IZ PERA BRANIMIRA VASIĆA

Izazovi srpskih klubova u Bozenu, Bačkoj Topoli i Štraubingu

Pročitaj  više >>>

 

BEOGRAD, 3. oktobar (Info centar).- Šest srpskih klubva učestvovaće u tri međunarodna kupa od 4. do 8. oktobra – Svetskom kupu u Bozenu u Italiji, Evropa kupu u Bačkoj Topoli u Srbiji i Kupu NBC federacije u Štraubingu u Nemačkoj.

 U Svetskom kupu (Kupu šampiona), Srbiju će predstavljati kuglaši šampiona i pobednika kupa Beograda i kuglašice vicešampionki, zrenjaninskog Kristala.

Prošle godine u Svetskom kupu Beograd je osvojio drugo mesto, što je najveći uspeh srpskog muškog kuglanja u istoriji u ovom takmičenju. Kuglašice Pionira „Agro Višković“ bile su šeste. Titule će braniti  muški tim nemačkog Rot Vajsa i  ženska selekcija slovenačkog Celja. Ove godine prijavljeno je 11 ženskih i 14 muških ekipa.

U Evropa kupu, u kome igraju nacionalni vicešampioni, Srbija će, takođe, imati predstavnike u obe konkurencije. U Bačkoj Topoli igraće kuglaši Metalca iz Gornjeg Milanovca i kuglašice zrenjaninskog Banata, treće u Super ligi, koje su posle „selidbe“ Kristala u Svetski kup, stekle prvo učešća u ovom jakom takmičenju.

U Evropa kupu prošle godine,  kuglaši Metalca su osvojili sedmo, a  kuglašice novosadskog Džambo ivesta osmo mesto.  Titule su pripale ženskoj ekipi slovačkog Sporta iz Podbrezove i muškoj ekipi rumunskog Kluža. Obe ekipe ove godine igraće i Svetskom kupu. Za titule će se, na stazama Funk arene u Bačkoj Topoli,  ove sezone boriti deset žesnkih i 11 muških ekipa.

Najmasovnije takmičenje za klubove, Kup NBC federacije, gde igraju trećeplasirani timovi iz nacionalnih liga i najbolje plasirane ekipe iz nacionalnih kupova,  odgraće se u Štraubingu u Nemačkoj. Prijavljeno je 12 ženskih i čak 25 muškioh timova. Igraće kuglaši Radničkog iz Novog Sada, drugoplasirani tim u Kupu Srbije i trećeplasirani tim  Super lige, kao i kuglaši Kragujevca (peti u ligi), koji su uskočili umesto četvrtoplasiranog Korduna iz Kljajićeva (odustao od takmičenja u ovom kupu iz finansijskih razloga).

Na žalost, iako je pomeranjem Kristala i Banata „otvoreno“ jedno mesto za žensku ekipu u Kupu NBC federacije, trećeplasirani tim u Kupu Srbije, novosadska SPC Vojvodine je odustala od takmičenja iz finansijskih razloga i Srbija neće imati predstavnika.

Lane su u  Kupu NBC federacije, kuglašice zrenjaninskog Banata bile su šeste, a kuglašice Apatina 12. Kod kuglaša, novosadski Radnički zauzeo je 18. a beogradska Crvena zvezda 21. mesto.  Pobedile su kuglašice nemačkog Lidolšajma (ove godine igraju u Evropa kupu) i kuglaši nemačke Viktorije iz Bambega koja će takođe igrati u “jačem”, Evropa kupu.