KLUŽ 23. MAJ 2018.

Vilmoš Zavarko šampion sveta u sprintu!

Srpski miks stao u četvrtfinalu

Pročitaj  više >>>

Vilmoš Zavarko šampion sveta u sprintu!

KLUŽ, 23. MAJ (Info centar).- Vilmoš Zavarko, srpski reptezentativac i najbolji kuglaš sveta, osvojio je šampionsku tutulu u disciplini sprint na seniorskom Šampionatu sveta u rumunskom Klužu.

Ovo je prva medalja srpskih kuglaša na ovom takmičenju.

Zavarku je ovo druga uzastopna svetska zlatna medalja u sprintu. Prvu je osvojio pre dve godine u istarskom Novigradu. Ima vicešampionske titule u ovoj disciplini iz Banjaluke 2008. i Ricinga 2010, kao i dve bronze iz Lesna  2012. i Brna 2014. U poslednjih  deset godina Zavarko je u sprintu stalno bio na pobedničkom postolju na Šampionatima sveta!

U finalu, koje je podiglo na noge gledaoce, Zavarko je  pobedio Nemca Aksela Šondermajera sa  2:0 u setovima 113:103 i 130:103 i popravio svoj najbolji ukupni rezultat na 243 čunja, sedam manje od svetskog rekorda našeg Igora Kovačića iz Novigrada 2016. U borbi za medalju, Zavarko je dva puta obarao 231 čunj.

Bronzane medalje pripale su Italijanu Volfgangu Blasu i  Rumunu Nikolaju Lupuu.

U ženskoj konkurenciji, titulu je osvojila Hrvatica Ines Maričić pobedivši u finalu drugaricu iz reprezentacije Mirnu Bosek  na „zlatne kule“ 23:20. Bronze su osvojile Dženi Smevold (Švedska) i  Anita Meheš (Mađaraska). Švedskoj je ovo prva medalj u istoriji u sprintu.

– Izuzetno sam srećan zbog ovog uspeha – pričao je Zavarko, jedini igrač u istoriji ove discipline koji je odbranio titulu – Jedina mala kriza bila je u prvom setu protiv Slovaka Nemčeka u prvom kolu i to je jedini set koji sam izgubio. Kada sam u drugom setu oborio četiri „devetke“, „podigle“ su me i kasnije je sve bilo mnogo lakše. Taj meč mi je i bio najteži, jer sam igrao „zlatne kugle“ a  to je svojevrsni rulet…

U finalu ste bili blizu da oborite svetski rekord od 250 čunjeva koji je u Novigradu 2016. postavio vaš drug iz reprezentacije Igor Kovačić?

-Pre 19. hica oborio sam tri „devetke“, bile su prave „bombe“ i  nije bilo dileme da će pasti svi čunjevi. U 19. hicu sam ponovo poslao „bombu“, pala je „osmica“, deveti  čunj se nakrivio unazad, ali nije pao. Da  je pala „devetka“ bio bih u prilici da srušim rekord. Ali, i ovako sam …

Čeh Jan Bina, omladinski šampion sveta, po  procenama bio vam je najopasniji rival?

– Ako ga pustite da se razigra teško ga je zaustaviti. Zbog toga sam od starta krenuo jako, da mu ne dozvolim da stekne bilo kakvu prednost. Posle je sve bilo mnogo lakše. U finalu sam  bio veoma siguran, pokazuje to i rezultat, apsolutno najbolji u u sprintu. Sada je na redu nastavak  pojedinačnog takmičenja, dolaze važni mečevi, nema opuštanja i nadam se novim uspesima.

Daniel Tepša kapiten reprezentacije i vedri dobri duh ekipe, nije odoleo a da ne pecne Zavarka:

– Molim vas da napišete, zbog kuglaške javnosti, da se ovom medaljom Zavarka Srbija izjednačila po broju trofeja sa Švedskom i Italijom. Svi imaju po jedan…

Posle finala pred Zavarkom je klekao legendarni rumunski as Nikolae Lupu nekadašnji šampion sveta i  – poklonio mu se – do daske položnice.

U finalu je Zavarko lako preslišao Nemca Aksela Šondermajera sa  2:0 u setovima 113:103 i 130:103.  U drugom setu posle 76 u pune, naređao je tri „devetke“ u „čišećenju“ (11, 17. i 18. hitac).

U polufinalu je bio bolji od Italijana Blasa takođe sa 2:0 (131:116 , sa 77 u pune i tri „devetke“ u „čišćenju“ (13, 19. i 20. hitac)  i 110:94. Zavarko je ponovo oborio 241 čunj kao u prvom kolu.  Blas nije tugovao zbog poraza, njemu je ovo prva svetska medalja posle 18 učešća na Šampionatima sveta!

Opasnog rivala, Zavarko je imao u četvrtfinalu. Omladinski šampion sveta Čeh Jan Bina koji stalno igra kao da je priključen na 220 volti i napunjen adrenalinom, ovog puta se namerio na boljeg: Zavarko je pobedio sa 2:0  u setovima 118:97 i 109:101. Srušio tri „devetke“ u „čišćenju“ u 15, 16, i 17. hicu a pre toga je očistio „libek“ (levi „seljak“, srednji i desni „seljak“) koji mu je ostao posle hica u pune!

U drugom kolu Zavarko je sa 2:0 u setovima eliminisao Hrvata Marinovića 112:105 i 112:98.

U prvom kolu, Vilmoš Zavarko je još jednom pokazao zašto je najbolji kuglaš sveta! Slovak Petr Nemček, nekadašnji kadetski svetski rekorder u sprintu, poveo je  sa 1:0 u setovima (108:110). Zavarko je drugi set odigrao kao mašina i dobio ga sa 133:102, izjedanačivši na 1:1.  Imao je 70 čunjeva u pune i 63 u „čišćenju“ sa  četiri „devetke“ u 11, 12, 15. i 20. hicu za izavnredan ukupni rezultat od  241 čunj, samo devet čunjeva manje od svetskog rekorda iz Novigrada našeg Igora Kovačića (250).

U tri dodatne „zlatne kugle“  Zavarko je srušio 21 čunj (osam, šest i sedam) a Nemček 14 čunjeva (pet, tri i šest) i plasirao se u drugo kolo!

Druga dva naša poredstavnika u sprintu Igor Kovačić i Robert Ernješi poraženi su u prvom kolu sa po 2:0 u setovima. Ernješi je izgubio od Hrvata Totića 108:97 i 106:100, a Kovačić od  Nemca Pointingera  103:101 i 115:113. Odlučila su po dva čunja razlike u svakom setu…

– Igra Zavarka  u Klužu pamtiće se dugo.  Samo je  u početku bio malo nesiguran, kasnije je to bila kuglaška simfonija –  komentar je selerora seniora Vojka Pavlovića koji je u  prvom vođenju seniorske reprezentacije već „osvojio“ zlatnu medalju.- Igor Kovačić i Robert Ernješi su se žalili da ne mogu da drže kugle, ispadale su im. Da je sve bilo u redu uveren sam da bi i oni daleko dogurali…

U drugom kolu sprinta tri srpske predstavnice su razigravale „zlatnim kuglama“ i – izgubile.

Jasmina Anđelković je protiv odlične Mađarice Anite Meheš  razigravala za pobedu u prvom setu završenom 108:108. Baraćeva je, posle  64 u pune, oborila dve „devetke“ u „čišćenju“ (13. i 17. hitac), ali je Mađarica odlično otvarala i imala čak tri „osmice“.  Prva je igrala Baraćeva i srušila osam čunjeva. Meheš je takođe srušila „osmicu“. Drugim hicem Anđelkovićeva je  oborila „šesticu“ bez prvog čunja, Meheš sedmicu i pripao joj je set.

U drugom setu Jasmina Anđelković je srušila samo 55 čunjeva u pune, Mađarica 68 i tu se već nazirao konačan ishod. Meheš je dobila set sa 119:80 za pobedu od 2:0.

Maja Đukić je igrala sa Estonkom Heret Ots koja je eliminisala u prvom kolu sa odličnim rezultatom od 225 čunjeva,  Poljakinju sa „bovling hicem“ Kingu Konopu. U prvom setu bilo je 117:75 za Estonku, u drugom 99:90 za Maju Đukić. Estonka je prva igrala „zlatnu kuglu“ i oborila sedam čunjeva, Đukićeva – pet.  Drugim hicem Ots je srušila „devetku“, Đukićeva samo šest čunjeva. Trećim hicem Estonka je oborila četiri čunja i srpskoj reprezentativki bilo je neophodno da  sruši „devetku“ da bi se razigravanje ponovilo. Oborila je „sedmicu“ i Ots je otišla u četvrtfinale (20:18).

 Zorica Barać je u prvom setu lako izašla na kraj sa Šveđankom Smevold. Napravila je prednost od deset čunjeva u pune (66:56) i rutinski završila set u svoju korits 92:80. U drugom setu,  Šveđanka je povela posle deset hitaca u pune (63:56) i  na kraju osvojila set sa 98:90. Prva serija sa tri kugle završena je nerešeno 19:19: Barać devet, tri i sedam čunjeva, Smevold šest, osam i pet.

U drugoj seriji, prvo  je igrala Zorica Barać  četiri, tri i osam čunjeva. dok je Švađanka srušila „sedmicu“ i dve „šestice“ i trijumfovala (15:19). Baraćeva je šansu propustila „trojkom“ posle „devetke“ u prvom doigravanju…

Dva od tri meča prvog  kola ženskog sprinta pokidali su nerve srpskim navijačima, ali na sreću sve se dobro završilo i sve tri srpske kuglašice su – prošle. Prvo je Jasmina Anđelković sa 2:0 u setovima (105:89 i 115:92) pobedila Mađaricu Šaš, oborivši i odličnih 220 čunjeva što je bilo veoma važno za kombinaciju.

Potom su na staze, u istom bloku, izašle Zorica Barać protiv Nemice Šnajder i Maja Đukić protiv Čehinje  Kantnerove.

Baraćeva je prvi set dobila u velikom stilu 113:92  i imala je „devetku“ u „čišćenju“ u 18. hicu. Ušla je u „čišćenje“ sa lepom zalihom iz punih 68:59. U drugom setu,  Barać je loše odigrala „čišćenje“ i Nemica je izjednačila 108:97. Igrale su se tri dodatne kugle. Startovala je Nemice sa tri čunja. Baraćeva je  srušila „četvorku“. U drugom hicu Šnajder je oborila  šest čunjeva, Baraćeva izvanredna – „devetka“. Poslednjom kuglom Nemica je srušila sedam čunjeva i srpskoj kuglašici su bila potrebna četiri „drva“ za trijumf. Poslala je kuglu, koja se nije ni za milimetar pomerila od sredine, i izbila samo srednja tri čunja za- 16:16! U gledalištu uzdasi… Prešlo se na drugu seriju, Baraćeva je prvim hicem oborila četiri čunja i- ponovo uzdasi… Nemica  je, međutim, pogodila, takođe, četiri čunja. Sledećim hicem Zorica Barać je srušila osam čunjeva, Nemica – „devetku“. Poslednjom kuglom Baraćeva je oborila „sedmicu“, Nemici je bilo potrebno sedam čunjeva za pobedu, ali je „probila“ četiri čunja kroz sredinu i ogromna radost srpskih navijača na tribinama!

„Zlatne kugle“ igrala je Maja Đukić protiv Čehinje Kantnerove.  Posle 1:1 u setovima (prvi je dobila Čehinja 108:102, drugi Đukićeva  111:101 sa „devetkom“ u 16. hicu. Kantnerova je prva bacila dodatnu kuglu i srušila „devetku“ zaledivši srca navijača Srbije. Đukićeva je oborila šest čunjeva. Drugim hicem, Čehinja je bila na visini zadatka i oborila „sedmicu“, ali je Đukićeva pokazala da ima lavovsko srce: srušila je „devetku“.  Čehinja je odigrala poslednju kuglu i oborila pet čunjeva. Đukićevoj je trebala „sedmica“ za pobedu. Poslala je, međutim, još jednu „bombu“ i još jedna „devetka“ za pobedu 24:21!

– Sve što je je danas moglo da krene po zlu – krenulo je – rekao je selektor seniorki Dragan Fatović.-  Sprint je disciplina u kojoj nema favorita, svako svakoga može da pobedi a to se pokzalo i u našim mečevima. Nije uvek presudan kvalitet, dovoljna je mala greška da se dogodi neprijatno iznenađenje…

U svečnoj dodeli trofeja učestvovao je i predsednik Kuglaškog saveza Srbije Uroš Dragojlović.

U četvrtak 24. maja počinju borbe na ispadanje (igra se na setove) 32 najboljih kuglaša i kuglašica. Raspored drugog (šesnaestina finala) – 9,00: Jasmina Anđelković (Srbija) -Anita Dalosne Takač (Mađarska), 13,40: Maja Đukić (Srbija) – Eva Sajko (Slovenija), 14,50: Zorica Barać (Srbija) – Tihana Čavlović (Hrvatska).

Seniori- 9,10: Hrvoje Marinović (Hrvatska) – Radovan Vlajkov (Srbija), 11,20: Karolj Kozma (Mađarska) – Milan Jovetić (Srbija), 13,40: Jirgen Pointinger (Nemačka) – Daniel Tepša (Srbija), 14,50: Igor Kovačić (Srbija) – Žombor Zapletan (Mađarska), 16,00: Robert Ernješi (Srbija)- Franci Velišek (Slovenija) i Vilmoš Zavarko (Srbija) – Bartož Krug (Poljska).

U trci za medalje u kombinaciji vodi kod kuglašica Jasmina Anđelković (Srbija) sa 860 čunjeva (pojedinače kvalifikacije 640, sprint 220). Druga je Ines Maričić (Hrvatska) sa 848 (620 i 228), treća Anita Meheš (Mađarska) sa 834 (607 i 227). Zorica Barać je peta sa 811 čunjeva (601 i 210). Maja Đukić je deveta sa 800 čunjeva (587 i 213).

 Kod kuglaša na listi na sajtu federacije, nisu (do ponoći) uneti rezultati polufinala i finala sprinta, ali Vilmoš Zavarko vodi sa 923 čunja (pojedinačno 682 i sprunt 241), drugi je Timo Hofman (Nemačka) sa 822 čunja (693 i 229), a treći Metej Lepej (Slovenija) sa 901 čunjem (679 i 222). Igor Kovačić je četvrti sa 873 čunja (658 i 514), Robert Ernješi 11. sa 854 čunja (657 i 197).

Srpski miks stao u četvrtfinalu

KLUŽ , 23. MAJ (Info centera)..- Srpski miks tandem Marijana Oros i Radovan Vlajkov bili tako blizu, a opet tako daleko od medalje na Šampionatu sveta u rumunskom Klužu! Izgubili su u četvrtfinalu  na „zlatne kugle“ od opasnog češkog miksa Renata Navrkalova – Jan Endrst, koji je, kasnije, osvojio i titulu!

U prvom setu izvanredna igra srpskog tandema i pobeda od 159:139. Vlajkov je oborio i „devetku“ u  27. hicu.

Drugi set doneo je veliku borbu, češki miks je posle 15 hitaca u pune bežao šest čunjeva (103:97). Na kraju  je bilo 141:138 za Čehe i 1:1 u setovima. Odlučivale su dve dodatane kugle. Prvo je igrala Marijana Oros i oborila četiri čunja. Navrklova je srušila „devetku“ i  bilo je jasno da Vlajkova čeka nemoguća misija. Poslao je dobru kugu, pala je „osmica“ i  Endrstu su bila nepohodno samo četiri čunja za pobedu. Oborio je „osmicu“ za trijumf češkog miksa 17:12 i  prolaz u polufinale.

– Poslednja tri hica odnela su medalju. Česi su se već predali, bilo je potrebno da  Vlajkov „veže“ dva čunja, Marijana Oros sruši preostali i da uđu u pune. Na žalost,  Vlajkov je oborio samo jedan i tu se naša nada da ćemo osvajiti medalju istopila. Nije uopšte ni trebalo da dođe do „zlatnih kugli“ – rekao je selektor seniorki Dragan Fatović kome nije bilo lako  na sekudanatskoj stolici.

U  osmini finala u miksu izvanredna igra Marijane Oros i Radovana Vlajkova protiv mađarske kombinacije  Dorotia Bordač – Zoltan Feher i pobeda od 2:0 u setovima!  Sjajno su se dopunjavali. Vlajkov je  izvanredno „otvarao“ u prvom setu koji su dobili sa 170:159, dok je u drugom setu dirigentsku palicu preuzela Marijana Oros (posebno u „čišćenju“ sa tri „osmice“) i odlučila set 155:134 za ukupno najbolji rezultat u tom „bloku“ od 225 čunjeva.

U prvom kolu Marijana Oros i Radovan Vlajkov su savladali posle „zlatnih kugli“ francusku kombinaciju Aureli Remi i Žulom Šanženet. U setovima je bilo 1:1 (162:143 i 170:123 za Francuze) pa se pristupilo izvođenju po dve dodatne kugle. Prvo je igrala Marijana Oros i srušila šest čunjeva,  koliko je oborili i Francuskinja. Potom je Vlajkov srušio „osmicu“, Francuz „šesticu“ i srpski miks tandem je prošao sa 13:11.

Rezultati, Šampionat sveta u Klužu – miks tandemi, finale: Ana Jambrović, Hrvoje Marinović (Hrvatska) – Renata Navrkalova, Jan Endrst (Češka) 1:1, na „zlatne kugle“  14:12 za Čehe koji su osvojili titulu. Dve bronze: Ramona Linbaher, Filip Šetecka (Austrija) i  Tilda Duka, Petru Mihaljčou (Rumunija).