IZ PERA BRANIMIRA VASIĆA

Zavarko najbolji u Skoplju, Sport prvi, Zvezda treća
Zavarko sa mladima na „Trofeju Beograda“

Selekcija „Pak promet“ pobedila  u Kragujevcu

Pročitaj  više >>>

Zavarko najbolji u Skoplju, Sport prvi, Zvezda treća

SKOPLjE, 12. dcembar (Info centar).- Srpski reprezentativac Vilmoš Zavarko, najbolji kuglaš sveta, član Sporta iz Podbrezove (Slovačka) postavio je sa 666 čunjeva rezultat dana  na turniru „Memorijal Gavrilo Gavrilski“ u Skoplju i doprineo da njegova ekipa osvoji prvo mesto, treći put za redom, sa 3.607 čunjeva. U Sportu, koga trenira Miloš Ponjavić, selektor muške seniorske reprezentacije Srbije, šampiona sveta, igrao je i Daniel Tepša, srpski reprezentativac i oborio 570 čunjeva.

 Drugo mesto pripalo je skopskom Makpetrolu, sa 3.556 čunjeva. U redovima Skopljanaca najbolji je bio Ibrahim Memedi sa 660 čunjeva, što je bio i drugi rezultat dana.

Treća je beogradska Crvena zvezda, koja je lane bila druga, sa 3.495 čunjeva. Najbolji u redovima crveno belih bio je gost iz Kragujevca Aleksandar Milinković sa 604 čunja. Drugi gost, Saša Juhas prvotimac šampiona Beograda oborio je 595 čunjeva a igrali su još i Marko Vujović 553, Jovan Kerečki 572, Bojan Kličarić 596 i Marko Antić 595.

Četvrto mesto pripalo je Borcu iz Banjaluke u kome je sjajno odigrao kao gost prvotimac Beograda, svetski prvak iz 2012. Jovan Ćalić 633 čunja što je bio i treći rezultat dana. Odlično je odigrao i drugi gost, prvotimac Korduna iz Kljajićeva Milan Jovetić 611 čunjeva.

 

Zavarko sa mladima na „Trofeju Beograda“

BEOGRAD, 11. decembar (Info centar).- Kuglaški savez Beograda u saradnji sa Sekretarijatom za sport i omladinu Beograda organizovaće u nedelju 13. decembra  „Trofej Beograda“ za mlađe kategorije na kuglani na Banjici, a demonstratori, na kraju takmičenja, biće srpski reprezentativci, najbolji kuglaš sveta Vilmoš Zavarko, Daniel Tepša i Čongor Baranj, kao i prvotimac Partizana Nikola Matijaš!

– Želeli smo da pred mladim kuglašima i kuglašicama igraju i najveće svetske zvezda, članovi naše reprezentacije koja je na Šampionatu sveta u maju u Špajherzdorfu  osvojila zlato. Mladima su neophodni i uzori u sportu da bi napredovali – kaže Novak Obradović predsednik Kuglaškog saveza Beograda.- Na „Trofeju Beograda“ učestvovaće pet muških ekipa – dve selekcije Beograda i po jedna iz Republike Srpske, Slovenije i Makedonije. Planirali smo i četiri ženska tima, dva iz Beograda i dva iz Zrenjanina.

Kao lepa uvertira „Trofeju Beograda“ biće u subotu Prvenstvo Beograda za mlađe kategorije, takođe na kuglani na Banjici,  na kome će učestvovati i polaznici škole kuglanja Kuglaškog saveza Beograda koju vodi Petar Knežević. Iz ove škole prijavljena su 23 učesnika, a očekuje se da  na prvenstvu zaigra ukupno oko 40 mladih takmičara.

 

Selekcija „Pak promet“ pobedila  u Kragujevcu

KRAGUJEVAC, 10. decembar (Info centar).- „Selekcija Pak promet“  koju je odabrao i vodio Milan „Cvika“ Jovanović, direktor reprezentacije Srbije i vlasnik renomirane kragujevačke fabrike „Pak promet“, od igrača iz srpskih superligaša Kragujevca, Metalca, Beograda  i Partizana, pobedila je na revijalnom turniru „Pak promet 2015“ na kuglani u Kragujevcu sa 3.610 čueva ispred šampiona Slovačke Sporta iz Podbrezove (3584), banjalučkog Borca (3.277) i srpskoligaša Šumadije iz Kragujevca (3.113).

Susret „Selekcije Pak promet“ i Sporta bio je izuzetno uzbudljiv i slavili su domaćini sa 3.610:3.584 (5:3). U igračkim poenima bilo je 3:3, ali je „Selekcija Pak promet“ imala 26 čunjeva više u ukupnom zbiru i dobila je dva poena za tesnu, ali zasluženu,  pobedu.

Početak je bio u znaku Aleksandra Milinkovića prvotimca superligaša Kragujevca koji je pobedio Vilmoša Zavarka, najboljeg kuglaša sveta, srpskog reprezentativca u redovima Sporta. Milinković je oborio 644, Zavarko  635 čunjeva, u set poenima bilo je 2:2. Milinković je bio i igrač utakmice. U  prvom bloku reprezentativac Srbije iz Sporta Daniel Tepša pobedio je na više čunjeva druga iz reprezentacije, prvotimca Metalca iz Gornjeg Milanovca Uroša Jagličića sa 621:609 (2:2).  U igrčkim poenima bilo je 1:1 ali su gosti imala tri čunja više.

U drugom bloku, ponovo 1:1 u igračkim poenima, jer je  Miloš Simijonović reprezentativca Beograda, posle dosta obrta savladao  Erik Kuna (612:613, 1:3), dok je iskusni Milovan Pantić prvotimac Kragujevca pobedio Tomku (596:579, 2:2). „Selekcija Pak Promet“ imala je 19 čunjeva više, uz 2:2 u igračkim poenima.

Uzbuđenja su se nastavila i u trećem bloku,  Ivan Trošić igrač Metalca pobedio je Kozaka (594:557, 2:2) doneo treći  poen, ali i lepu čunj razliku posebno u četvrtom setu (160:139), dok je Miloš Radojičić igrač Metalca izgubio sa 3:1 u setovima i 579:555 od Bistrika Vadovica, ali ga je pobedio u poslednjem setu sa 20 čunjeva razlike.

Među rezervama koje su igrale na kraju, zablistao je Novak Obradović prvotimac Partizana koji je sa 600:573 (3,5:0,5) pobedio Balca. Goran Čaluković iz Metalca i zamena Nikola Matijaš iz Partizana  pobedili su sa 568:539 (3,5:0,5) Kiselicu.

Trojica najboljih dobili su pehare: Aleksandar Milinković 644, Vilmoš Zavarko 635 i Daniel Tepša 621. Uručio ih je Milan „Cvika Jovanović“, dok je trofeje  ekipama predao predsednik Kuglaškog kluba Šumadija Dejan Milosavljević. Posebna zahvalnica darovana je Sportskom centru Mladost. Na svečanosti učesnike i goste pozdravio je i Uroš Dragojlovič predsednik Kuglaškog saveza Srbije.

– Sa Zavarkom sam do sada igrao dva puta, prvi put  sam izgubio, sada sam pobedio – rekao je u TV intervjuu igrač dana Aleksandar Milinković.- Igrati protiv najboljeg kuglaša sveta je uvek ogromno zadovoljstvo i još veći izazov ali i inspiracija da dam sve od sebe. Bio je to uzbudljiv meč, verujem da je publika uživala.

Milan „Cvika“ Jovanović je bio sjajan domaćin i organizator:

– Zahvaljujem se na pomoći mojim saigračima iz ekipe „Pak promet“ da organizujemo ovaj turnir, kao i Sportskom centru Mladost, gde je naša kuglana. Sport i Borac  će igrati u subotu na turniru u Skoplju i na proputovanju su bili naši dragi gosti i zahvaljujem se njihovim igračima i rukovodstvu što su Kragujevcu podarili divan kuglaški doživaljaj. Borac i Šumadija, kojoj pomaže i Fabrika  „Zastava oružje“, imaju dugogodišnju tradiciju međusobnih prijateljskih mečeva koja je na najlepši način nastavljena u Kragujevcu.

Pre meča, glavni sudija Milan Ostojić  posebeno  naglasio da su u ekipama „Selekcija Pak promet“ i Sport čak  četvorica reprezentativaca Srbije koji su predvođeni selektorom Milošem Ponjavićem, inače trenerom slovačkog šampiona, osvojili ove godine u maju šampionsku titulu na Prvenstvu sveta: Vilmoš Zavarko, Daniel Tepša, Miloš Simijonović i  Uroš Jagličić. Prepuno gledalište nagradilo ih je burnim aplauzima.  Ostojiću je asistirao kragujevački sudija Miodrag Pešikan, a  sudija zapisničar bio je Dragoslav Vuksanović.

U uvertiri, sastali su se kragujevački srpskoligaš Šumadija i BIH premijerligaš Borac iz Banjaluke. Igralo se na više oborenih čunjeva i gosti su pobedili sa 3.277:3.113. Šumadija je igrala u sastavu Siniša Stević 500, Milorad Lazarević 492, Darko Canković 485, Dragoslav Vuksanović 566, Veselin Živković 478, Miljan Savićević 540, Momčilo Marković 487, Zoran Milinković 528 U ukupnom zbiru nisu se računala dva najslabija rezultata. Borac izveo ovaj tim na staze: Saša Mirković 532, Nemanja Žutić 525, Braco Žutić 561, Slavko Ninković 592, Ljubinko Džajić 544, Vladimir Kajkut 523, Luka Dakić 522. U ukupnom zbiru nije se računao jedan najslabiji rezultat. Sudio je Vlada Đorđević.