IZ PERA BRANIMIRA VASIĆA

Uručena priznanja Udruženja sportskih novinara Srbije

Kuglaši na SP u Detenhajmu startuju protiv Crne Gore, kuglašice sa Francuskinjama

Delegacija Kuglaškog saveza Srbije posetila redakciju lista „Vesti“

Pročitaj  više >>>

Uručena priznanja Udruženja sportskih novinara Srbije

BEOGRAD, 20. januar (Info centar).- Atletičarka Ivana Španović i rvač Davor Štefanek primili su priznanja  za sportiste godine u tradicionalnom izboru Udruženja sportskih novinara Srbije na svačanosti u Skupštini Grada Beograda.  Španovićevoj, koja je trostruki dobitnik, predsednik  Udruženja sportskih novinara Srbije Predrag Milinković uručio je priznanje i za 2015. koje nije primila jer je bila sprečena, dok je za Štefaneka, koji je na visinskim pripremama, priznanje primio njegov brat, a pehar proslavljeni trener Sreta Damjanović.

Ugledne zvanice pozdravio je Andrija Mladenović zamenik gradonačelnika Beograda  koji je i uručio priznanje Španovićevoj, kao i predsednik USNS Predrag Milinković. Priznanja su uručivali Predrag Milinković i članovi žirija Dragiša Kovačević i Predrag Sarić.  Svečanost je pomogao i sponzor “Sport tajm” čiji je predstavnik uručio i prigodne poklone Španovićevoj i bratu Štafaneka.

Među nagrađenima je i predsednik Komisije za informisanje Kuglaškog saveza Srbije Branimir Vasić, dugogodišnji novinar Sporta i “Sportskog žurnala” koji je dobio specijalno priznanje u kategoriji “Izdavački poduhvat godine” za brošuru “150 godina od osnivanja Prve beogradske streljačke družine”. Svečanosti  su prisustvovali Uroš Dragojlović, predsednik i Vojko Pavlović generalni sekretar Kuglaškog saveza Srbije.

Nagrada „Kamera godine“ pripala je snimatelju SOS kanala Marku Jerkoviću, a nagrada „Branka Prelević“, novinarki RTS Sanji Vujisić.

„Dopisnik godine“ je Zoran Janković iz “Sportskog žurnala”, priznanja za „Životno delo“ dodeljena su Dušanu Stamenkoviću iz Leskovca i Vladimiru Dediću iz Beograda.

Specijalna priznanja dobili su i Dragan Todorović novinar Politike za „Eksluzivnu vest“, Vesna Antić novinarka SOS kanala za „Uređivački poduhvat“ i Aleksandar Lokner, takođe iz SOS kanala, za eksluzivni TV prilog.

Ove godine nagrada „Novinar godine“ nije dodeljena, jer nijedan od predloženih kandidata nije ispunio sve kriterujume.

Žiri je radio u sastavu Stevan Kovačević (Radio Beograd, predsednik) i članovi Dragiša Kovačević (SOS kanal), Predrag Sarić (Sportski žurnal), Zoran Marković (RTS), Aleksandar Cvejić (“Info centar”, nekadašnji novinar Tanjuga) i Mirko Kovačević (RTV).

Kuglaši na SP u Detenhajmu startuju protiv Crne Gore, kuglašice sa Francuskinjama

BEOGRAD, 19. januar (Info centar).- Šampion sveta iz Špajherzdorfa 2015, seniorska kuglaška reprezentacija Srbije, odbranu titule  na Šampionatu sveta u Detenhajmu počeće u nedelju 21. maja od 18,30 časova utakmicom protiv Crne Gore, saopštila je Međunarodna kuglaška federacija na devet čunjeva (VNBA klasik).

Drugi meč u grupi je u utorak 23. maja protiv Slovačke (8,00), a poslednja utakmica je u četvrtak 25. maja protiv Poljske (18,30).

Kuglaši Srbije su u „B“ grupi sa Poljskom, Slovačkom i Crnom Gorom. Sastavi ostalih grupa – „A“: Nemačka, Rumunija, Slovenija, Estonija, „C“: Mađarska, Češka, Francuska, Danska, „D“: Austrija, Hrvatska, Italija, BiH.

Dame, koje su na prošlom Šampionatu osvojile sjajno peto mesto, što je jadan od najboljih plasmana u poslednje vreme, su takođe u „B“ grupi sa Hrvatskom,  Francuskom i Poljskom.

Prvu utakmicu igraće 20. maja sa Francuskom (15,00), drugu 22. maja sa Poljskom (11,30) a  poslednju u grupi 24. maja sa Hrvatskom (18,30) koja brani titulu.

Ostale grupe – „A“: Slovenija, Rumunija, Slovačka, Danska, „C“: Češka, Italija, BiH, Crna Gora, „D“: Nemačka, Mađarska, Austrija, Estonija.

Posle takmičenja po grupama, u četvrtfinalu (petak 26. maj) je ukrštanje prvi iz „A“ sa dugim iz „C“  i obrnuto, odnosno, prvi iz „B“ sa dugim iz „D“ grupe  i obrnuto. Polufinala i finala su istog dana u subotu 27. maja.

 

Delegacija Kuglaškog saveza Srbije posetila redakciju lista „Vesti“

BEOGRAD, 18. januar (Info centar).- Delegacija Kuglaškog saveza Srbije posetila je beogradsku redakciju lista „Vesti“, jedine srpske novine za dijasporu, koja se čita u Evropi, Severnoj Americi i Australiji!

Goste su pozdravili predsednik Kompanije „NIDDA verlag“ koja izdaje list „Vesti“Dušan Vidaković, direktor komanije Aleksandar Vidaković, glavni i odgovorni  urednik  Dragoslav Vučić i Dragan Nikodijević  urednik sportske rubrike.

Predsednik Kuglaškog saveza Srbije Uroš Dragojlović, generalni sekretar Vojko Pavlović, član UO KS Beograda Darko Bjelobrk i predsednik Komisije za informisalje KSS Branimir Vasić, upoznali su domaćine sa rezultatima srpskih kuglaša i kuglašica, koji su lane na kadetskom Svetskom kupu, ekipnom i pojedinačnom juniorskom Šampionatu sveta i pojedinačnom seniorskom Prvenstvu sveta u istarskom Novigradu  osvojili 16 medalja, od toga sedam zlatnih, dok je Srbija bila najbolja u bodovanju za prestižni Kup nacija i u juniorskoj i u seniorskoj konkurenciji!

– Srpske kuglaše i kuglašice, koji su u neolimpijskim sportovima među najuspešnijim u Srbiji prošle godine, čekaju dva veoma važna takmičenja u Nemačkoj ove godine – pojedinačni Svetski kup za seniore i juniore od 9. do 12. februara u Štraubingu i  tri izuzetno značajna takmičenja od 12. do 27. maja u Detenhamu – pojedinačni pionirski Svetski kup, ekipno i pojedinačno kadetsko Prvenstvo sveta i seniorski ekipni Šampionat sveta gde muška selekcija Srbije brani titulu iz Zalaegersega 2015. – istakao je Uroš Dragojlović.- Zato smo i došli u redakciju „Vesti“ koje čitaju naši ljudi u dijaspori, da zamolimo za podršku  u predstavljanju i naših uspeha, ali i da nam pomognu da uz srpske kuglaše i kugalašice na ovim takmičenjima bude što više naših navijača koji žive i rade u Nemačkoj.

„Vesti“ izuzetnu pažnju posvećuju događajima u sportu i pomno prate srpske sportiste na svim meridijanima,  a glavni urednik Dragoslav Vučić je posebno naglasio ulogu sportista čiji uspesi ujedinjuju i raduju Srbe u dijaspori.

– Pratimo na stranicama našeg lista mnogo događaja iz kuglanja, posebno u Nemačkoj gde ima dosta klubova naših radnika i znamo koliko je ovaj sport popularan, ali i uspešan. Zabeležili smo i sve što se događalo lane na Prvenstvu sveta u Novigradu i sjajni rezultati  kuglaša su imali i lepog odjeka među srpskim navijačima u dijaspori – podvukao je Dragoslav Vučić.- Podržaćemo kuglaške selekcije Srbija na ova dva velika takmičenja i pozvati navijače da dođu i da ih bodre u Štraubingu i Detenhajmu. Kuglanje ima  Vilmoša Zavarka najboljeg igrača sveta, koji je u tom sportu ono što je Đoković u tenisu i magnet je za sve ljubitelje sporta.

Domaćini su upoznati i sa sastavima srpskih selekcija za Svetski kup u Štraubingu. Selektor seniora Miloš Ponjavić odlučio je da igraju najbolji kuglaš sveta Vilmoš Zavarko (Sport, Podbrezova) i  reprezentativac Beograda Miloš Simijonović, nekadašnji juniorski vicešampion sveta – pojedinačno i u tandemima.

Dragan Fatović, selektor seniorki izabrao je trenutno najbolju srpsku kuglašicu Jasminu Anđelković (Alimenta, Novi Sad) učesnicu osmine finala na SP u istarskom Novigradu prošle godine i bronzanu u miksu sa Baranjem sa SP 2014.

Selektor juniorske muške reprezentacije, četvorostrukih uzastopnih šampiona sveta Vojko Pavlović odlučio se za trostrukog junorskog prvaka sveta iz  Novigrada prošle godine Roberta Ernješija i osvajača sedam seniorskih i juniorskih medalja na istom šampionatu Igora Kovačića (obojica Segedin).

Julujana Vukadinović, selektor  juniorki, opredelila se za bronzanu sa kadetskog Svetskog kupa prošle godine u Novigradu i zvaničnu dvostruku šampionku Srbije za juniorke Kristinu Ljubenković (Singidunum, Beograd) i dvostruku  vicešampionki Srbrije Maju Đukić (Radnički, Novi Sad).

Na poslednjem Svetskom kupu 2015. u Hiršauu u Nemačkoj, srpsko kuglanje postiglo je veliki uspeh osvajanjem tri medalje – srebra i dve bronze. Seniorsko srebro pripalo je Vilmošu Zavarku, dok su juniorske bronze osvojili Maja Đukić i Robert Ernješi.

U kombinaciji za Kup nacija (sabiraju se najbolji rezultati kuglašice i kuglaša) u juniorskoj konkurenciji Srbija je bila prva ispred Nemačke i Austrije, dok je kod seniora zauzela treće mesto iza Mađarske i Hrvatske.