NOVIGRAD 17.05.2016.

Održan žreb za pojedinačne discipline na juniorskom prvenstvu sveta

Srebro Ljubenkovićevoj, bronza Jakabu na kadetskom SK u Novigradu

Pročitaj više >>>

Juniorkama sreća okrenula leđa

NOVIGRAD, 17. maj (info centar).- Žreb za pojedinačne discipline na juniorskom Šampionatu sveta u Novigradu u Hrvatskoj nije bio naklonjen srpskim juniorkama, dok  se sreća osmehnula juniorima!

U tandemima za juniorke, Srbija je, na samom žrebu koji je vodio direktor Međunarodne kuglaške federacije na devet čunjeva – klasik Knut Vagner, dobila još jedno mesto, ali su dva srpska para „izvukla“ jake protivnice: Srbija 3 – Nemačka 2, Mađarska – Srbija 1 dok je treći par dobio nešto povoljnijeg rivala Francuska 1 – Srbija 2.

U sprintu za omladinke, Srbija je ostala na tri mesta u žrebu: Srbija 1 igraće protiv Slovenije 1, Srbija 2 protiv Hrvatske 2 i na kraju Srbija 3 protiv Nemačke 3!

– Imamo najteže moguće protivnice, sve kuglašice iz Nemačke, Slovenije i Hrvatske su veoma jake – rekla je Julijana Vukadinović selektor juniorki. – Međutim, pogotovo u sprintu, česta su iznenađenja  pa možemo da se nadamo…

Muškarci su prošli mnogo bolje. U sprintu i tandemima, Srbija je ostala na po dva predstavnika. Kod tandema parovi su Srbija 1 – Rumunija 2 i Francuska 2 – Srbija 1, dok je u sprintu  raspored: Slovačka 1 – Srbija 2 i Italija 1 – Srbija 1.

– U disciplini tandem  imamo protivnike po meri i što je najvažnije sa Nemcima, za koje verujem da su najopasniji protivnici, ne možemo da se sastanemo do finala – komentar je selektora juniora Vojka Pavlovića.- U sprintu sa Nemcima i Hrvatima možemo da se sretnemo tek u polufinalu a tada su obezbeđene već dve medalje.

Srbija je imala pravo na jedan miks koji će se sastati sa Poljskom.

Tandemi u obe kategorije, miksevi i sprint igraće se 20. i 21. maja, a 22. maja je takmičenje u pojedinačnoj konkurenciji -klasik u kome će igrati 32 kuglaša i kuglašice na osnovu rezultata iz ekipnog dela (juniorke igraju za ekipne titule 18. maja, juniori 19. maja). Rezultat iz ekipnog dela i sprinta računaće se za medalje u kombinaciji.

Selektor juniorki Julijana Vukadinović za ekipni deo u sredu prijavila je ovaj sastav (po redosledu izlaska na staze): Hermina Lukač (10,10), Ljiljana Frenc, Olivera Čikoš, Angela Zolnai, Kristina Ljubenković i Vesna Boškov, rezerve su Sanela Milosav i Jelena Popov.

Svečano otvaranje održano je u utorak uveče u sportskoj dvorani u Novigradu. Zastavu Srbije je nosio Marko Antić a u defileu je bila i Jelena Popov.

U toku žreba, predsednik Međunarodne kuglaške federacije na devet čunjeva-klasik Zigfrid Švajkard predstavio je novu zastavu i novo ime nekadašnje FIK. Sada se zove „Svetski bovling“ a njen deo je Međunarodna federacija za kuglanje na devet čunjeva –klasik (VNBA klasik).

 

Srebro Ljubenkovićevoj, bronza Jakabu na kadetskom SK u Novigradu

REZULTATI U POJEDINAČNOJ KONKURENCIJI PREUZMI

NOVIGRAD, 17. maj (Info centar).- Kristina Ljubenković sa 592 čunja i boljim „čišćenjem“ od Slovenke Tine Hren osvojila je srebrnu medalju pojedinačnoj konkurenciji na kadetskom Svetskom kupu u Novigradu u Hrvatskoj, dok je  Želislavu Jakabu pripala bronza sa 597 čunjeva!

 Oboje srpskih kuglaša igralo je u prvom bloku pošto su  kvalifikacije završili  na šestom (Ljubenković) i osmom mestu (Jakab). Ljubenkovićeva je sjajno odigrala i sa 592 čunja imala najbolji rezultat  od četiri kuglašice koje su prve izašle na staze kugalne u hali sportova u Novigradu i, tako,  postavila visoku metu rivalkama. U dugom bloku opasnost je pretila od  Nemice Bianke Cimerman i Slovenke Tine Hren.  Nemica je već na „prolazu“ na 60 hitaca odmakla Slovenki i završila je meč sa 607 čunjeva osvojivši zlato, dok je Tina Hren u poslednjem hicu oborila „osmicu“  i izjednačila se  u čunjevima sa Ljubenkovićevom, po 592, pa je odlučivalo „čišćenje“, gde je srpska takmičarka bila mnogo bolja 217:202.

– Juče sam odigrala dva puta slabije nego što sam se nadala – rekla je Kristna Ljubenković reprezentativka beogradskog Pobednika.- Zato sam danas  dala sve od sebe, jednostavno sam morala da popravim utisak dobrim rezultatom. Odgovaralo mi je  što  igram u prvom „bloku“ uvek je bolje da protivnice „jure“ moj rezultat a ne ja njihov.  Odigrala sam meč bez promašaja,  imala sam ogromnu podršku od mog sekundanta Julijane Vukadinović, selektora juniorki. Na pripremama sam dosta radila i sa selektorom kadetinja Ljubomirom Štetinom, i taj rad je utkan i u ovu medalju. Hvala i mojim drugaricama i drugovima iz juniorskih reprezentacija, čim su doputovali iz Beograda, odmah su došli da navijaju. To mi je mnogo značilo.  Završila sam kadetsku karijeru sa srebrnom medaljom. Na Svetskom kupu u Brnu 2014. imala sam bronzu u miksu sa Kujundžićem. Sa kadetskih šampionata sveta imam ekipnu bronzu iz Zalaegersega 2014.  kao i srebro kombinaciji i pojedinačno bronzu sa SP prošle godine u Špajherzdorfu.

Jakab je dobro počeo (163)  i još bolje završio: u furioznom finišu srušio je  597 čunjeva što je bio drugi rezultat prvog bloka, gde je  Matija Tutnjević (Hrvatska)  oborio 621 čunj! Nemac  Daniel Bart je u drugom bloku sa 661 čunjem opravdao epitet favorita i postigao najbolji rezultat Svetskog kupa i osvojio zlato, Tutnjeviću je pripalo srebro, a Jakabu bronza. Srpski kadet je u tri poslednja hica četvrtog seta oborio „devetke“ (jednu je imao i u 25. hicu, a u pune još tri) i tako pretekao Luku Dakića mladog kugalaša iz Banjaluke koji je završio sa 592 čunja.

– Uvek je lepo kada debituješ na velikom takmičenju i osvojiš medalju i zbog toga sam presrećan. Brinulo me je što sam se klizao na stazama, ali kada je počeo pojedinačni dedo zaboravio sam na četiri pada prvog dana. Dva puta sam pao i danas, ali je intersantno da sam posle pada rušio „devetku“, htele su me  – pričao je Jakab koji igra za Crvenu zvezdu, a počeo je u Padini, čije je koleno od pada dosta nateklo i koga je u kadetsku reprezentaciju selektirao Mirko Čukvas, selektor kadeta.-  Stegao sam zube, nisam se obazirao na bol.  Maštao sam o medalji i san se ostvario.

Tako je posle Sveskog kupa za kadeta, uvertire dva Šampionata sveta čiji će narednih dana domaćin biti Novigrad (ekipno i pojedinačno juniorsko Prvenstvo sveta od 17. do 22. maja i pojedinačno seniorsko prvenstvo sveta od 22. do 28. maja) srpsko kuglanje bogatije za dve medalje, čime je nastavljena i lepa tradicija osvajanja trofeja u ovoj kategoriji. Na prošlom pojedinačnom kadetskom Svetskom kupu u Brnu 2014. Alen Kujundžić osvojio je zlatnu medalju, dok je srpskom miks paru Kristina Ljubenković i Alen Kujundžić pripalo bronzano odličje.

U miksevima, igranim prvog dana, Krsistina Ljubenković i Želislav Jakab bili su šesti. U bodovanju za Kup nacija Srbije je četvrta iza Nemačke, Slovenije i Hrvatske.

U utorak 18. maja  na staze će junirska  ženska reprezentacija Srbije u borbi za ekipne medalje. Selektor Julijana Vukadinović je odabrala ovaj sastav: Hermina Lukač i Sanela Milosav (Pionir „Agro Višković“), Kristina Ljubenković (Pobednik), Jelena Popov, Vesna Boškov i Olivera Čikoš (sve Banat), Angela Zolnai (SPC Vojvodina) i Ljiljana Frenc (Kristal).

– Posle prvog dana kadetskog Svetskog kupa nije „mirisalo“ na ovaj veliki uspeh – Čestitam Ljubenkovićevoj i Jakabu na borbenosti i upornosti, osvetlali su nam obraz i doneli mnogo dobrih vibracija pred nastavak takmičenja – rekao je Vojko Pavlović generalni sekretar KSS.

Rezultati, kadetski pojedinačni Svetski kup- kadetkinje: 1. Bianka Cimerman (Nemačka) 607, 2. Kristina Ljubenković (Srbija) 592 („čišćenje“ 217), 3. Tina Hren (Slovenija) 592 (202), 3. Mihaela Dvorakova (Češka) 568m, 5. Tamara Sinković (Hrvatska) 562 čunja itd.

 Kadeti: 1. Daniel Bart (Nemačka) 662  (414 u pune!!), 2. Matija Tutnjević (Hrvatska) 621, 3. Želislav Jakab (Srbija) 597, 4. Luka Dakić (BiH) 592, 5, Matias Začkovič (Poljska) 558 čunjeva itd.