IZ PERA BRANIMIRA VASIĆA

Baranj pobedio na “Vojvođanskoj velikoj nagradi” u Bačkoj Topoli
Kovačić pobedio u Gradišci, prva četiri mesta srpskim reprezentativcima
Profesor Nikolić i Vojko Pavlović za katedrom u Politehničkoj školi
Dominacija Zvezde i Pobednika

Pročitaj  više >>>

Baranj pobedio na “Vojvođanskoj velikoj nagradi” u Bačkoj Topoli

BAČKA TOPOLA, 27. decembar (Info centar).- Reprezentativac Srbije, Čongor Baranj, kuglaš šampionske ekipe Beograda pobedio je na međunarodnom turniru “Vojvođanska velika nagrada” na stazama “Funk arene” u Bačkoj Topoli sa 632 čunja, pretekavši za dva čunja prošlogodišnjeg pobednika i rekordera, najboljeg kuglaša sveta srpskog reprezentaivca Vilmoša Zavarka (Sport, Podbrezova – Slovačka)- 630. Treće mesto pripalo je reprezentativcu Srbije, takođe članu šampionske selekcija sa ovogodišnjeg prvenstva sveta Danielu Tepši sa 612 čunjeva. U veliko finale plasiralo se najboljih šest kuglaša iz finala u kome su igrala 24 najuspešnija kuglaša iz kvalifikacija. Baranj je u veliko finale ušao kao treći iz finala sa 648 čunjeva.  U velikom finalu, od šestorice učesnika samo Jovan Ćalić  nije bio član šampionske selekcije Srbije koja je u maju osvojila treću titulu prvaka sveta.

Zavarko je u finalu imao 672 čunja i kao broj jedan se plasirao u veliko finale. U kvalifikacijama dva puta igrao, u prvom izlasku na staze imao je 698 čunjeva, a u  drugom 24. decembra sjajnih 700 čunjeva, što je samo  11 čunjeva manje od njegovog rekorda kuglane postignutog prošle godine. U prvih 60 hitaca, kada je rušio 700 “drva”, Zavarko je imao fantastična 374 čunja, ali je kasnije malo posustao i ostao “kratak” za rekord kuglane. Lane je u dva kvalifikaciona “bacanja” imao 701 i 711 čunjeva, a pobedio je u velikom finalu sa 699 čunjeva.

U ženskoj konkurenciji, pobedila je prvotimka srpskog šampiona subotičkog Pionira “Agro Višković” Renata Vilov sa  619 čunjeva. Prva četiri mesta  pripala su igračicama Pionira “Agro Višković”, druga je  Zorica Barać sa 599 čunjeva, a treća kadetska šampionka sveta Hermina Lukač sa 595 čunjeva.  U kvalifikacijama, najbolji rezultat imala je Nevenka Joković (Pionir “Agro Višković”) od 617 čunjeva.

Rezultati, druge “Vojvođanske velike nagrade”, veliko finale- muškarci: 1. Čongor Baranj (Srbija, Beograd) 632, 2. Vilmoš Zavarko (Srbija, Sport Podbrezova – Slovačka) 630, 3. Daniel Tepša (Srbija, Sport Podbrezova) 612, 4. Igor Kovačić (Srbija, Segedin) 611, 5. Jovan Ćalić (Srbija, Beograd) 610, 6. Goran Ostojić (Srbija, Beograd) 567 čunjeva.

Veliko finale – žene: 1. Renata Vilov 619, 2. Zorica Barać 599, 3. Hermina Lukač 595, 4. Nevenka Joković (sve Srbija, Pionir „Agro Višković“, Subotica) 591, 5. Jasmina Anđelković (Srbija, „Džambo invest“ Novi Sad) 587, 6. Đurđa Đurović (Srbija, Pobednik- Beograd) 521 čunj.

Kuglaši,  finale: 1. Zavarko 672, 2. Tepša 649, 3. Baranj 648, 4. Kovačić 628, 5. Ostojić 626, 6. Ćalić 617, 7. Stevan Živković („13. maj“, Novi Sad) 612, 8. Jovan Kerečki (Crvena zvezda) 612, 9. Čaba Zavarko (Jedinstvo, Novi Bečej) 611, 10. Miloš Simijonović (Beograd) 610, 11. Žombor Zapletan (Mađarska, Repcelaki ) 610, 12. Radovan Vlajkov (Beograd) 604, 13. Uroš Jagličić (Metalac Gornji Milanovac) 602, 14. Robert Ernješi (Srbija, Segedin) 601, 15. Saša Juhas (Beograd) 600 čunjeva itd. U finalu su igrala 24 kuglaša na osnovu rezultata iz kvalifikacija u kojima je učestvovalo preko 80 igrača i igračica. Sudio je hrvatski internacionalni sudija Ivan Gavran. Pobedniku je pripao pehar i 300 evra, drugoplasiranom 200, trećeplasiranom 250, četvrtom 75, petom 50, šestom 40, sedmom 30 i osmom 20 evra.

 

Kovačić pobedio u Gradišci, prva četiri mesta srpskim reprezentativcima

 GRADIŠKA,  26. decembar (Info centar).- Igor Kovačić, juniorski i seniorski reprezentativac Srbije, član seniorske selekcije koja je ove godine osvojila titulu šampiona sveta, drugi put u karijeri pobedio je na četvrtom “Memorijalnom turniru Sanjin Aleksić” u Gradišci u Republici Srpskoj u spomen na talentovanog mladog kuglaša, kadetskog reprezentativca BiH iz ovog mesta, tragično nastradalog u saobraćajnoj nesreći.

Prva  četiri mesta pripala su srpskim juniorskim reprezentativcima koje je vodio selektor omladinaca, trostrukih šampiona sveta i svetskih rekordera Vojko Pavlović. Kovačić je ove godine oborio 632 čunja. Drugi je bio Subotičanin Alen Kujundžić sa 627 čunjeva a treći Robert Ernješi sa 603 čunja, dok je četvrto mesto pripalo Norbertu Ernješiju sa 586 čunjeva.

Kovačić je lane bio drugi i rekorder je teške kuglane u ovom gradu (666). Ponovio je uspeh iz 2013. kada je takođe trijumfovao.

– Ovo je veoma zahtevna kuglana i čestitke svim reprezentativcima  na rezultatima koji mogu samo da nas raduju na pragu 2016. Čeka nas juniorsko prvenstvo sveta u maju gde branimo titulu – rekao je Vojko Pavlović, selektor juniorske reprezentacije.- Kao i uvek, organizacija je bila odlična i zahvaljujemo se organizatorima na gostoprimstvu.

Rezultati, četvrti “Memorijalni turnir Sanjin Aleksić“: 1. Igor Kovačić 632, 2. Alen Kujundžić 627, 3. Robert Ernješe 603, 4. Norbert Ernješi (svi Srbija) itd. Plasmani ostalih srpskih igrača: 8. Marko Antić 573, 9. Čaba Zavarko  569 …13. Milorad Vojnović 548 …17. Bojan Kličarić 537 itd.

Učestvovalo je 20 kuglaša iz Hrvatske, Srbije i BiH.

DOSADAŠNjI POBEDNICI – 2012: Marko Trklja (Knin Revita) 639, 2013: Igor Kovačić (Srbija) 666, 2014: Radovan Vlajkov (Srbija) 647, 2015: Igor Kovačić (Srbija) 632.

 

 

Profesor Nikolić i Vojko Pavlović za katedrom u Politehničkoj školi

BEOGRAD, 20. decembar (Info centar).- Kuglanje je sport koji se voli celog života i kada prestanete, iz raznoraznih razloga, da se njime bavite.

 Potvrdio je ovo i profesor Branislav Nikolić, nekadašnji kuglaš Mladenovca i 4. jula i kuglaški sudija (položio 1995) sada profesor u školi koja se zove Politehnika-škola za nove tehnologije u Novom Beogradu (odeljenje u Ulici Milutina Milankovića 148). Zbog povrede kolena rano je prestao da igra, ali kuglanje nije prestao da voli. Organizovao je u školi „čas iz kuglanje“ i pozvao u goste Vojka Pavlovića generalnog sekretara Kuglaškog saveza Srbije i selektora juniorske reprezentacije Srbije, trostrukih šampiona sveta i svetskih rekordera!

 O času je profesor Nikolić  obavestio učenike lepim plakatom na kome su  bila i tri pitanja: „Koji je najuspešniji srpski sport od 2006“, „Ko je trostruki šampion sveta“ i „Ko je najbolji svetski igrač“?

Okupilo se preko 20 učenika, a profesor Nikolić je pripremio i video zapise sa nekoliko poslednjih velikih kuglaških šampionata.

Vojko Pavlović je, veoma nadahnuto i emotivno,  govorio o istoriji kuglaškog sporta, koji je drvena disciplina jer su još u starom Egiptu  faraoni kuglali. U pojedinim regionima Srbije, kuglanje ima vekovnu tradiciju, kao, na primer, u Senti gde postoji više od 120 godina. Jugoslavija je 1953. bila domaćin prvog seniorskog ekipnog Šampionata sveta, muška reprezentacija  Jugoslavije postala je prvi šampion sveta, a kuglašice su bile druge. Jugoslavije ja  bila je i jedan od osnivača Međunarodne kuglaške federacije. Kuglaški savez Srbije je osnovan 1953.  Đake je Pavlović upoznao i sa pravilima kuglanja, dimenzijama kuglana, (doneo je jedan čunj i kuglu da učenici vide  kao izgledaju), kao  i, naravno, o uspesima.

– Srpsko kuglanje, što uvek sa ponosom ističem, spada u najtrofejnije neolimpijske sportove i na „večitoj listi“ po broju medalja smo uz rame Nemačkoj koja ima deset hiljada klubova, a mi oko 90 – rekao je Pavlović.-  Na poslednja četiri šampionata sveta, seniori Srbije osvojili su tri zlata i bronzu, a juniori su trostruki uzastopni svetski prvaci i sa poslednjeg Prvenstva sveta imaju i ekipni svetski rekord! I kadeti su nam u poslednjem četvorogodišnjem ciklusu bili šampioni sveta. Malo je nacija koje mogu da se pohvale da su im muške selekcije u sve tri kategorije u jednom trenutku bile prvaci sveta!

Đacima je otkrio i odgovor na pitanje sa plakata profesora Nikolića ko je najbolji kuglaš sveta: to je Vilmoš Zavarko reprezentativac Srbije! U njegovoj sportskoj biografiji blista 17 titula šampiona sveta, pojedinačnih ili sa reprezentacijama, juniorskom i seniorskom.  Na kraju je kroz razred krenuo i spisak  i đaci, koji su bili zanteresovani da probaju kako izgdleda kuglanje na kuglani, su se upisivali…

Profesor Nikolić, koji je u Stručnom veću nastavnika prirodne grupe predmeta, je objašnjavajući dimenzije kugle, spojio lepo sa korisnim, pa je govorio i o  materijalu od koga se one prave, kao i o materijalu  „ploča“ koje se koriste za staze. Đaci su sa velikom  pažnjom pratili projekcije finala Šampionata sveta ove godine u Nemačkoj kada su seniori Srbije postali prvaci, kao i izlaganja Pavlovića. Vrlo brzo se osetilo da nisu došli samo da „odremaju“ čas i dobiju „plus“ za bolju ocenu, već da ih je lepa priča o kuglaškom sportu iskreno zainteresovala…

– Već imamo dve škole čiji su se profesori iskreno zainteresovani za kuglanje i to me, kao kuglaškog radnika, raduje i bodri da istrajem i kada je teško, jer su škole  nepresušna vrela talenata za svaki sport , naravno, i kuglanje- dodao je Pavlović.- Profesor Ljubomir Mosurović iz OŠ „Svetozar Miletić“ u Zemunu se javio savezu pre nekoliko meseci i zamolio da mu donesemo kugle i čunjeve da u sali imrovizuje stazu da deca vide šta je kuglanje. Od velikog mecene kuglaškog sporta Paje Markovića, poznatog pančevačkog privrednika, dobili smo devet starih čunjeva i dve kugle i odneli profesoru Mosuroviću. Uskoro planiramo da obiđemo i ovu školu i vidimo šta đaci znaju i umeju…

KSS je školi u kojoj radi profesor Nikolić ostavio nekoliko plakata sa fotografijom Zavarka  na kojima su pobrojani i uspesi srpskih kuglašica i kuglaša.

 

 

Dominacija Zvezde i Pobednika

BEOGRAD, 19. decembar (Info centar).- Mladi kuglaši Crvene zvezde dominirali su na Prvenstvu Beograda za juniorske kategorije osvojivši tri prva mesta: Ivan Anđelković 598, Želislav Jakab 594 i Bojan Kličarić 586 čunjeva. Četvrti je Petar Janković iz Partizana sa 582, dok je peto mesto pripalo Mihalu Garafijatu iz Crvene zvezde sa 566 čunjeva. Učestvovalo je  16 kuglaša.

Mlade kuglašice Pobednika osvojile su prvo i drugo mesto. Svetska vicešampionka u kombinciji i “bronzana” pojedinačno Kristina Ljubenković iz Pobednika bila je najbolja juniorka sa 536 krugova, dok je drugo mesto osvojila Gordana Rogić takođe iz Pobednika sa 506 krugova dok je treća Sofija Lukendić iz Sirmijuma sa 492 kruga. Ana Irga  (EDB) sa 489 čunjeva osvojila je četvrto, a  peta je Nevena Antić u Singidunuma sa 481 čunjeva. Ukupno je učestvovalo devet kuglašica.

Igralo je i dosta polaznika iz škole kuglanja Kuglaškog saveza Beograda koju vodi Petar Knežević.

Prvenstvo  Beograda organizovao je Kuglaški savez Beograda, koji sa Sekreterijatom za sport i omladinu Beograda  razvija kuglaški sport među mladima u Beogradu.