj godini kada su naši asovi osvojili 538 medalja, od toga 98 zlatnih, na najvećim takmičenjima – istakao je u pozdravnoj reči Vanja Udovičić.- Lane smo imali preko 40.000 posetilaca i želja nam je da ove godine bude još više i da stanemo iz rame sa sajmovima građevinarstva i auto industrije. Podržali smo organizatora, Sportski savez Srbije sa 15 miliona dinara. Ovo ne smatramo kao trošak, već kao ulaganje u budućnost.

Udovičić je posebno istakao veliku ulogu sportskih radnika i stručnjaka u srpskom sportu:

– Oni stoje iza svakog uspeha,  biće i na sajmu na štandovima svojih saveza i to je prilika da im još jednom čestitamo i kažemo hvala na ogromnom doprinosu kao i da ih predstavimo širijoj javnosti pošto su ostalih dana u godini, često neopravdano, u senci onih koji su donosili medalje.

Na sajmu će se predstaviti i dve  organizacije koje imaju izuzetnu ulogu u srpskom sportu Anti doping agencija Srbije i Zavod za sport i medicinu sporta Srbije, a partneri u organizaciji su Koka Kola i  Derbi banane.

– Posle pauze od nekoliko godine, lane smo ponovo organizovali Sajam sporta i  bio je izuzetno uspešan u svakom pogledu. Ovogodišnji je po broju štandova, terena i saveza još bolji – rekao je Aleksandar Šoštar predsednik Sportskog saveza Srbije.-  Dugujemo ogromnu zahvalnost Ministarstvu omladine i sporta koje je podržalo organizaciju i bez toga ne bi bilo ni sajma.  Imamo čime da se podičimo i da pokažemo i svetu koliko smo dobra sportska nacija.

 Dragan Lupšić ispred Koka Kole je istakao da je  podrška Sajmu sporta samo nastavak odlične saradnje sa Sportskim savezom Srbije:

– Zajedno organizujemo veoma uspešnu akcuju „Šta treniraš“. Cilj je da što više mladih i građana uključimo u rekreaciju i bavljenje sportom i usmerimo ka zdravom načinu života. Naša manifestacija  „Radost pokreta“, je, na primer, pomogla da preko 70.000  stanovnika Srbije, počne da se  rekreira  i time smo, makar malo popravili lošu statistiku jer se samo 16,9 procenata populacije u Srbiji redovno fizički vežba.

Nemanja Svjetličić, direktor Sajma sporta je podvukao:

– Prošlogodišnje interesovanje nas je prijatno iznenadilo i obradovalo, pa smo ove godine „Susret sa šampionima“ organizovali i najvećoj hali 1, čime smo omogućili savezima da  na većem broju terena predstave svoje sportove. Ulaz je besplatan, a svečano otvaranje je u  petak 27. novembra u 12,20 časova. „Sajam sporta“ će  biti završen u nedelju 29. novembra u 18,30 časova.

 

Sajam sporta „Susret sa šampionima“ u brojkama

 

1 seminar za generalne sekretare granskih saveza (subota od 9 do 18 časova)

1 predstavljanje Evropskog prvenstva u futsalu 2016 na konferenciji za medije FSS (petak u 15 časova).

1 predstavljanje Evropskog prvenstva u vaterpolu 2016.

1 tribinu sa olimpijcima organizovaće OKS (petak od 16 do 17 časova)

2 predstavljanja knjiga: „Sportski kuvar“ (petak u 13,40) i „Žene i sport“ (nedelja u 13 časova).

4 Sajam sporta u organizaciji Sportskog saveza Srbije

6 visokoškolskih ustanova iz obalasti sporta učestvovaće na sajmu

7 sporskih udruženja imaće svoje štandove

20 terena biće montirana i na njima će se predstaviti sportske grane

20 tematskih predavanja biće održano na Sajmu

20 teritorijalnih sportskih saveza predstaviće se u hali 1

87 granskih sportskih saveza imaće štandove na sajmu „Susret sa šampionima“

2.500 kvadratanih metara zauzimaće sportski poligoni

9.000 kvadratnih metara koristiće se za štandove saveza

15.000.000 dinara je dalo Ministarstvo omladine i sporta za Sajam sporta