IZ PERA BRANIMIRA VASIĆA

INTERVJU SA NAJBOLjIM KUGLAŠEM SVETA VILMOŠEM ZAVARKOM

 Pročitaj  više >>>

Vanzemaljac! 

BEOGRAD, 8. januar (Info centar).- Posle Svetskog šampionata u istarskom Novigradu u maju prošle godine, srpski reprezentativac Vilmoš Zavarko najbolji kuglaš sveta, dobio je nadimak – „Vanzemaljac“! Postao je prvi igrač u istoriji svetskog kuglanja koji je osvojio titule u svim seniorskim disciplinama, u nekima i po tri: ekipno (2009, 2011, 2015), pojedinačno – klasik (2010. i 2016), miks tandem (2008), sprint (2016) i pojedinačno –kombinacija (2010. i 2012). Po broju titula (devet) dostigao je legendarnog Mađara Belu Čanjija prvog stanovnika “Kuće slavnih” Međunarodne kuglaške federacije na devete čunjeva (VNBA – klasik) koji odavno više ne igra.

U Novigradu je osvojio tri seniorske medalje- zlatnu pojedinačno – klasik, zlatnu pojedinačno – sprint i srebrnu pojedinačno za kombinaciju.

U 2017. ulazi kao broj 1 na svetskoj rang listi i rang listi za gran pri turnire. Od 2010. do 2016. stalno je bio prvi u svetu!

Novi pohod na titule i trofeje počeo je sa postolja na dva gran pri turnira. U decembru prošle godine je na „Vojvođanskoj velikoj nagradi“ u Bačkoj Topoli bio treći, a početkom januara je bio drugi na „Božićnom turniru“ u Vrbasu.

Da li ste zadovoljni onim što ste postigli u 2016?

– Na reprezentativnom planu, donela mi je ono što sam  priželjkivao, osvojio sam jedinu svetsku titulu koja mi je nedostajala u seniorskoj konkurenciji, pojedinačno – sprint.  Ta disciplina kratko traje i velika je lutrija, treba imati i malo sreće i dva puta zlatna medalja mi je izmicala 2008.  i 2010.  tako da sam u Novigradu igrao pod malim opterećenjem.  Na klupskom planu žal ostaje zbog ispuštenog finala na fajnal foru Lige šampiona u oktobru prošle godine  u Bambergu. Izgubili smo u polufinalu od domaće Viktorije, odigao sam dobro 705 čunjeva, ali nismo prošli u finale. I u meču za bronzu  sa nemačkim Rot vajsom sa 689 čunjeva bio sam igrač utakmice, ali smo poraženi i zauzeli smo četvrto mesto. Osvojili smo drugo mesto u oktobru prošle godine u Svetskom kupu. Sa 659 čunjeva bio sam igrač finala protiv Rot vajsa, ali sam izgubio poen,  iako sam imao više čunjeva, sa 3:1 u setovima.  Sreća nam se, sa druge strane, osmehnula jer smo u Ligi šampiona u sezoni 2016-2017. kroz iglene uši prošli protiv nemačkog Švabzerga. Posle pobede od 6:2 u Podebrezovoj, izgubili smo sa 6:2 u Nemačkoj, ali smo imali pola set poena više i-  nastavljamo takmičenje. Rival za plasman na fajnal for nam je austrijski Fojt Sent Pelten. Imamo mnogo motiva, što izaziva i određeni pritisak, da se plasiramo na završni turnir jer smo domaćini na našoj kuglani u Podbrezovoj u aprilu.

Koja vam je titula  u Novigradu  draža- u sprintu ili pojedinačno?

– Bez obzira na to što sam sa zlatom u sprintu kompletirao kolekciju, draža mi je  pojedinačna,  druga u karijeri i to posle šest godina. U tom periodu sam osvojio samo jednu pojedinačnu bronzu i to u Lesnom 2012. Ispadao sam stalno od igrača koji su „imali dan“ i u Novigradu sam u, verovatno, jednom od najtežih mečeva u karijeri, u finalu preokrenuo rezultat protiv mađarskog reprezentativca Norberta Kiša. Moram da priznam da sam bio presrećan…

Da li vas opterećuje to što ste toliko dugo broj 1 u svetu?

– Lepo je biti najbolji u svetu u bilo kom rangiranju. Ne pritiska me ta titula. Srbija ima mnogo predstavika na  rang listi  za 2017. U prvih 35 su skoro svi članovi reprezentacije  koja je 2015. osvojila treću ekipnu svetsku seniorsku titulu i iz tog ugla ona je realana, jer je razumljivo da igrači šampiona sveta budu zastupljeni u većem broju.

Bili ste dugo i svetski rekorder sa 728 čunjeva, koje ste srušili na SP u Detenhajmu 2009. Taj rekord, koji je ujedno i zvanični juniorski jer ste tada bili još omladinac, oborio je sa 734 čunja  Tamaš Kiš (Mađarska) na SP u Brnu 2014. Da li mislite da ponovo možete da se okitite titulom svetskog rekordera?

– To je veoma visok rezultat.  Nije i nedostižan, ali mora da se uklope mnoge stvari, jedna od njih je „da imaš dan“, a to podrazumeva i dosta sportske sreće. Na ekipnom Šampionatu sveta u Špajherzdorfu 2015. sam imao šansu, oborio sam 721 čunj u teškom polufinalu protiv Austrijanaca i dve nepreciznosti u poslednjem „čišćenju“ su me skupo koštale. Stegla se ruka… Na tom šampionatu, posle samo dva sata, u finalu, kada smo pobedili Nemce i osvojili treću svetsku titulu, srušio sam 705 čunjeva. Ako je kuglana dobro pripremljena, ako sam psihički i fizički  spreman, tada je sve moguće…

Vaš lični rekord, ujedno i najbolji rezultat u svetu svih vremena je 755 čunjeva?

– Postigao sam ga u avgustu 2015. na našoj kuglani u Podbrezovoj na gran priju „Turnir Železarna Sport“. Po setovima je bilo 186, 184, 193, 192. To je 21 čunj više od zvaničnog svetskog rekorda. Raniji lični rekord bio mi je 744 čunja. Prošle godine sam imao najveći rezultat od 733 čunja, ponovo na našoj kuglani u Podbrezovoj. Imam sigurno 20-tak rezultata preko 700 čunjeva u karijeri na različitim kuglanama u ligaškim i turnirskim takmičenjima, ali zvanična prvenstva sveta, gde se rekordi priznaju, su nešto drugo.

Šta očekujete u 2017?

– Samo da bude zdravlja i malo sreće, i u životi i u sportu, a to želim svima u 2017. Na takmičarskom planu, prvi cilj u novoj godini je da osvajimo četvrto  svetsko ekipno zlato na Šampionatu sveta u Detenhajmu u maju ove godine. U ovom seocetu smo 2009. osvojili prvu titulu, vraćamo se na mesto uspeha. Uvek je teže braniti nego osvajati, ali mislim da imamo sjajnu, mladu, ekipu kadru da  odoli svim izazovima. U grupi smo sa Poljskom, Slovačkom i Crnom Gorom. Očekuje me i pojednačni seniorski Svetski kup u februaru u nemačkom Štraubingu.  To je jedino takmičenje u kome u seniorskoj konkurenciji nemam zlatnu medalju. Dva puta sam bio drugi, 2011. i 2015. Na klupskom planu,  prva obaveza  nam je plasman na fajnal for Lige šampiona, a potom i pohod na titulu na našim stazama. Neće biti lako.  Takođe, u oktobru ćemo igrati na Svetskom kupu za klubove u Blanskom u Češkoj i tu imamo obavezu da „jurimo“ titulu. Pre šest godina u Skoplju 2010. smo bili prvi u ovom prestižnom takmičenju.

Za kraj ovog razgovora, kao ilustracija o poziciji Zavarka u svetskom kuglanju, konstatacija jednog od najboljih svetskih stručnjaka, selektora seniorske reprezentacije Srbije Miloša Ponjavića (koji mu je trener i u Sportu) posle treće ekipne svetske titule u Špajherzdorfu 2015:

– O Vilmošu Zavarku ne treba trošiti reči. On je 50 posto ovog tima i u svetu  će, još dugo, postojati gradacija Vilmoš Zavarko i – ostali kuglaši.

Ili najkraće: vanzemaljac!  

 Svi trofeji Vilmoša Zavarka

Vilmoš Zavarko je rođen 14. marta 1988. u Bečeju. Majka Julijana (devojačko Martinek) je 1983. igrala za juniorsku reprezentaciju Jugoslavije na SP u Poreču i sa suprugom Gezom, takođe kuglašem, dovodila ga je od malih nogu na treninge. I mlađi brat Čaba je reprezentativac, na SP u Novigradu u maju prošle godine bio je član juniorske reprezentacije Srbije koja je osvojila četvrtu uzastopnu svetsku titulu.

Vilmoš Zavarko je počeo da kugla  2000. Matični klub mu je bio Univerzal  iz Bečeja.  Kuglao je, potom,  za mađarski Kozolg, a od 2009. je član slovačkog Sporta sa kojim je osvojio osam šampionskih titula u Slovačkoj.

Dobitnik je „Majske nagrade“ Sportskog  saveza Srbije  2010. 

                               Seniorska Prvenstva sveta

                                                            Zlatne medalje  (9)

Novigrad 2016: pojedinačno – klasik

Novigrad 2016: pojedinačno – sprint

Špajherzdorf: 2015: ekipno

Lesno 2012: pojedinačno za kombinaciju

Sarajevo 2011: ekipno

Ricing 2010: pojedinačno – klasik

Ricing 2010: pojedinačno za kombinaciju

Detenhajm 2009: ekipno

Banjaluka 2008: tandem – miks (sa Zoricom Barać) 

                                                         Srebrne medalje (4) 

Novigrad 2016: pojedinačno za kombinaciju

Ricing 2010: pojedinačno – sprint

Banjaluka 2008: pojedinačno za kombinaciju

Banjaluka 2008: pojedinačno – sprint 

                                                       Bronzane medalje (5) 

Brno 2014: pojedinačno za kombinaciju

Brno 2014: pojedinačno – sprint

Zalaegerseg 2013: ekipno

Lesno 2012: pojedinačno – klasik

Lesno 2012: pojedinačno – sprint 

                            Juniorska Prvenstva sveta

                                                        Zlatne medalje (7) 

Rijeka 2010: ekipno

Rijeka 2010: tandem (sa Robertom Ernješijem)

Zadar 2008: pojedinačno za kombinaciju

Zadar 2008: pojedinačno – klasik

Zadar 2008: parovi (sa Milošem Radojičićem)

Nahod 2005: pojedinačno za kombinaciju

Nahod 2005: parovi (sa Gavrom Ćosićem) 

                                                        Srebrne medalje (1) 

Zadar 2008: ekipno 

                                                       Bronzane medalje (1) 

Nahod 2005: ekipno 

                                   Kadetska Prvenstva sveta

                                                        Zlatne medalje (2) 

Sarajevo 2006: pojedinačno za kombinaciju

Sarajevo 2006: parovi (sa Zoranom Pavlicem) 

                            Seniorski pojedinačni  Svetski kupovi 

                                                                Srebrne medalje (2) 

Hiršau 2015: pojedinačno – klasik

Talin 2011: pojedinačno – klasik 

                               Juniorski pojedinačni Svetski kupovi

                                                                     Zlatna medalja (1) 

Rijeka 2009: pojedinačno – klasik 

                 Međunarodi kupovi i Liga šampiona za klubove

Zlatne medalje (4): Svetski kup u Skoplju 2006. (sa Sportom, Podbrezova),  Liga šampiona  u Celju 2012 (sa Sportom),  Liga šampiona u Langesalci 2011. (sa Sportom),  Kup NBC federacije u Augzburgu 2007. (sa Kozolgom).

Srebrne medalje (3): Svetski kup u Apatinu 2013. (sa Sportom), Svetski kup u  Bozenu 2016. (sa Sportom), Liga šampiona u  u Podbrezovoj 2014. (sa Sportom).

Bronzane medalje (3): Svetski kup u  Augzburgu 2012. (sa Sportom), Svetski kup 2011. u Augzburgu (sa Sportom), Liga šampiona u  Štraubingu 2015. (sa Sportom).