IZ PERA BRANIMIRA VASIĆA

Viktorija bolja od  Beograda, Šrechajm ubedljiv protiv Kristala

Pročitaj  više >>> 

BEOGRAD, 26. novembar (Info centar).- Porazi srpskih timova u prvim mečevima prvog kola Lige šampiona. Kuglaši Beograda, srpskog prvaka, izgubili su na Banjici od nemačkog vicešampiona Viktorije iz Bamberga sa 5:3 u igračkim poenima i sa 35 čunjeva razlike, dok su kuglašice zrenjaniskog Kristala ubedljivo poražene  na gostovanju nemačkom Šrechajmu sa 7:1.

 Na Banjici je prvi blok završen 1:1 u igračkim poenima.  Čongor Baranj je  ubedljivo savladao Jelitea, dok je Uroš Jagličić naišao na izuzetno raspoloženog  Julijana Hesa koji je sa 690 čunjeva bio i igrač utakmice i izgubio je poen.  Nemci su imali 27 čunjeva više.

U drugom bloku sve je mirisalo na dva boda za Beograd.  Miloš Simijonović, najbolji igrač u redovima srpskog šampiona sa 658 čunjeva, je našao pravu ispiraciju za nadigravanje sa nekadašnjim svetskim prvakom Rumunom Lupuom i savladao ga je  sa 4:0 u setovima i 69 čunjeva razlike.

Njegoš Šakić je sjajno počeo, poveo je  sa 2:0 protv Fricmana. Međutim, Nemac, koji je, trenutno  jedan najboljih igrača u Viktoriji,  se u druga dva seta razgorpadio, oborilo je 354 čunjea (184 na prvoj stazi uz pet „devetku“ u „češćenju“ i 170 na drugoj stazi uz tri „devetke“ u  „čišćenju“) i preokrenuo rezultat osvojivši poen, tako da je  posle četiri igrača bilo 2:2  u poenima ali je Beograd imao dva čunja više.

Poslednji blok je bio uzbudljiv. Čeh Jelinek u redovima Bamberga, kojio je lane preokrenuo rezultat i doneo pobedu Viktoriji takođe sa 5:3, loše je počeo protiv iskusnog Jovana Ćalića, koji je dobio prvi set. U drugom, Jelinek je serijom „devetki“ u „čišćenju“ oborio 173 čunja, Ćalić 144 i kola su krenula nizbrdo za Beograd. Ćalić nije uspeo da se vrati u meč, Jelenek je ubedljivo trijumfovao (+43) i upravo je ta razlika u čunjevima presudila, iako je Goran Ostojić savladao  Vilkea sa šest čunjeva razlike. U igračkim peonima meč je završene 3:3, gosti su slavili sa dva poena dobijena za više čunjeva.

– Naše najlošije izdanje ove godine i to u najvažnijem meču  – rekao je trener Beograda Vojko Pavlović.-  Gosti su to iskoristili na najbolji način, uvek kada se lomio ishod, bili su smireniji i sigurniji. Ali, imamo i drugo poluvreme u Bambergu. Prošle godine smo  takođe izgubili prvi meč sa 5:3, u Bambergu smo slavili sa 5:3 i odlučili su set poeni, gde su oba puta Nemci bili bolji 14:10.  Ovog puta smo na tom planu u blagoj prednositi, 13:11 za nas.  Ništa još nije gotovo, imam mnogo poverenja u ovu ekipu. Očekujem i povoljniji zdravstveni bilten i povratak povređenog Radovana Vlajkova do revanša 10. decembra.

Meč na Banjici sudio je srpski internacionalac Dragi Štikovac a asistirao mu je Goran Rađenović.

Poraz nije pokvario raspoloženje, pa je u lepoj atmosferi i pravom kuglaškom druženju protekla zajednička večera u kampu Košutnjak kojom je Beograd proslavio 15 godina uspešnog rada. Najtrofejniji srpskih muški klub svih vremena, Beograd ima jedno srebro i tri bronze u Svetskom kupu i srebro u Kupu NBC federacije,  kao i osam šampionskih titula i devet trijumfa u Kupu Srbije.

– Beograd je, kako je to u pozdravnoj reči divno rekao direktor Zoran Radifković, od rekreativnog kluba za deceniju i po postao svetski klub ogromnog ugleda. Uspesima koje su u 15 godina postigli kuglaši  ovog vrednog kolektiva malo koji klub u celom srpskom sportu može da se podiči i ja im to u ime Kuglaškog saveza Srbije od srca čestitam sa željom da nastave tim putem – rekao je Uroš Dragojlović predsednik KSS.

Čestitkama se pridružio i Novak Obradović predsednik Kuglaškog saveza Beograda:

– Beogradski sport može da se ponosi onim što mu je doneo Kuglaški klub Beograd koji je postao vrhunski klub u evropskim okvirima.  Meni je ogromna čast što sam predsednik KS Beograda upravo u vreme kada  kuglaši Beograda žanju uspehe i  nadam se da će ih biti i u buduće.

Predsednik kluba Boro Timotić se, sa mnogo emocija, zahvalio  igračima i prijateljima kluba koji su mu pomogli u radu u ovih 15 godina, sportski čestitavši  kuglašima Viktorije na pobedi:

–  Verujem da možemo da pobedimo u Bambergu, a kako je lepo rekao Njegoš Šakić, bili smo bolji u set poenima  tako da ipak u ovoj večeri ima malo i radosti-  našalio se  Boro Timotić.

Direktor Zoran Radifković je još jednom dokazao da je (uz člana UO KSS i kuglaša somborskog Vihora Mladena Praštala) najbolji pevač među kuglašima i najbolji kuglaš među pevačima! Sjajno je raskravio atmosferu uzevši mikrofon i  majstorski izveo nekoliko numera…

U redovima Kristala, jedini poen donela je reprezentativka Zorca Barać i to protiv nekadašnje saigračice u Pioniru Sabine Šokac, koja od ove sezone igra za Šrechajm.  Najbolja u redovima Zrenjininki bila je Hermina Lukač sa 571 čunjem. Hajnalka Milosav je izgubila sa 3:1 u setovima iako je imala više čunjeva.

Sport iz Podbrezove (Slovačka) koji trenira srpski selektor seniorske reprezentacije Miloš Ponjavić, pobedio je sa  3:810:3.653 (6:2) nemački Švabzberg. Srpski reprzentativci Daniel Tepša (662) i najbolji kuglaš sveta Vilmoš Zavarko, koji je sa 685 čunjeva bio igrač utakmice, osvojili su poene.

Segedin je pobedio češki Vrchlabi sa 3.838:3.272 u čunjevima i 8:0 u poenima. Srpski repreezentatvac, trostruki juniorski šampion sveta ove godine Robert Ernješi oborio je 694 čunja i bio igrač meča, dok je  Igor Kovačić srušio 630 čunjeva.

PRVO KOLO LIGE ŠAMPIONA KUGLAŠICE: ŠRECHAJM (NEMAČKA) – KRISTAL ZRENjANINA (SRBIJA) 3.377:3.271 (7:1). Rezultati kuglašica: Šnajder – Sanela Milosav 1:0 (591:554, 4:0), Luc – Dragana Dorožan 1:0 (563:523), 3:1), Sabina Šokac – Zorica Barać 0:1 (551:557, 1,5:2,5), Šup – Ljiljana Frenc 1:0 (555:507, 3:1),  Bart – Hermina Lukač 1:0 (574:571, 2:2), Knodel – Hajnalka Milosav 1:0 (543:559, 3:1).

KUGLAŠI: BEOGRAD (SRBIJA) – VIKTORIJA BAMBERG (Nemačka) 3.735:3.770 (3:5). Rezultati igrača: Čonbgor Baranj – Jelite 1:0 (649:599, 4:0), Uroš Jagličić- Hes 0:1 (612:690, 0:4), Miloš Simijonović – Lupu 1:0 (658:589, 4:0), Njegoš Šakić – Fricman 0:1 (619:658, 2:2), Goran Ostojić- Vilke 1:0 (602:596, 2:2), Jovan Ćalić – Jelinek 0:1 (595:638, 1:3).