IZ PERA BRANIMIRA VASIĆA

Jevremović najuspešniji polaznik međunarodnog kampa u Vrbasu

Iliji Jevremoviću zlato i bronza, Marku Erdeljanu srebro

Počeo međunarodni kamp u Vrbasu

Pročitaj  više >>>

Jevremović najuspešniji polaznik međunarodnog kampa u Vrbasu

VRBAS, 4. avgust, (Info centar).- Ilija Jevremović, pionirski reprezentativac Srbije, osvajač zlata u miksu sa Kristinom Trošić i pojedinačne bronze na pionirskom Svetskom kupu u maju u Detenhajmu u Nemačkoj, najuspešniji je učesnik kampa Međunarodne kuglaške federacije na devet čunjeva – klasik (VNBA NBC klasik) završenom u Vrbasu.

Poslednjeg dana Jevremović, kuglaš Car Lazara iz Kruševca, se okitio zlatom u disciplini pojedinačno-  klasik i srebrom u kombinaciji za koju su se računali rezultat iz takmičenja grupa i pojedinačnog finala.  Tako je učešće završio sa četiri trofeja –  dva zlatna (pojedinačno – klasik i pojedinačno –sprint), srebrom (pojedinačno – za kombinciju) i bronzom (miks sa Čehinjom Mihealom Provaznikovom). Trofeje u sprintu i miksu osvojio je prvog dana završnih nadmetanja.

Lep rezultat ostvario je i Marko Erdeljan, kuglaš Vojvodine iz Bačkog Gradišta, koji je trijumfovao u kombinaciji i bio treći u pojedinačnom – klasik.  Erdeljan ima tri medalje – zlato i dve srebra. Prvog dana završnih takmičenja u kampu osvojio je srebro u miksu sa Helenom Mervartovom iz Češke. Zoran Beracka kuglaš Slavie iz Kovačice,  bio je peti pojedinačno – klasik i  osmi za kombinaciju.

Kod devojčica, najuspešnija  takmičarka kampa je Čehinja Mihaela Provaznikova sa tri trofeja – dva zlata i bronzom.  Slovenka Iris Zoran ima četiri meadlje, ali samo jednu zlatnu, uz tri bronzane.  Sve medalje poslednjeg dana u kampu podelile su iste kuglašice i redosled je u obe discipline bio isti:  Provaznikova, Tea Repnik, Iris Zoran (obe Slovenija)! Najbolji plasman od srpskih kuglašica ostvarila je Kristina Trošić, pionirska reprezentativka Jagodine, koja je sedma i pojedinačno – klasik i za kombinaciju. Renata Bodo iz Kristala je  osma u kombinaciji i deveta pojedinačno – klasik, dok je Ena Grubor (Singidunum) zauzela 15. mesto u obe discipline.

– Zahvaljujem se Kuglaškom savezu Srbije koji je bio sjajan domaćin  i izvanredan organizator šestog kampa NBC – istakao je Klaus Bart predsednik Međunarodne kuglaške federacije na devet čunjeva – klasik (VNBA NBC klasik).- U pripremi i sprovođenju kampa učestvovao je odličan i uigran tim u kome su bila i dva srpska ugledna trenera Miloš Ponjavić i Vojko Pavlović i  sve je proteklo u najboljem redu. Posebno sam zadovoljan jer su se i mladi polaznici  osećali prijatno u Vrbasu. NBC će ubuduće  plaćati jednu trećinu troškova kampa za sve učesnike i time pomoći nacionalnim federacijama.

Uroš Dragojlović, predsednik Kuglaškog saveza Srbije je naglasio:

– Tradicija   održavanja kampa u Vrabsu je nastavljena, ovo je treći put, drugi za redom, da smo domaćini svetskim talentima u CFK „Drago Jovović“. Nadamo se da će NBC ovaj grad sa sjajnim uslovima, odličnom kuglanom, dvoranom, atletskom stazom i bazenima, izabrati za stalnog organizatora kampa za mlade kuglašice i kuglaše do 16 godina. Ministarstvo omladine i sporta Srbije je 1991. pokrenulo naše kampove koje su iznedrili brojne bisere, ne samo srpskog, nego i svetskog sporta i  upravo je KS Srbije 2009. predložio da se organizuje i međunarodni kamp koji, ne samo da je dobra škola za talente, nego i za trenere da razmene iskustva jer su u Vrbasu radili istaknuti svetski stručnjaci.

Glavni trener  u kamu Miloš Ponjavić, doskorašnji selektor srpske seniorske repzentacije, šampiona sveta je  istakao:

– Trudili smo se da tako osmislimo program kampa da to bude primer kao se sedam dana radi na kondicionom, tehničkom i taktičkom planu i da to deca, kada se vrate u klubove, koriste u trenažnom procesu. Termin je nezgodan, na primer u Srbiji ne rade još sve kuglane, pa polaznici dolaze fizički nepripremljeni. Dobro je što je poseta predsednika NBC Klausa Barta iskorišćena i za neke dogovore o budućnosti kampa. Po meni je sjajna odluka da će ubuduće i klubovi, a ne samo nacionalne federacije, moći da prijave polaznike.

Na kraju podeljene su diplome svim polaznicima i spomen plakete gostima i trenerima. Najveći aplauz dobio je najmlađi polaznik, sedmogdišnja slovačka nada  Martin Benicki. U kampu je bio sa sestrom Anom i starijim bratom Marianom. Trener u kampu bio je njihov otac Marian Benicki – stariji.

Koordinator programa kampa bio je Jirži Jančalek (Češka), potpredsednik Međunarodne kuglaške federacije na devet čunjeva klasik (NBC klasik) zadužen za mlađe kategorije. U trenerskom timu, uz Ponjavića, bili su  Eva Kotilova (Češka), Iztok Kovač (Slovenija), Ondrej Kiselica i Marian Benicki (obijica Slovačka) i selektor juniorske reprezentacije Srbije, četvorostrukih uzastopnih prvaka sveta, Vojko Pavlović. Poslednjeg dana kamp su obišli potpredsednik NBC klasik mađarski kuglaški radnik Ferenc Karšai i predsednik Kuglaškog saveza Mađarske  Marsel Pintjuke.

Rezultati – kuglaši, pojedinačno-klasik: 1. Ilija Jevremović (Sbrija) 558, 2. Tine Vidmar (Slovenija) 550, 3. Marko Erdeljan (Srbija) 541, 4. Ondrej Stranski (Češka) 533, 5. Zoran Beracka (Srbija) 515 čunjeva itd.

 Kombinacija: 1. Erdeljan 810 (rezultat u grupi 269, pojedinačno – klasik 541), 2. Jevremović 803 (245 i 558), 3. Vidmar 787 (237 i 550) …8. Beracka 741 (226 i 515) itd. Ukupno 13 učesnika.

Kuglašice, pojedinačno – klasik: 1. Mihaela Provaznikova (Češka) 551, 2. Tea Repnik 541, 3. Iris Zoran (obe Slovenija) 527…7. Kristina Trošić 502…9. Renata Bodo 493…15. Ena Grubor 436.

Kombinacija: 1. Provaznikova 815 (265 i 551), 2. Repnik 812 (271 i 541), 3. Zoran 775 (248 i 527)…7. Trošić 765 (263 i 502), 8. Bodo 718 (225 i 493)…15. Grubor 662 (226 i 436). Ukupno 15 učesnica.

(Opširniji razgovor sa predsednikom NBC klasik Klausom Bartom emitovaćemo narednih dana)

 

Iliji Jevremoviću zlato i bronza, Marku Erdeljanu srebro  u međunarodnom kampu u Vrbasu

VRBAS, 3. avgust (Info centar).- Pionirski reprezentativac Srbije kuglaš  kruševačkog Car Lazara Ilija Jevremović osvojio je prvo mesto  u disciplini sprint u kampu Međunarodne kuglaške federacije na devet čunjeva klasik (VNBA NBC klasik) koji  se do 5. avgusta održava u Vrbasu.

U disciplini miks  Helena Mervartova (Češka) i Marko Erdeljan (Srbija) su se okitili srebrom, a Jevremović je sa Mihaelom Provaznikovom iz Češke osvojio bronzanu medalju.

U finalu sprinta protiv Slovenca Tine Vidmara, Jevremović je poveo u setovima (99:91). U drugom setu  bilo je 91:91  pa se za pobedu u setu razigravalo sa po jednom „zlatnom kuglom“. Slovenac je odigrao prvi i srušio četiri čunja, Jevremović je, potom, oborio pet i slavio! Bronzane medalje su  pripale Ladislavu Hetslu (Češka) koga je u polufinalu eliminisao Jevremović sa 2:0 (89:84, 109:71) i Filipu Mikulaštiku (Češka) koga je, takođe sa 2:0, u polufinalu izbacio Vidmar. Mikulaštik je pre toga eliminisao u četvrtfinalu sa 2:0 u setovima (95:75, 112:103)  našeg Marka Erdeljana i sa 112 čunjeva u tom meču postavio najbolji rezultat u setu na takmičenju kuglaških nada. Zoran Beracka treći srpski polaznik kampa bio je slobodan u prvom kolu, ali ga je u osmini finala eliminisao  Jevremović sa 2:0 (85:76, 92:85).

U miksu, Mihaela Provaznikova i Ilija Jevremović izgubili su u polufinalu  posle „zlatnih kugli“ od, kasnije, pobedničkog para Iris Zoran (Slovenija) – Ondrej Stranski (Češka). U setovima je bilo  1:1 (119:124, 129:119) pa su odlučivale dve „zlatne kugle“. Provaznikova i Jevremović su oborili 11 čunjeva, Zoran i Stranski 12 i prošli u finale gde su bili bolji, takođe posle „zlatnih kugli“ (13:12) od Helene Mervartove i Marka Erdeljana (Srbija).  U setovima je bilo 132:130, 143:144. Bronzanim medaljama okitili su se  Sara Rovtar (Slovenija) i Ladislav Hetcl (Češka) i Provaznikova i  Jevremović.

U sprintu za devojčice, ni jedna od tri srpske takmičarke (Renata Bodo, Ena Grubor i Kristina Trošić)  nije se umešala u borbu za medalje.  Sara Rovtvar (Slovenija), koja je u prvom kolu eliminisala našu Renatu Bodo, osvojila je zlato,  pobedivši Helenu Mervartovu iz Češke u finalu sa  2:0. Bronze su pripale Nađi Poliakovoj (Slovačka) i  Iris Zoran (Slovenija).  Rovtar je u polufinalu eliminisala Zoran na „zlatne kugle“ (18:17), dok je Mervartova  bila bolja od Poliakove sa 2:0 u setovima.

– Ovo je bolja generacija nego lane-  prva je ocena Miloša Ponjavića, doskorašnjeg selektora seniorske reprezentacije Srbije, četvorostrukih šampiona sveta koji je na  čelu trenerskog tima u kampu u kome su još i Eva Kotilova (Češka), Iztok Kovač (Slovenija), Ondrej Kiselica i Marian Benicki (obijica Slovačka) i selktor juniorske reprezentacije Srbije, četvorostrukih uzastopnih prvaka sveta, Vojko Pavlović – Po fizičkoj pripremljenosti i širkoj sporskoj kulturi odskaču  polaznici iz Češke i  Slovenije.

To se pokazalo u rezultatima, Češka i Slovenija su osvojile najviše trofeja, slede Srbija i Slovačka. Medalja polaznicma kampa uručio je koordinator programa kampa Jirži Jančalek (Češka), potpredsednik Međunarodne kuglaške federacije na devet čunjeva klasik (NBC klasik) zadužen za mlađe kategorije.

Rad u kampu pratili su i predsednik Međuanarodne kuglaške federacije na devet čunjeva – klasik (NBC klasik) Klaus Bart, predsednik KS Srbije Uroš Dragojlović,  referent za marketing u NBC klasik istaknuti slovenački kuglaški radnik Franc Gornik kao i Jovan Kerečki  kuglaš Crvene zvezde i velika mecena kuglaškog sporta u Srbiji, koji će, na predlog Barta, biti  kooptiran u Komisiju za marketing NBC – klasik.

Do završetka kampa u kome je 18 polaznika (15 devojčica i 13 dečaka) iz Slovenije, Češke, Slovačke i Srbije, odigraće se i takmičenje u disciplini  pojedinačno klasik koja će se sa rezultatom  iz ekipnog takmičenja pet grupa, računati i za medalje u kombinaciji. Očekuje se i dolazak i drugog potpredsednika  NBC – klasik, mađarskog sportskog zvaničnika Ferenca Karšaija iz Segedina.

 

 

Počeo međunarodni kamp u Vrbasu

BEOGRAD, 31. jul (Info centar).- Kamp talenata Međunarodne kuglaške federacije  za kuglanje na devet čunjeva- klasik (VNBA NBC) počeo je  u Vrbasu  gde je održan i 2013, 2014. i 2016.

 Učestvovaće 28 mladih kuglašica i kuglaša iz Slovenije, Slovačke, Češke i Srbije i radiće pod nadzorom vrhunskog tima trenera na čijem je čelu srpski stručnjak  Miloš Ponjavić, doskorašnji selektor seniorske reprezentacije Srbije, četvorostrukih šampiona sveta. Koordinator programa  kampa je Jirži Jančalek (Češka), jedan od potpredsednika NBC koji je zadužen da prati mlađe kategorije. Kamp će trajati do 5. avgusta.

– Vrbas  i CFK „Drago Jovović“ su izvanredni domaćini a odlične uslove- sjajnu kuglanu, bezene, atletsku stazu i dvoranu… prepoznali su i čelnici NBC koji su četvrti put organizovali kamp u ovom gradu – kaže Uroš Dragojlović predsednik Kuglaškog saveza Srbije koji je pozdravio učesnike i goste na otvaranju kampa i poželeo im dobar rad i prijatan boravak u Vrbasu.-  Mnogo mladih, vrhunskih igrača, ne samo iz Srbije, prošlo je kroz ovaj kamp  i nadam se da će  narednih godina još veći broj nacionalnih federacija uvideti da  on donosi samo korist u razvoju talenata i da će nam se pridružiti. Najavljen je i  dolazak novog predsednika NBC, nemačkog sportskog zvaničnika  Klausa Barta i drago mi je što će se i on uveriti u vrhunski kvalitet stručnog programa kampa i izvanredne uslove.

Srbija ima šestoro učesnika, po tri kuglišice i kuglaša: Renata Bodo (Kristal Zrenjanin), Kristina Trošić (Jagodina), Ena Grubor (Singidunum, Beograd), Zoran Beracka (Slavia, Kovačica), Ilija Jevremović (Car Lazar Kruševac) i Marko Erdeljan (Vojvodina, Bačko Gradište).  Kristina Trošić i Ilija Jevremović su  u maju na pionirskom Svetskom kupu u Detenhajmu (Nemačka) osvojili zlato u miksu, dok se Jevremović okitio i pojedinačnom bronzom.

U kampu su dečaci i devojčice od 15 i 16 godina. Kompletan trošak je 150 evra, od toga 50 evra daje međunarodna federacija (NBC klasik).