IZ PERA BRANIMIRA VASIĆA

Milan Jovetić: iz malog Kljajićeva do svetskog vrha!

Pročitaj  više >>>  

BEOGRAD, 1. jun (Info centar).-  Maleno Kljajićevo uvek je imalo kuglaške šampione, velikog, neponovljivog kapitena reprezentacije  i svetskog pojedinačnog šampiona 2002. Jovana Ćalića, pa sjajnu ekipu Kordun Dunav osiguranja koja je  1997. i 1998. osvojila tutule  državnog prvaka, sve do ove generacije kuglaša Korduna koja se minule sezone  okitila vicešampionskom titulom u Super ligi Srbije i podarila reprezentaciji – Milana Jovetića!

Milan Jovetić je ove godine na Šampionatu Srbije osvojio titulu u disciplini pojedinačno – klasik, dok  mu je u kombinaciji pripala bronza. Uz sjajne igre u superligaškom društvu,  ovi trofeji bili su i najbolja preporuka selektoru Milošu Ponjaviću da ga pozove u reprezentaciju za SP u Detenhajmu gde je odigrao sjajno finale protiv Mađara (642).

Kako ste doživeli slavlje posle finala?

– Bio sam presrećan. Cilj je bila da se odbrani titula, po nju smo došli  i meni je bila ogromna čast  da igram sa ovim momcima u izvanrednoj atmosferi. Bio sam u reprezentaciji 2007. Vratio sam se  posle deset godina i osvojio zlatnu medalju. Nemam reči da opišem koliko sam se radovao i hvala selektoru Milošu Ponjaviću što mi je ukazao poverenje – izneo je utiske 37- godišnji Milan Jovetić, najstariji igrač u srpskom timu.

Bili ste „džoker iz rukava“ selektora Ponjavića. Iznenadio je Mađare uvođenjem igrača koji do tada nije bio u žiži kuglaške javnosti. Kada vam je rekao da će te igrati  u finalu?

– Uoči same utakmice, kada se predaju sastavi ekipe. Nisam imao tremu, niti mnogo vremena da  razmišljam.  Malo sam na početku bio krut, ali kada sam se opustio i kuglana je počela da mi „daje“. Odlično je bila pripremljena i  čak i moj hitac koji nije  jak,  imao je sjajan učinak, naravno, ako ga završim kako treba i ako pogodim. Nije mi smetala paklena buka, sam sam kriv za neke greške  u meču. Da ih nije bilo mogao sam i do poena…

Dosta mečeva pratili ste i sa sekundantske stolice. Koji vam je bio najteži?

– Protiv Slovaka u prvom kolu u grupi.   Pokazalo se, po ko zna koji put, da je, bez obzira na ogromnu razliku u kvalitetu ekipa, prvi meč na prvenstvu uvek najteži.

Imate bogato iskustvo,  bili ste u generaciji Korduna koja je dva puta osvajala državne ekipne titule, potom ste igrali za slovački  Sport iz Podbrezove, Apatin, Petrovardin… Kako ocenjujete kvalitet ekipa na ovom Šampionatu sveta?

– Vrlo visok. Srbija je po svemu odskočila. Pobedili smo osvajače medalja –  bronzane Slovake u grupi, bronzane Nemce u polufinalu i „srebrne“ Mađare u finalu. Naš put do finala bio je teži. Mađari su imali u četvrtfinalu Slovence a u polufinalu Slovake… Mi smo  u polufinalu morali na Nemce sa 700 paklenih navijača…

Milan Jovetić (lični rekord 693 čunja postignut u Banji Junakovć) je sa  Vilmošem Zavarkom, Čongorom Baranjem, Igorom Kovačićem, Robertom Ernješijem, Urošem Jagličićem, Radovanom Vajkovim, Milošem Simijonovićem i kapitenom Danielom Tepšom ispisao zlatne stranice kuglaške istorije  na ovim prostorima. Osvojili su četvrto svetsko zlato na pet poslednjih šampionata: 2009. u Detenhajmu, 2011. u Sarajevu, 2015. u Špajherzdorfu i 2017. u Detenhajmu. U Zalaegersegu 2013.  Srbija je  bila „bronzana“.